Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Verotus

8.11.2023 10.00 Verotus-lehti 5/2023 on julkaistu Edilexissä

Verotus-lehti 5/2023 on julkaistu Edilexissä

- Pääkirjoitus:Verotus kehityksen kohteena
-Varainsiirtoverotuksen ajankohtaiskysymyksiä: alennus, kylkiäinen ja negatiivinen kauppahinta
-Kevytyrittäjä verotuksessa – työntekijä, yrittäjä vai jotain muuta?
-Kolmikantakaupan arvonlisäverotuksesta
-Sijoitusyhtiö tosiasiallisen johtopaikan ja väliyhteisösääntelyn näkökulmasta
-Vaihdosta ja yhteisomistussuhteen purkamisesta varainsiirtoverotuksessa
-Kaivosmineraalivero
-Käyttöomaisuusosake: omistuksen tarkoitus
- Kolumni: Kliffaa hei!
-Osakeyhtiölain yritysjärjestelysäännösten muutokset verotuksen kannalta – uusien säännösten yhteensopivuus verolainsäädännön kanssa
-Työpanosarvoperusteinen osakeallokaatio henkilöstöannissa
-EU-uutiset
-EUT:n arvonlisäveropäätökset
-Unionin tuomioistuimen välitöntä verotusta koskeva oikeuskäytäntö

Verotus 5/2023

Pääkirjoitus: Verotus kehityksen kohteena

Lindgren, Juha

Verotus 5/2023 s. 532
8.11.2023
Pääkirjoitus

Tiivistelmä:

Pääkirjoitus käsittelee Verotus-lehden ja myös verotuksen kehitystä. Verotus-lehden kehitys on mahdollistanut lukijoiden sähköisen pääsyn myös uusiin Verotuslehtiin Editan kautta heti niiden ilmestyessä jo parin vuoden ajan. Myös Verotus-lehden sähköisen arkiston jakelu keskitetään ensi vuoden alusta alkaen yksin Editalle. Sen tarjoamien sähköisten hakumahdollisuuksien linkittyminen sekä uusiin lehtiin että arkistoon parantaa lukijoiden palvelua sekä asiantuntijoiden että alan opiskelijoiden tarpeita vastaavasti. Järjestelmäteknisen toimintaympäristön muuttuminen tuo vaikutuksia niin kutsuttuun flipping book -lukuoikeusversioon. Verotus-lehti voi tarjota arvokasta informaatiota lukijoilleen muun muassa EUT:n päätösten etenemistä, kun käytäntöä avataan lukijoille säännöllisesti. Myös Verotus-lehden EU-uutiset avaa sääntelyn muutoksia niiden kansainvälisistä lähtökohdista alkaen.

Varainsiirtoverotuksen ajankohtaiskysymyksiä: alennus, kylkiäinen ja negatiivinen kauppahinta

Torkkel, Timo

Verotus 5/2023 s. 533–545
8.11.2023
Referee-artikkeli

Tiivistelmä:

Asunto- ja kiinteistömarkkinat ovat turbulenssissa. Tämä nostaa esille, miten alennukset ja kylkiäiset vaikuttavat varainsiirtoverotukseen. Alennus pienentää veron perustetta, kun taas kylkiäinen ei vaikuta veron perusteeseen. Määräaikaista hoito- ja rahoitusvastikevapautta, tontinvuokravapautta ja ostajan puolesta maksettua varainsiirtoveroa on arvioitava alennuksina. Ne alentavat veron perustetta. On mahdollista, että vielä nähdään negatiivisia kauppahintoja. Negatiivinen kauppahinta otetaan, yhdessä VSVL 20 §:ssä tarkoitettujen veron perusteeseen lisättävien erien kanssa huomioon laskettaessa varainsiirtoveron perustetta.

Kevytyrittäjä verotuksessa – työntekijä, yrittäjä vai jotain muuta?

Myllymäki, Janne

Verotus 5/2023 s. 547–558
8.11.2023
Referee-artikkeli

Tiivistelmä:

Suomessa on nykyisin kymmeniä tuhansia henkilöitä, jotka laskuttavat tekemästään työstään laskutuspalveluiden kautta. Näitä henkilöitä on alettu kutsumaan kevytyrittäjiksi. Tässä artikkelissa tarkastellaan sitä, miten laskutuspalveluihin ja kevytyrittäjiin on suhtauduttu verotuksessa. Artikkelissa tuodaan myös esille nykyisen oikeustilan ongelmia.

Kolmikantakaupan arvonlisäverotuksesta

Ruohola, Tiina – Vuorenmaa Johanna

Verotus 5/2023 s. 559–571
8.11.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:

Artikkelin tarkoituksena on kuvata kolmikantakaupan erityissäännöksen säädöspohjaa ja verrata arvonlisäverodirektiivin (2006/112/EY) ja arvonlisäverolain (1501/1993) säännösten sanamuotoja. Artikkelissa pureudutaan myös kolmikantakaupan erityissäännöstä koskevaan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön, siitä johdettaviin tulkintaohjeisiin ja oikeuskäytännöstä täsmentyneisiin vaatimuksiin muun muassa laskumerkintöjen osalta. Artikkelissa pohditaan lisäksi kotimaisen lainsäädännön sanamuodon tarkistuksen tarvetta.

Sijoitusyhtiö tosiasiallisen johtopaikan ja väliyhteisösääntelyn näkökulmasta

Kiviranta, Tuomas

Verotus 5/2023 s. 572–581
8.11.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:

Artikkelissa käsitellään Suomessa yleisesti verovelvollisten henkilöiden omistaman sijoitusyhtiön verokohtelua erityisesti tosiasiallisen johtopaikan muodostumisen ja väliyhteisösääntelyn soveltuvuuden näkökulmasta. Arvioinnin kohteena ovat passiivinen holdingyhtiö ja aktiivista arvopaperikauppaa harjoittava yhtiö.

Vaihdosta ja yhteisomistussuhteen purkamisesta varainsiirtoverotuksessa

Haapaniemi, Matti

Verotus 5/2023 s. 582–591
8.11.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:

Varainsiirtoveron suorittamisvelvollisuuden kannalta on suuri merkitys, luonnehditaanko oikeustoimi vaihdoksi vai yhteisomistussuhteen purkamiseksi. Artikkelissa kartoitetaan aluksi erilaisia yhteisomistuksen syntytilanteita ja suoritetaan vertailua ositus- ja perinnönjakotilanteisiin. Oikeuskäytännön ja oikeuskirjallisuuden perusteella selvitetään, milloin oikeustoimea voidaan pitää varainsiirtoverosta vapaana yhteisomistussuhteen purkamisena ja milloin taas oikeustoimea on pidettävä varainsiirtoveron alaisena vaihtona. Artikkelissa selvitetään myös, voidaanko siitä, miten tiettyä saantoa kohdellaan tuloverotuksessa, päätellä, miten vastaavaa saantoa kohdellaan varainsiirtoverotuksessa.

Kaivosmineraalivero

Määttä, Kalle

Verotus 5/2023 s. 592–601
8.11.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:

Kaivosmineraaliverolaki (314/2023) on uusi vero Suomessa, ja se on tulossa voimaan 1.1.2024. Kyseistä lakia sovelletaan kaivosmineraaleihin. Kaivosmineraaliverolaissa säädetään muun muassa lain soveltamisalasta, verovelvollisuudesta, veron suorittamisvelvollisuudesta, verotusarvoista ja veron määrästä, viranomaisista ja rekisteröitymisvelvollisuudesta, tiedonsaantioikeuksista sekä veron tilittämisestä veronsaajille. Artikkelissa luodaan katsaus uuden kaivosmineraaliverolain aineelliseen sisältöön lainopillisesta näkökulmasta.

Käyttöomaisuusosake: omistuksen tarkoitus

Keskitalo, Kristian – Vaininen Anna

Verotus 5/2023 s. 602–615
8.11.2023
Referee-artikkeli

Tiivistelmä:

Artikkelissa tarkastellaan käyttöomaisuusosakkeiden taustalla vaikuttavia kriteerejä. Käyttöomaisuusosakkeiden verotus- ja oikeuskäytännöstä on vaikea hakea suoraviivaista ratkaisulinjaa, mikä ei ole toivottavaa verotuksen ennustettavuuden näkökulmasta. Näyttää siltä, että käyttöomaisuusosakkeiden osalta tulkinta poikkeaa eri elinkeinotoimintojen osalta ja yhtäältä sen perusteella, kuka omistaa omistavan yhtiön osakkeet. Lain sanamuoto ei mahdollista tämänkaltaista tulkintaa ja tämä muodostaa jännitteen legaliteettiperiaatteen näkökulmasta.

Osakeyhtiölain yritysjärjestelysäännösten muutokset verotuksen kannalta – uusien säännösten yhteensopivuus verolainsäädännön kanssa

Kananoja, Visa

Verotus 5/2023 s. 617–630
8.11.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:

Artikkelissa tarkastellaan osakeyhtiölain (624/2006) yritysjärjestelysäännösten 31.1.2023 voimaan tulleiden sulautumista, jakautumista ja kotipaikan siirtoa koskevien säännösten yhteensopivuutta verolainsäädännön kanssa. Vaikka muutokset eivät pääsääntöisesti näytä johtavan täysin uudenlaisiin veronlainsäädännön täsmennystarpeisiin, synnyttää vero-oikeudellisesta sääntelystä erillään toteutettu yhtiöoikeuden muutoshanke tiettyjä epätarkoituksenmukaisia ja kriittisiäkin tulkintaongelmia, joihin artikkelissa tarjotaan ratkaisuehdotuksia niin tulo- kuin varainsiirtoverotuksen osalta.

Työpanosarvoperusteinen osakeallokaatio henkilöstöannissa

Höglund, Hanna

Verotus 5/2023 s. 631–638
8.11.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:

Artikkelissa käsitellään TVL 66 a §:n soveltamisedellytyksiä henkilöstöanneissa, joissa työntekijöille merkittäväksi tarjottavien osakkeiden lukumäärät perustuvat työntekijöiden työpanoksen arvoon erityisesti korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun KHO:2023:66 pohjalta. Artikkeli on jatkoa kirjoittajan aikaisemmalle Verotus-lehdessä 2/2022 julkaistulle artikkelille ”Edun tarjoaminen henkilöstön enemmistölle erityisesti työpanoksen arvoon perustuvassa henkilöstöannissa”.

EU-uutiset

Puro, Laura

Verotus 5/2023 s. 639–645
8.11.2023
Muu kirjoitus

Tiivistelmä:

Kirjoituksessa käsitellään yritysverotukseen liittyvien EU-säädösten muutostarpeita ja -ehdotuksia.

EUT:n arvonlisäveropäätökset

Lindholm, Matti – Stenius, Juuso

Verotus 5/2023 s. 646–649
8.11.2023
Muu kirjoitus

Tiivistelmä:

Tässä kirjoituksessa käydään läpi ajankohtaisia Euroopan unionin tuomioistuimen arvonlisäveropäätöksiä.

Unionin tuomioistuimen välitöntä verotusta koskeva oikeuskäytäntö

Äimä, Kristiina

Verotus 5/2023 s. 650–654
8.11.2023
Muu kirjoitus

Tiivistelmä:

Kirjoituksessa käsitellään Euroopan unionin tuomioistuimen viimeaikaista välitöntä verotusta koskevaa oikeuskäytäntöä.

Verotus-lehteä julkaisee Kustannusosakeyhtiö Verotus. Edilex Verotus-lehden uudet numerot -palvelun tilaamalla saat käyttöösi Verotus-lehden viisi uusinta numeroa. Lehden uuden numeron ilmestyessä vanhin lehdistä siirtyy Edilex Verotus-lehden arkistoon, jossa ovat Verotus-lehden artikkelit numerosta 1/2007 alkaen ja viitetiedot numerosta 1/2004 alkaen.

Sekä Edilex Verotus-lehden uudet numerot että arkiston voi tilata palvelussa olevalla tilauslomakkeella tai asiakaspalvelusta .

Toimittaja: Maijuliina Valkealahti, Edilex-toimitus (maijuliina.valkealahti@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.