Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

5.6.2020 14.50 Vanhempien katsottiin huolimattomuudellaan aiheuttaneen lapsen hampaiden reikiintymisen

Vanhempien katsottiin huolimattomuudellaan aiheuttaneen lapsen hampaiden reikiintymisen

Lapsen hampaiden reikiintymisen laajuus osoitti vanhempien menettelyssä piittaamattomuutta, koska reikiintymisen oli täytynyt tapahtua suhteellisen pitkän ajan kuluessa eli he olivat olleet RL 21 luvun 10 §:n tarkoittamalla tavalla huolimattomia. Vanhemmat olivat syyllistyneet vammantuottamukseen. Rikos eli vammantuottamus oli sakkorangaistuksella (40 ps) sovitettavissa. Vanhemmat velvoitettiin yhteisvastuullisesti maksamaan lapselle vahingonkorvauksena kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 1 000 euroa.

Vastajat olivat lapsensa huoltajina laiminlyöneet tämän hampaiden ja suun asianmukaisen hoidon kotona ja myöskin jättäneet väliin hammashuollon käyntejä. Tämän seurauksena lapsen hampaat olivat reikiintyneet nopeasti ja häneltä oli jouduttu poistamaan yksi hammas ja paikkaamaan 11 hammasta nukutuksessa. Lapselle oli vastaajien menettelyn seurauksena aiheutunut myös hammaskipua.

Suuntaa-antavana apuna vahingonkorvauksen määrän arvioinnissa oli käytetty marraskuussa 2017 julkaistuja henkilöasiain neuvottelukunnan suosituksia, jotka perustuvat tätä ajankohtaa aikaisempaan tuomioistuinkäytäntöön.

Kivun, säryn ja muun tilapäisen haitan määrää arvioitaessa oli otettu huomioon lääkärinlausunnosta ilmenevä seikka, että lapselta oli jouduttu reikiintymisen vuoksi poistamaan yksi hammas ja paikkaamaan 11 hammasta sekä todistajan kertomuksesta ilmenevä asianomistajan kertomus kivusta. Lapsen kivun, säryn ja tilapäisen haitan oli katsottu sijoittuvan suositusten luokkaan 12.2.1 (kiputila), jonka korvausasteikko vaihtelee 500 eurosta 1 500 euroon. Tähän nähden korvauksen määräksi oli arvioitu vaaditut 1 000 euroa.

Lue myös

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.