Edilexissä on huoltokatko keskiviikkona 8.12.2021. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä tiistaina 7.12.2021 klo 21.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä 8.12.2021 n. klo 02.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Julkisoikeus

10.1.2018 14.00 Oikeusasiamiehen ratkaisu käännöksen saamisesta ulkomaalaislain mukaisesta päätöksestä

Oikeusasiamiehen ratkaisu käännöksen saamisesta ulkomaalaislain mukaisesta päätöksestä

Kantelija pyysi tutkimaan poliisilaitoksen menettelyä asiassa, joka koskee käännöksen saamista EU-oleskeluoikeuden rekisteröinnin peruuttamista koskevasta päätöksestä. Kantelija kertoi saaneensa päätöksen suomen kielellä eikä päätökseen ollut liitetty ranskankielistä käännöstä. Kertomansa mukaan kantelija oli kirjeitse pyytänyt käännöstä mutta kirjeeseen ei ollut vastattu. Oikeusasiamiehellä ei ollut riittäviä oikeudellisia perusteita pitää lainvastaisena poliisilaitoksen menettelyä, jossa kantelijalle oli pyritty järjestämään päätöksen tulkitseminen, koska kantelijan haluamaa kääntämistä ei ole ulkomaalaislaissa eikä hallintolaissa säädetty ainoaksi eikä edes ensisijaiseksi tavaksi hoitaa asianosaisen tiedonsaantioikeus häntä koskevasta päätöksestä. Oikeusasiamies piti asianosaisen perustuslain 21 §:ssä turvatun oikeusturvan näkökulmasta perusteltuna näkemystä, jonka mukaan päätös on aiheellista antaa suoraan tiedoksi käännettynä tai tulkin avustuksella ja poliisin on varmistettava päätöksensä kohteen äidinkieli ja kielitaito ennen päätöksen tiedoksiantoa ja huomioitava tämä tarvittaessa käännöksellä tai tulkitsemisella jo tiedoksiantovaiheessa.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.