Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

7.3.2022 13.29 (päivitetty 9.3.2022 18.56) Hovioikeus tuomitsi raiskauksesta syytetyn miehen tarkistetun syytteen teonkuvauksen mukaisesti raiskauksen yrityksestä

Hovioikeus tuomitsi raiskauksesta syytetyn miehen tarkistetun syytteen teonkuvauksen mukaisesti raiskauksen yrityksestä

Tarkistettuun syytteen teonkuvaukseen sisältyvä vaihtoehtoinen syyte raiskauksen yrityksestä ei muuttanut KO:ssa esitetyssä syytteessä kuvattua tekoa muuksi tapahtumaksi. Kun kysymys oli samasta teosta, joka voitiin vain kertaalleen arvioida rikosoikeudenkäynnissä, vaihtoehtoisen syytteen esittäminen tarkistusta vastaavalla tavalla oli mahdollista vielä HO:ssa (KKO 1998:151). Kysymys ei näin ollen ollut kielletystä syytteen muuttamisesta. HO:lla ei siten ole aihetta arvioida asiassa esitettyä näyttöä toisin kuin KO oli sitä arvioinut. Vastaajan oli näytetty yrittäneen olla asianomistajan kanssa sukupuoliyhteydessä syytteen teonkuvauksessa kuvatulla tavalla. KO:n syyksilukemista ei siten ollut aihetta muuttaa. Ottaen huomioon vastaajan syyksi luettu menettely ja lievennetty rangaistusasteikko, HO katsoi, että KO:n tuomitsema 1 vuoden ja 2 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus ja sen ohessa tuomittu 60 tunnin yhdyskuntapalvelu oli oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä vastaajan muuhun rikoksesta ilmenevään syyllisyyteen. HO katsoi, että vaikka nyt kysymyksessä olevassa asiassa teko oli jäänyt yritykseksi, kärsimyskorvauksen tasossa oli korottavana seikkana otettava huomioon asianomistajan tiedottomuus tai muu avuton tila ja sen hyväksikäyttö. Tähän nähden aihetta KO:n määräämän korvauksen alentamiseen ei ollut. KO:n tuomiota ei siten ollut aihetta muuttaa myöskään kärsimyksestä (3 000 €) tuomitun korvauksen osalta. (Vailla lainvoimaa 7.3.2022)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.