Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Verotus

26.11.2015 6.01 Kansainvälinen palkkaverovertailu 2015: Jyrkkä progressio tuntuu Suomessa

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu muita maita kireämmäksi. Esimerkiksi suomalaisittain keskipalkkaa eli 41 800 euroa vuodessa ansaitsevaa verotetaan 2,7 prosenttiyksikköä kireämmin kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista. Vertailun suurituloisinta, 135 800 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa, verotetaan Suomessa peräti 7,3 prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin. Suurituloisen tuloveroprosentti on vertailumaista kolmanneksi korkein Belgian ja Italian jälkeen.

Tulokset käyvät ilmi Kansainvälinen palkkaverovertailu 2015 -selvityksestä, jossa vertaillaan työn verotusta 18 OECD-maassa* neljällä eri palkkatasolla. Selvityksen on laatinut Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Selvityksen maat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Ranska, Saksa, Suomi, Viro, Britannia, Norja, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Australia, Japani, Kanada ja Yhdysvallat.

Palkansaajan työssä etenemistä ja tulojen lisäystä verotetaan Suomessa varsin ankarasti jo pienehköillä tulotasoilla. Lisätulon marginaaliverot ovat kaikilla tarkastelun tulotasoilla kireämpiä kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin. Vertailun korkeimmalla esimerkkipalkkatasolla suomalaisen palkansaajan marginaaliveroprosentti on 8,9 prosenttiyksikköä suurempi kuin muualla Euroopassa.

- Vuonna 2015 palkkaverotus kiristyi Suomessa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Muualla yleisempänä linjana on veropolitiikan suuntaaminen talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavaksi tuloverotuksen kannustavuutta parantamalla, Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa. 

Veronmaksajain Keskusliitto on julkaissut kansainvälistä vertailutietoa työn ja palkan verotuksesta vuodesta 1995 lähtien.

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2015 -selvitys (Veronmaksajat)

Kansainvälisen palkkaverovertailun graafit (Veronmaksajat)

          

Toimittaja: JPS (toimitus.edilex@edita.fi)​

Lähteet: Veronmaksajat 26.11.2015

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.