Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 17/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle lisävaltuuksien antamisesta asunto-olojen kehittämisrahastolle lainanottoon vuonna 1991

Asunto-olojen kehittämisrahastosta annetun lain mukaan, sellaisena kuin se on muutettuna 17 päivänä elokuuta 1990 annetussa laissa (695/90), voidaan asunto-olojen kehittämisrahastolle ottaa valtion tulo- ja menoarviossa vahvistetun myöntämisvaltuuden nojalla myönnettyjen lainojen rahoittamiseksi lainaa eduskunnan erikseen myöntämien lainanottovaltuuksien rajoissa sen mukaan kuin valtioneuvosto määrää.

Asunto-olojen kehittämisrahaston lainanottovaltuuksista vuonna 1991 annetun asetuksen (1362/90) mukaan rahasto on oikeutettu vuonna 1991 ottamaan valtioneuvoston määräämissä rajoissa asunto-olojen kehittämisrahastosta annetun lain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua lainaa enintään 2 650 miljoonan markan bruttomäärään asti siten, että nettomääräinen lainanotto on enintään 1 750 miljoonaa markkaa ja että valtiokonttorin tehtävänä on ottaa lainat ja päättää niiden tarkemmista ehdoista.

Hallituksen esityksessä vuoden 1991 lisämenoarvioksi esitetään rahaston varoista myönnettävien lainojen enintään 7 420 miljoonan markan määräistä myöntämisvaltuutta korotettavaksi 580 miljoonalla markalla enintään 8 000 miljoonaan markkaan. Lisäksi rahaston enintään 1 750 miljoonan markan määräistä nettolainanottovaltuutta esitetään korotettavaksi 930 miljoonalla markalla enintään 2 680 miljoonaan markkaan.

Myöntämisvaltuuden ja lainanoton lisäämisellä on tarkoitus mahdollistaa arava-asuntojen aloitusmäärän suurentaminen 750 asunnolla. Myöntämisvaltuuden ja lainanoton korotustarvetta aiheuttavat lisäksi muun muassa omakotitalolainoja ja vuokra- asuntojen perusparannuslainoja koskevien säädösmuutosten aiennus, asuntolainojen maksatusten aikaistuminen ja aloitusmäärätavoitteiden ylittyminen vuonna 1990.

Lainat otettaisiin rahaston liikkeeseenlaskemilla Suomen markka -määräisillä joukkovelkakirjoilla ja muilla lainoilla.

Edellä lausutun perusteella ehdotetaan,

että Eduskunta oikeuttaisi asunto-olojen kehittämisrahaston vuonna 1991 ottamaan valtioneuvoston määräämissä rajoissa asunto-olojen kehittämisrahastosta annetun lain (695/90) 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua Suomen markka -määräistä lainaa yhteensä enintään 3 580 000 000 markan bruttomäärään asti, siten, että nettomääräinen lainanotto lisävaltuuksineen on enintään 2 680 000 000 markkaa ja että valtiokonttorin tehtävänä on ottaa lainat ja päättää niiden tarkemmista ehdoista.

Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 1991

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Valtiovarainministeri
Iiro Viinanen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.