Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Patenttiasiamies yhteiskeksijänä asiakkaansa kanssa – erityistarkastelussa ympäristöystävälliset keksinnöt

Schröder, Ella

1.7.2020, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Kestävä kehitys on tällä hetkellä yksi maailman puhutuimmista aiheista. Keksinnöllisyyttä kestävän kehityksen alueella on aihetta kannustaa ja edistää. Lainsäädännöllä, etenkin liittyen immateriaalioikeuteen, on suuri merkitys, mihin suuntaan keksinnöllisyyttä suunnataan. Patenttiasiamiehet pystyisivät hyvin vaikuttamaan keksintöjen ympäristöystävällisyyteen ja siten he voisivat ehdotuksilla, ohjauksilla ja ideoilla varmistaa, että keksintö on mahdollisimman ympäristöystävällisesti toteutettu. Mikäli patenttiasiamies lähtee tekemään paljonkin uusia ehdotuksia ja vaikuttaa keksinnön syntyyn, asia muuttuu kuitenkin nopeasti hankalaksi. Patenttiasiamiesten oma keksiminen ja heidän mahdollisuutensa tulla kirjatuksi yhteis-keksijäksi asiakkaansa keksintöön on ehkä jopa jollakin tavalla tabu patenttiasiamiesten oikeuskulttuurissa.

Missä menee juridisen neuvonannon, toimeksiannon ja keksimisen rajat? Voiko patenttiasiamies ”hyvän asiamiestavan” puitteissa olla yhteiskeksijä asiakkaansa kanssa? Voisiko ”hyvään asiamiestapaan” kuulua velvollisuus ohjata asiakkaitaan ympäristöystävällisempään suuntaan?

Tässä tutkielmassa tarkastellaan patenttioikeutta etenkin Suomen näkökulmasta mutta puutteellisen kotimaisen lähdeaineiston takia viitteitä ja ideoita haetaan myös laajasti kansainvälisesti.

(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.