Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 36/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi raakapuun mittaus- ja valvontatoimesta vientikaupassa annetun lain kumoamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi raakapuun mittaus- ja valvontatoimesta vientikaupassa annettu laki. Lailla annettu valtuutus säätää asetuksella maasta vietävän raakapuun lopullisen mittauksen ja valvontatoimen suorittamisesta on menettänyt pääosin merkityksensä raakapuun viennin vähetessä ja tarkkailutoiminnan ollessa nykyisin vailla alkuperäistä tarkoitustaan. Lain kumoamisella ei ole vaikutusta vapaaehtoisesti suoritettavalle mittaustoiminnalle, josta on tarkoitus antaa säännöksiä 1 päivänä heinäkuuta 1991 voimaan tulevan puutavaranmittauslain yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen hyväksymisen jälkeen.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Raakapuun mittaus- ja valvontatoimesta vientikaupassa annettu laki (912/82) säädettiin pysyväksi vuoden 1983 alusta. Sitä ennen oli vuodesta 1955 lähtien valtiopäiväjärjestyksen 67 §:ssä säädetyllä tavalla kolmivuotiskausittain jatkettu käyttöpuun mittaustoimesta vientikaupassa annetun lain (545/55) voimassaoloaikaa. Perustuslakivaliokunta katsoi, että puheena oleva laki, koska sillä säädetään poikkeus hallitusmuodon mukaisesta lainsäädäntövallan jaosta, oli käsiteltävä valtiopäiväjärjestyksen 67 §:n menettelyä noudattaen.

Raakapuun mittaus- ja valvontatoimesta vientikaupassa annetun asetuksen (913/82) tarkoituksena on turvata nimenomaan myyjän edut auktorisoitujen puutavaran mittaajien suorittaessa mittaukset. Samalla asetuksen säännökset siitä, miten maasta vietävät puumäärät, -lajit ja -laatuluokat todetaan, turvaavat myös ostajien edut. Suomalaisten viejien kannalta katsottiin epäsuotavaksi sellainen tilanne, että ostaja yksin suorittaisi mittauksen tai että myydyn tavaran määrä ja laatu määrättäisiin vasta perillä, jossa vallitsevat erilaiset lait ja kauppatavat. Puutavaran mittaustoimintaa varten vaadittiin erityinen standarditodistus, joka oli saanut vakiintuneen aseman käyttöpuutavaran vientikaupassa. Tällä todistuksella oli myös viranomaiselle merkityksensä valuutta- ja lisensiointitoiminnassa.

Mainitun asetuksen 3 §:n mukaan mittauksesta ja valvonnasta saavat huolehtia ainoastaan Keskuskauppakamarin ja tämän asettaman lautakunnan hyväksymät kaupparekisteriin merkityt elinkeinonharjoittajat. Tarkemmat määräykset Keskuskauppakamarin puutavaranmittauslautakunnan toiminnasta annetaan lautakunnan säännöissä. Koska lautakunnan toiminta uudistetun kauppakamariasetuksen mukaan ei liity Keskuskauppakamarin muuhun toimintaan eikä toiminta myöskään vastaa niitä tavoitteita, joita kauppakamariasetusta uudistettaessa kauppakamarin toiminnalle asetettiin, Keskuskauppakamari on kirjelmällään 5 päivänä heinäkuuta 1989 esittänyt raakapuun mittaus- ja valvontatoimesta vientikaupassa annetun lain ja sen pohjalta annettujen säännösten kumoamista.

Puutavaranmittauslakiin (364/91), joka tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1991, on tarkoitus myöhemmin lisätä vapaaehtoista vientipuun mittausta koskevat säännökset.

2. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun Eduskunta on sen hyväksynyt.

3. Säätämisjärjestys

Kumottava laki on säädetty valtiopäiväjärjestyksen 67 §:n mukaisessa säätämisjärjestyksessä. Koska nyt ehdotettu laki merkitsee perustuslaista säädetyn poikkeuksen poistamista, se voidaan vakiintuneen tulkinnan mukaan säätää tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiesitys:

Laki raakapuun mittaus- ja valvontatoimesta vientikaupassa annetun lain kumoamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Täten kumotaan raakapuun mittaus- ja valvontatoimesta vientikaupassa 14 päivänä joulukuuta 1982 annettu laki (912/82).

2 §

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1991.


Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 1991

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Ministeri
Pertti Salolainen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.