Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Yritystoiminta

14.2.2023 12.21 Janne Kaisto, Eelis Paukku ja Juhana Riekkinen: Lohkoketjujuridiikan perusteet

Janne Kaisto, Eelis Paukku ja Juhana Riekkinen: Lohkoketjujuridiikan perusteet

Lapin yliopiston sähköisessä julkaisuarkistossa Laudassa on julkaistu avoimena teos Janne Kaisto, Eelis Paukku ja Juhana Riekkinen: Lohkoketjujuridiikan perusteet. Teoksessa käsitellään lohkoketjuja ja lohkoketjusovelluksia oikeudellisen sääntelyn näkökulmasta. Teos pohjautuu opetuskäyttöön tarkoitettuun materiaaliin.

Esipuhe

Käsillä olevan teoksen laadintaan on saatu rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta. Teos pohjautuu ensi kerran keväällä 2021 järjestettyyn Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan verkkokurssiin, joka kuului yhtenä toimenpiteenä Oulun yliopiston, Lapin yliopiston, Vaasan yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun Tehoa lohkoketjuista -hankkeeseen (S22027), joka alkoi keväällä 2020. Tekstiä on kehitetty ja päivitetty niin, että sitä voidaan hyödyntää materiaalina hankkeen loppuvaiheen koulutuksissa. Tehoa lohkoketjuista -hanke päättyy vuoden 2023 aikana.

Lohkoketjuista ja erilaisista lohkoketjusovelluksista on nykyisellään jo suuri määrä tieteellistä ja muunlaista kirjallisuutta. Myös oikeudelliseen näkökulmaan on kiinnitetty huomiota. Erilaisia juridiikan kannalta relevantteja kysymyksiä on kaiken kaikkiaan valtava määrä, mikä hankaloittaa kokonaiskuvan muodostamista lohkoketjuteknologian ja oikeuden välisestä suhteesta.

Tässä teoksessa käsitellään lohkoketjuja ja lohkoketjusovelluksia oikeudellisen sääntelyn näkökulmasta. Kyse ei kuitenkaan ole kaiken kattavasta esityksestä, vaan olemme joutuneet tekemään lukuisia rajauksia. Lukijan on hyvä ottaa huomioon myös, että teos pohjautuu opetuskäyttöön tarkoitettuun materiaaliin. Emme vastaa tekstistä mahdollisesti löytyvistä puutteista, epätarkkuuksista ja jopa suoranaisista virheistä. Lohkoketjuteknologiaan liittyy koko joukko oikeudellisia kysymyksiä, joihin ei nykytiedon valossa voi antaa varmoja vastauksia.

Vaikka lohkoketjuteknologiaan liittyvien oikeudellisten kysymysten tarkastelu edellyttää tiettyjä perustietoja myös kyseessä olevasta teknologiasta yleensä, emme ole sisällyttäneet teokseen yleistä johdatusta lohkoketjuihin. Luotamme tässä suhteessa olemassa olevaan materiaaliin kuten Kajaanin ammattikorkeakoulun Tehoa lohkoketjuista -hankkeen puitteissa laatimaan johdatuskurssiin. Syvemmälle tekniikkaan on menty vain, jos tämä on ollut tarpeellista oikeudellisen analyysin kannalta. Olemme esimerkiksi avanneet jonkin verran erilaisten rahakestandardien teknistä toteutusta. Keskustelut Tehoa lohkoketjuista -hankkeen muiden osallistujien kanssa ovat olleet hyödyllisiä, ja kiitämme tässä suhteessa erityisesti Joona Kaurasta, joka on myös lukenut käsikirjoituksen jaksot 4.2 ja 6.2 sekä esittänyt niistä hyviä kommentteja.

Julkaisu

Juridiikan kirjat, koulutukset ja verkkopalvelut

Tule kirjailijaksi tai kouluttajaksi Edita Lakitietoon tai kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.