Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Työ- ja sosiaalioikeus

20.4.2016 13.41 Työnantajat keksivät kilvan uusia tapoja kerätä asiakaspalautetta - saako työnantaja pyytää palautetta pärstän perusteella?

Työnantajat keksivät kilvan uusia tapoja kerätä asiakaspalautetta - saako työnantaja pyytää palautetta pärstän perusteella?

PAMin työntekijöiden keskuudessa on ihmetelty ideaa, jonka mukaan "palautepömpeliä" varten myyjät kuvautetaan ja asiakkailla on mahdollisuus kohdistaa palautteensa kuvien perusteella suoraan heitä palvelleen myyjän tietoihin. Tietosuojavaltuutetun mukaan työnantajan pitää perustella, miksi palautetta on tarpeen kerätä ja miksi työnantajalla on perusteet alkaa arvioida työntekijän luotettavuutta.

PAMin ohjeistus työntekijöille on ollut, että työnantajan työajalle määräämiin kuvauksiin voi osallistua, mutta oman kuvan käytön asiakaspalautetabletissa voi kieltää.

PAMin mukaan valtakunnallinen vaatekauppaketju luopui kuvien käytöstä, mutta toimitusjohtajan mukaan vain toistaiseksi, koska toiminnan ei katsota rikkovan lakeja.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vastaa Pam-lehdelle, että työnantajan pitää perustella, miksi palautetta on tarpeen kerätä ja miksi työnantajalla on perusteet alkaa arvioida työntekijän luotettavuutta.

– Henkilöstöä koskevan asiakaspalautteen keräämiselle pitää ylipäätään olla selkeät perusteet. Luotettavuuden selvittäminen vaatii tiukemmat kriteerit kuin tavanomainen työ. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi tilanne, jossa työntekijä on välittömästi taloudellisessa vastuussa työnantajan omaisuudesta tai kun työsuhde vaatii muutoin erityistä luottamusta, Aarnio sanoo PAM-lehdelle.

PAMin mukaan palautejärjestelmien käyttöönotosta on neuvoteltava yhteistoimintamenettelyissä työntekijöiden edustajien kanssa. Kuvien käyttäminen sinänsä ei ole lähtökohtaisesti lainvastaista, mutta niiden tarpeellisuus tulee perustella.

Tietosuojalait suojaavat nimenomaan tunnistettavaa ihmistä koskevia tietoja. Laki yksityisyyden suojasta työelämässä kertoo tarkemmin, miten ja millaisia henkilötietoja työntekijöistä voidaan kerätä.

Aiheesta lisää Pam-lehdessä 5/2016, joka ilmestyy perjantaina 22. huhtikuuta.

Juridiikan uusimmat uutiset - Tilaa Edilex!

Lakikirjat

www.lakikirja.com

Kirjoita Edilexiin
Mikäli Sinulla on ajankohtainen juridinen aihe josta haluaisit kirjoittaa vaikkapa lyhyen kolumnin Vierashuoneeseen, ota yhteyttä Edilex-toimitukseen.
Lue lisää...

Toimittaja: Toimittaja: Edilex-toimitus (toimitus.edilex@edita.fi)​

Lähteet: PAM 20.4.2016 - Edilex

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.