Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

17.1.2020 11.42 (päivitetty 21.1.2020 12.46) Asianajajapäivän 2020 teemana vastuullisuus

Asianajajapäivän 2020 teemana vastuullisuus

Asianajajapäivää vietettiin perjantaina 17. tammikuuta 2020 Kalastajatorpalla Helsingissä.

Suomen Asianajajaliiton puheenjohtajan Jarkko Ruoholan puhe 

Tämä Asianajajapäivä avaa Suomen Asianajajaliiton toisen satavuotiskauden. Viime vuonna vietimme liiton 100-vuotisjuhlavuotta, asianajajakunnan arvon mukaisesti. Asianajajapäivä Messukeskuksessa oli ennennäkemättömän visuaalinen ja elokuun pääjuhlan Sininen laatikko ikimuistoinen. Kalastajatorpalla oli juhlaillallisella aivan toisenlaiset kasvot kuin yleensä Asianajajapäivässä. Erityisen iloinen olen siitä, että monilla paikkakunnilla järjestettiin yleisötapahtumia, joissa tehtiin tunnetuksi meidän asianajajien arkista työtä oikeuden puolustajina. Missiomme ”asianajaja turvaa oikeusvaltion” konkretisoitui ja tuli lähemmäs ihmisiä.

Nyt on aika katsoa tulevaisuuteen. Tässä Asianajajapäivässä syvennytään siihen, miltä asianajajan työ seuraavina vuosina näyttää. 

Asianajajuuden ydin säilyy. Perusarvomme lojaalisuus, riippumattomuus, esteettömyys, luottamuksellisuus ja kunniallisuus ovat kestäneet aikaa, ja ne ovat perusta myös tulevaisuuden asianajotoiminnalle. Kun pidämme nämä perusarvot kirkkaana mielessä, erottaudumme niistä oikeudellisten palvelujen tarjoajista, jotka eivät välitä esimerkiksi riippumattomuudesta tai esteettömyydestä. Missiomme ”asianajaja turvaa oikeusvaltion” on ollut käytössä vain vajaat kymmenen vuotta, mutta uskon myös sen kantavan pitkälle tuleviin vuosiin. 

Asianajajaliiton tämän vuoden teema on vastuullisuus.

Lue lisää...

Oikeusministeri Henriksson: Oikeudenhoitoon panostetaan ensi kertaa pitkään aikaan

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson korosti Asianajajapäivillä pitämässään puheessa oikeusvaltioperiaatteen merkitystä sekä oikeusturvan toteutumisen tärkeyttä.

- Pitkän tauon jälkeen, tämän hallituksen toimesta, oikeudenhoitoon panostetaan tässä maassa, ja ensimmäistä kertaa pitkään aikaan oikeudenhoidon ketjuun osoitetaan nyt lisärahoitusta. Tämä suunnanmuutos ei ole tullut itsestään, vaan sen taustalla on ollut hyvin paljon työtä, Henriksson sanoi puheessaan.

Vuonna 2020 oikeusministeriön hallinnonalan määrärahataso on 23 miljoonaa euroa suurempi kuin edellisenä vuonna. Henrikssonin mukaan oikeudenhoitoon osoitetut lisäresurssit ovat kauan kaivattu toimenpide haasteellisen tilanteen helpottamiseksi.

– Nämä panostukset ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä meillä ei ole varaa säästää oikeusvaltion perustoiminnoista.

Henriksson sanoo tekevänsä oikeusministerinä kaikkensa parantaakseen edellytyksiä tehdä töitä ja voida hyvin.

– Toivonkin myös, että Asianajajaliitto yhä tiukemmin tarttuu toimeen sen puolesta, että työhyvinvointiin panostetaan entistä enemmän, että erityisesti nuoret juristit eivät aja itseään loppuun ensimmäisinä työvuosinaan ja että naisilla on mahdollisuus sekä hankkia perhe että edetä urallaan vaativampiin tehtäviin.

Joka neljäs kyselyyn vastannut asianajotoimistossa työskentelevä nainen harkitsee alanvaihtoa – Asianajajaliitto perää muutosta

Asianajajaliitto teetti viime vuonna tutkimuksen naisten ja perheellisten asemasta asianajoalalla. Asianajajapäivässä 17.1.2020 julkaistun tutkimuksen tavoite oli selvittää, miksi naiset hyvin yleisesti lähtevät asianajoalalta perheen perustamisen yhteydessä, mutta perheelliset miehet jatkavat työssään. Asianajajaliitto pyrkii löytämään uusia keinoja tekemään asianajoalasta houkutteleva myös elämän kiireisiä ruuhkavuosia eläville ammattilaisille.

Lue lisää...

Lue ja katso myös

Asianajajapäivä-verkkosivu

Päivän keskustelut Twitterissä:
#Asianajajapäivä

Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola: Nyt tarvitaan OHO-uudistus – Suomen surkean hidas oikeusjärjestelmä on häpeäpilkku

Suomi on oikeusvaltio ja toimii monelta osin hyvin. Pintaa syvemmälle katsottuna oikeudenhoidossa on kuitenkin niin vakavia ongelmia, että ne vaarantavat kansalaisen oikeusturvan. Ihmiset eivät uskalla enää hakea oikeutta asialleen, koska odotusaika toivottoman pitkä. Ongelmat tiedetään, mutta niille ei tehdä mitään. Miksi? 

Suomessa on viime vuosien aikana keskitytty monien palveluiden – kuten sote, poliisihallinto jne. – uudistuksiin, mutta oikeudenhoidon uudistus on jäänyt lähinnä käräjäoikeusverkoston supistamiseen. Vaikka eri oikeusasteiden ylipitkät käsittelyajat ovat olleet jo vuosia tiedossa, ongelmaa ei ole edes yritetty ratkaista. Käräjäoikeuksissa käsittelyajat ovat 20 vuoden sisällä vain pidentyneet, kun taas Ruotsissa on saatu oikeusprosesseja selvästi lyhennettyä viime vuosikymmenen aikana. 

Lue lisää...

Tuomariliiton tiedote 20.1.2020: Tuomariliitto jakaa Suomen Asianajajaliiton huolen oikeudenkäyntien pitkittymisestä ja oikeudenkäyntikulujen kasvamisesta – liitto peräänkuuluttaa resurssien lisäksi yhteistyötä

Tuomariliitto jakaa Suomen Asianajajaliiton huolen oikeudenkäyntien pitkittymisestä ja oikeudenkäyntikulujen kasvamisesta viitaten Asianajajapäivässä 17.1.2020 nousseeseen keskusteluun oikeudenhoidon erinäisistä uudistamistarpeista. Tuomariliiton näkemyksen mukaan oikeudenkäynnin pitkittymisen keskeisenä syynä on rikosprosessissa mukana olevien poliisien, syyttäjien ja tuomioistuinten riittämättömät resurssit käsiteltävään juttumäärään nähden. Riita-asioiden viipymisen syynä on keskeisesti tuomioistuinten ruuhkautuminen, mikä on myös seurausta puutteellisista resursseista. Tuomariliitto korostaa, että kysymys on kaikkien toimijoiden yhteisestä ja kaikkien toimijoiden vastuulla olevasta asiasta. Tilanteen korjaaminen edellyttää riittävien henkilöresurssien lisäksi asianajajien, lupalakimiesten, poliisien, tullin, rajavartiolaitoksen, syyttäjien ja tuomareiden välistä entistä parempaa yhteistyötä ja koulutusta. Jokainen toimija voi omalta osaltaan tuoda oman entistä laadukkaamman panoksensa tähän kokonaisuuteen tilanteen parantamiseksi.

Lue lisää...

Edilex-uutinen 21.1.2020: Tuomariliitto peräänkuuluttaa resurssien lisäksi yhteistyötä
Tuomioistuinvirasto on valmis ottamaan roolinsa toiminnan kehittämisessä (21.1.2020)
MTV:n uutisaamu 20.1.2020: Suomen oikeusjärjestelmä kärsii hitaudesta

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.