Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kolmiulotteisten kiinteistöjen vaikutus maankäyttöön ja sen suunnitteluun

Virtasaari, Elina

1.9.2021, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ja analysoida kolmiulotteisten kiinteistöjen käyttöä sekä niiden käytön vaikutuksia Suomessa ja Ruotsissa. Tutkimuksessa on analysoitu 3D-kiinteistöt mahdollistavan lainsäädännön kehitystä ja nykytilaa sekä kohdattuja ongelmia. Tekstissä tutkitaan 3D-kiinteistöjen toimivuutta ja käyttöä niin rakentamisoikeudellisesta kuin kiinteistöoikeudellisesta näkökulmasta ja niiden vaikutuksia maankäyttöön ja sen suunnitteluun. Tutkielmassa on analysoitu rakentamisoikeudellisen ja kiinteistöoikeudellisen järjestelmän yhteensovittamista sekä Suomessa että Ruotsissa ja näiden maiden järjestelmien eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä.

Tutkimusmetodina on pääosin lainoppi ja oikeusvertailu. Tutkielmassa on analysoitu ja vertailtu Suomen ja Ruotsin rakentamisoikeudellista järjestelmää ja maankäyttöä sekä kiinteistöjärjestelmää ja näiden yhteensovittamista.

Tutkimuksen mukaan Suomen 3D-kiinteistöt mahdollistava lainsäädäntö on onnistuttu muovaamaan toistaiseksi toimivaksi katsotun asunto-osakeyhtiöjärjestelmän vierelle helpottamaan suuria rakennushankkeita ja niiden hallinnoimista. 3D-kiinteistöjen muodostaminen lisääntynee lähivuosina, minkä vuoksi kirjoittaja pitää tärkeänä, että Suomessa kehitetään kiinteistöjärjestelmää ja sen lainsäädäntöä parhaalla mahdollisella tavalla. Tutkielmassa on nostettu esiin sellaisia kehityskohteita, joihin kirjoittajan mukaan tulisi kiinnittää erityistä huomiota, jotta 3D-kiinteistöt edistäisivät maankäytön tehokkuutta, kestävää rakentamista sekä toimivampaa yhteiskuntaa.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.