Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

30.8.2021 15.00 Hovioikeuskin katsoi alle 21-vuotiaan miehen syyllistyneen raiskaukseen - tuomittu 1 vuoden 6 kuukauden rangaistus korotettiin 2 vuoteen - ehdollisen vankeuden ohessa oli tuomittava yhdyskuntapalvelua

HO katsoi vastaajan menetelleen syytteen teonkuvauksessa mainitulla tavalla. Vankeusrangaistuksen pituus puolsi rangaistuksen määräämistä ehdottomaksi. Vankeusrangaistuksen ehdollisuutta puolestaan puolsi se, ettei vastaajaa ollut aikaisemmin rikoksista rekisteröity ja vastaaja oli tehnyt rikokset alle 21-vuotiaana. Tämä huomioon ottaen ja kun vastaajan syyksi luettu teko ei osoittanut, että hänen syyllisyyttään olisi ollut arvioitava tavanomaista ankarammin, HO katsoi, että vastaajalle tuomittu vankeusrangaistus voitiin määrätä ehdolliseksi. Ehdollista vankeutta oli kuitenkin yksinään pidettävä riittämättömänä rangaistuksena vastaajan syyksi luetusta rikoksesta. Tämän vuoksi ehdollisen vankeuden ohessa oli tuomittava yhdyskuntapalvelua, jonka tuomitsemiseen vastaaja oli antanut suostumuksensa ja josta hänen voitiin seuraamusselvityksen perusteella olettaa suoriutuvan. HO piti oikeudenmukaisena oheisseuraamuksena 70 tunnin yhdyskuntapalvelurangaistusta. Vastaajalle tuomitun ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaika oli alkanut KO:n tuomiosta ja päättynyt 31.3.2021. KO:n tuomitsemaa koeaikaa ei pidennetty oheisseuraamus huomioon ottaen. Henkisestä kärsimyksestä tuomittua 3 000 euron korvausta ei ollut aihetta korottaa. Asianomistajalle tilapäisestä psyykkisestä haitasta määrättyä korvausta (2 000 €) ei myöskään ollut aihetta arvioida toisin kuin KO oli tehnyt. (Vailla lainvoimaa 30.8.2021)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.