Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Lakiin viittaavat ja lain säännöksen kanssa samansisältöiset työehtosopimusmääräykset

Vidgren, Viivi

2.8.2021, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielmassa tarkastellaan lainopin menetelmin lakiin viittaavia ja lain säännöksen kanssa samansisältöisiä työehtosopimusmääräyksiä. Ensin mainittuja kutsutaan tutkielmassa viittaaviksi työehtosopimusmääräyksiksi ja viimeksi mainittuja toistomääräyksiksi. Tutkielma rakentuu työehtosopimusten tulkinnan ympärille.

Tutkielmassa mainittujen määräysten asemoitumista ja soveltuvuutta työehtosopimusjärjestelmäämme sekä niiden ongelmallisuutta tarkastellaan kolmen tutkimuskysymyksen kautta. Tutkielmassa tarkastellaan ensinnäkin sitä, miten viittaavaa työehtosopimusmääräystä ja toistomääräystä on tulkittava ja miten niitä on mahdollista tulkita ottaen huomioon työlainsäädännön pakottavuuden asteet, sekä sitä, millainen asema lainsäädännöllä on työehtosopimusten tulkinnassa. Tältä osin todettakoon, että lailla on kahdenlainen asema työehtosopimusten tulkinnassa: viitattu tai toistettu laki vaikuttaa sopimuksen tulkintaan, mutta lainsäädäntö voi toimia myös itsenäisenä tulkintaperusteena. Toiseksi tarkastellaan sitä, miten työtuomioistuin on tulkinnut viittaavia työehtosopimusmääräyksiä ja toistomääräyksiä. Tältä osin jäsennellään niitä työehtosopimusmääräysten ja toistomääräysten aiheuttamia tulkintaongelmia, joiden ratkaiseminen on viety työtuomioistuimeen. Esille nousevat erityisesti lainmuutosten aiheuttamat tulkintaongelmat. Kolmanneksi tarkastellaan toimivaltaisuuskysymystä: mitä työtuomioistuimen ja yleisten tuomioistuinten välisen toimivallanjaon näkökulmasta seuraa siitä, että työehtosopimuksen osaksi on otettu lain säännöksiä? Tältä osin todettakoon, että työtuomioistuimen toimivaltaisuus – ainakaan viittaaviin työehtosopimusmääräyksiin ja toistomääräyksiin kohdistuvissa asioissa – ei määräydy pelkästään oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa annetun lain perusteella (646/1974) vaan merkitystä on myös osapuolten yhteisellä tahdolla.

Yleisenä huomiona voidaan todeta, että viittaavat työehtosopimusmääräykset ja toistomääräykset eivät täysin luontevasti, ongelmattomasti sovi työehtosopimusjärjestelmäämme. Tutkielma jättää jälkeensä avoimia kysymyksiä, kuten kysymyksen siitä, millainen rooli työtuomioistuimella tulisi olla laintulkinnassa, ja miten työtuomioistuimen rooli laintulkitsijana on juridisesti perusteltavissa.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.