Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

31.12.2015 10.01 Hovioikeus: Kuristamalla entisen vaimonsa tappanut syyllistyi murhaan – kaikille surmatun lapsille tuli määrätä sama kärsimyskorvaus, myös vanhempien ja veljen kärsimyskorvausta korotettiin

Käräjäoikeus totesi, että kukin syyteharkinnassa käsitellyistä seikoista olisi mahdollisesti yksinään selitettävissä siten, että jäisi varteenotettava epäilys syyttäjän esittämästä tapahtumankulusta. Näyttö oli kuitenkin kokonaisuutena tarkastellen raskauttava ottaen huomioon sellaisten seikkojen kasaantuminen, jotka viittasivat tekijän varautumiseen rikoksen tekemistä ja ruumiin poiskuljettamista varten. Välineet olivat yhdessä soveltuneet ruumiin kuljettamiseen. Tässä osaa niistä oli riidattomasti myös käytetty, ja se antaisi lopuillekin ilmi tulleille seikoille luonnollisen selityksen toisin kuin vastaajan väittämät tapahtumankulut. Näin ollen ei jäänyt järkevää epäilyä siitä, etteikö A olisi varautunut B:n tappamiseen ja ruumiin poisviemiseen jo ennalta. Hovioikeus totesi, että asiassa esitetyt uudet todisteet eivät horjuttaneet muun näytön perusteella tehtyä arviota teon suunnitelmallisuudesta. Tekoa oli myös kaikki asiassa esitetyt seikat huomioon ottaen pidettävä käräjäoikeuden tuomion perusteluiden mukaisesti kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Näin ollen hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut ja lopputuloksen murhaan syyksilukemisen osalta. Hovioikeus arvioi, että lähtökohtaisesti kaikille lapsille äidin surmaamisesta aiheutuvan kärsimyksen oli katsottava olleen yhtä suuri, vaikka eri ikäiset lapset kokevat äitinsä kuoleman ja ymmärtävät sen yksityiskohdat eri tavalla. Myös muille B:lle lain tarkoittamalla tavalla läheisille henkilöille määrättävää korvausta harkittaessa oli otettava huomioon B:n läheisille aiheutuvaa kärsimystä lisäävät piirteet. (Vailla lainvoimaa 31.12.2015)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.