Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus

14.3.2017 13.10 Hovioikeus: Myyjillä oli oikeus saada määräalojen kaupat puretuksi kauppahinnan maksun olennaisen viivästyksen vuoksi ja ostajayhtiö oli velvollinen maksamaan myyjille kauppakirjojen purkavasta ehdosta ilmenevän sopimussakon ja vahingonkorvauksen sekä tekemään muut ehdossa yksilöidyt suoritukset ja luovutukset

Asiassa oli kysymys siitä, oliko valituksessa mainitut kaksi kiinteistön määräalaa koskevaa kauppasopimusta katsottava mitättömiksi tai pätemättömiksi kokonaan tai ainakin maksua koskevien ja purkavien ehtojen osalta. Ratkaistavana oli myös, onko kauppakirjojen ehtoja pidettävä joiltain osin kohtuuttomina. Kysymys oli lisäksi yhtiön ja vastapuolten mahdollisesta vahingonkorvausvelvollisuudesta. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota, jonka mukaan kauppakirjoja ei katsottu Oy:n väittämillä perusteilla mitättömiksi tai pätemättömiksi eikä asiassa todettu olevan perusteita kauppojen tai niiden ehtojen sovittelemiseksi. Maksuvelvollisuus ja kauppahinnan maksaminen oli määritelty yksiselitteisesti kauppakirjoissa. Maksusuorituksen tekemistä ei ollut sidottu lainvoimaisten rakennuslupien saamiseen Oy:n tarkoittamalla tavalla, vaan kauppahinta oli erääntynyt kokonaisuudessaan maksettavaksi määräalan 1 osalta viimeistään 29.8.2014 ja määräalan 2 osalta 15.4.2015. Kun Oy ei ollut maksanut myyjille kauppahintoja lainkaan siitä huolimatta, että kiinteistöt ovat olleet yhtiön hallinnassa kaupantekohetkestä lukien, ostaja oli viivästynyt olennaisesti kauppahintojen maksamisessa. Myyjillä oli siten oikeus saada kaupat puretuksi ja Oy oli velvollinen maksamaan myyjille kauppakirjojen purkavasta ehdosta ilmenevän sopimussakon ja vahingonkorvauksen sekä tekemään muut ehdossa yksilöidyt suoritukset ja luovutukset. (Vailla lainvoimaa 14.3.2017)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.