Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Lesken asumissuojan edellytykset ja merkitys jäämistöoikeudessa

Pakkala, Sanni

15.11.2021, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielman aiheena on lesken asumissuojan edellytykset sekä lesken asumissuojan merkitys jäämistöoikeudessa. Leskellä on perintökaaren 3 luvun 1a § 2 momentin nojalla rintaperillisen jakovaatimuksen tai testamentinsaajan oikeuden estämättä oikeus pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto tai muu jäämistöön sisältyvä lesken kodiksi sopiva asunto jakamattomana hallinnassaan, ellei lesken varallisuuteen sisälly tämän kodiksi sopivaa asuntoa. Tutkielmassa tarkastellaan, mitä laissa asetetut edellytykset suojan saamiselle käytännössä tarkoittavat. Mielenkiinnon kohteena on myös, onko asumissuojasta mahdollista luopua tai siitä muutoin mahdollista määrätä inter vivos tai mortis causa sekä mikä on asumissuojan systemaattinen asema jäämistöoikeudessa.

Asumissuoja voi kohdistua joko puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon tai muuhun jäämistöön kuuluvaan asuntoon. Asumissuojan myöntämisen edellytyksenä on, että lesken varallisuuteen ei sisälly lesken kodiksi sopivaa asuntoa. Asunto on lesken kodiksi sopiva, mikäli se ominaisuuksiltaan vastaa puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa. Lesken varallisuudessa olevan asunnon omistushetkeä ja asunnon sopivuutta arvioidaan lähtökohtaisesti ratkaisuhetken aikaisten olosuhteiden valossa.

Lesken asumissuoja syrjäyttää lain sanamuodon mukaisesti jopa rintaperillisen lakiosaoikeuden, joten suojan asema on verrattain vahva. Mikäli perittävän jäämistö koostuu yksinomaan puolisoiden yhteisestä kodista, voi leski suorittaa rintaperillisen lakiosan hallintaoikeuden rasittamina osuuksina yhteisestä kodista. Lesken asumissuojaa ei ole mahdollista oikeustoimin heikentää lakia heikommaksi, mutta asumissuojasäännöstä on mahdollista hyödyntää jäämistösuunnittelussa lesken asemaa parantaen. Asumissuojasäännöksen heikkoutena voidaan sen nykyisessä muodossa pitää sitä, että lesken vilpillisen käyttäytymisen vaikutusta ei ole millään tavalla säännelty.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.