Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Doping ja alaikäinen urheilija – Antidopingsääntelyn analyysi alaikäisten urheilijoiden kannalta

Salmia, Tuuli

15.4.2024, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Alaikäisiä urheilijoita kilpailee eliittisarjoissa ja kansainvälisissä arvokilpailuissa täysi-ikäisten urheilijoiden rinnalla. Nuoriin sovellettavat säännökset poikkeavat kuitenkin hieman aikuisiin sovellettavista säännöistä, sillä alaikäisten on katsottu tarvitsevat kehitystasonsa nähden parempaa suojelua.

Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan antidopingsääntelyä alaikäisten urheilijoiden kannalta. Tutkielma pyrkii selvittämään alaikäisten vastuun laajuutta sekä tukihenkilöiden roolia nuorten urheilijoiden dopingtapauksissa. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, suojeleeko nykyinen antidopingsääntely nuoria urheilijoita tarpeeksi. Tutkimuksen inspiraationa on toiminut Pekingin talviolympialaisissa 2022 ilmi tullut 15-vuotiaan Kamila Valievan dopingtapaus. Tutkielmassa hyödynnetään lainopillista tutkimusmetodia ja oikeusvertailua. Lisäksi näkökulmaa on haettu haastattelemalla kahta eri urheilijaa heidän kokemuksistaan. Tutkimusaineistona tässä tutkielmassa on käytetty etupäässä WADAn antidopingsäännöstöä sekä oikeuskirjallisuutta, eri urheiluorganisaatioiden itsesääntelyä ja uutislähteitä.

Alaikäiset urheilijat jaetaan antidopingsääntelyn valossa kahteen eri ryhmään – suojeltuihin urheilijoihin, joita ovat poikkeuksetta kaikki alle 16-vuotiaat, ja alaikäisiin urheilijoihin, joita ovat yli 16-vuotiaat eliittisarjoissa kilpailevat urheilijat. Tutkielmassa osoitetaan, että vaikka alaikäisten vastuuta dopingasioista on kevennetty, ovat nuoret urheilijat joissakin tapauksissa edelleen viimesijaisesti vastuussa dopingrikkeistä. Näin on varsinkin 16-18 -vuotiailla eliittiurheilijoilla, joiden asema ei antidopingsääntelyn valossa eroa täysi-ikäisten urheilijoiden asemasta lähes lainkaan. Tutkielmassa osoitetaan myös, että tukihenkilöille voidaan varsinkin suojeltujen henkilöiden ryhmään kuuluvien urheilijoiden osalta langettaa enemmän vastuuta urheilijoiden hyvinvoinnin varmistamisesta. Etenkin huoltajilla ja valmentajilla on suuremmat vaikutusmahdollisuudet urheilijaan ja täten myös velvollisuus suojella urheilijaa. Antidopingsääntelyn osalta todetaan, että vaikka WADAn säännöstö on jo melko hyvällä tasolla, on siitä vielä löydettävissä epäkohtia, joita muuttamalla nuoria urheilijoita voitaisiin suojella entistä paremmin. Tulevaisuudessa onkin siis tärkeää seurata kuinka viimeisimpään antidopingsäännöstöön tehdyt muutokset vaikuttavat alaikäisiä koskevien dopingtapausten käsittelyyn ja tehdä korjauksia säännöstöön tarpeen vaatiessa.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.