Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta

27.2.2024 9.10 Lakimies-lehden numerossa 1/2024 pohditaan moraalisten oikeuksien merkityssisältöä

Lakimies-lehden numerossa 1/2024 pohditaan moraalisten oikeuksien merkityssisältöä

Lakimies 1/2024 sisältää kirjoituksia esimerkiksi normaalisitovaan työehtosopimukseen perustuvan paikallisen sopimisen edistämisestä, rikosoikeuden feministisestä kritiikistä ja sukupuolispesifistä lainsäädännöstä, etätyössä sattuneen tapaturman korvaamisesta, lainopin merkityksestä ratkaisussa sekä legal designin tieteellisyydestä. Keskustelua -osiossa tarkastellaan muun muassa moraalisten oikeuksien käsitettä.

Kirjoituksessaan Moraaliset oikeudet ovat moraalittomia Mikko Hoikka (OTT, toimialajohtaja, Medialiitto) pohtii, mitä moraaliset oikeudet todella tarkoittavat ja onko niillä yhteyttä moraaliin. Pohdinnan taustalla on tekijänoikeusneuvoston antamasta lainatun tekstin käyttöä tietokirjassa käsitelleestä lausunnosta 2023:8 herännyt keskustelu. Lausunnossa neuvosto mainitsi tapauksen menettelyn loukanneen nimenomaisesti tekijöiden moraalisia oikeuksia, mistä seurasi keskustelu tietokirjoittamisen moraalista. Hoikan mukaan keskustelijat päätyivät ajattelemaan, että virheellisen menettelyn seuraamuksena tulisi olla muutakin kuin rahallinen korvaus.

Hoikka väittää, että keskustelu lausunnosta meni hakoteille ja että moraaliset oikeudet saatetaan suomenkielisen käännöksen vuoksi ymmärtää väärin. Siinä missä suomenkielisellä sanalla "moraalinen" viitataan yleensä moraaliin, etiikkaan, hyviin tapoihin sekä oikeaan ja väärään, tekijänoikeusjärjestelmän alkuperäismaassa Ranskassa sanalla on kielellisesti toinenkin merkitys, joka tarkoittaa esimerkiksi henkistä, aineetonta ja kuvitteellista. Adjektiivilla voi siten katsoa olevan kaksi merkitystä: moraalinen ja henkinen.

Kirjoituksen pääväite on, että puhuttaessa moraalisista oikeuksista sanalla "moraalinen" ei ole ollut tarkoitus viitata moraaliin vaan pikemminkin juuri henkisyyteen ja aineettomuuteen. Sanojen merkitysero jää vähäiseksi, eikä Hoikan tarkoitus ole ehdottaa käsitteen muuttamista. Sen sijaan hän pyrkii selventämään, ettei termillä ole mitään tekemistä moraalin kanssa, ja muistuttamaan, että tekijänoikeuslaki on laki, jonka soveltaminen ei muutu etiikaksi moraalisten oikeuksienkaan tulkinnassa.
 

Lue koko artikkeli Edilexin Lakikirjastossa:

Lakimies on Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen julkaisema oikeustieteellinen aikakausjulkaisu. Lakimies-lehti Edilexissä sisältää lehdet kokonaisuudessaan numerosta 1/2004 alkaen ja suurimman osan artikkeleista vuoden 1996 alusta lähtien. Uudet numerot ilmestyvät Edilexissä samaan aikaan lehden paperiversion kanssa.

Toimittaja: Helena Korvenoja, Edilex-toimitus (helena.korvenoja@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.