Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Konsultin vastuu ja riskinhallinta

Kaikkonen, Ville

29.11.2016, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielman tarkoituksena on määrittää se, miten konsultin vastuu määrittyy ja mistä konsultti voi olla vastuussa tilaajaa kohtaan. Tutkielma vastaa siis kysymykseen siitä, miten konsultin vastuu määrittyy ja mitkä ovat konsultin mahdollisuudet hallita riskiään toimessaan. Tutkielma käsittelee konsultin vahingonkorvausvastuuta ja velvollisuuksia, johon vastuu perustetaan. Tutkielmassa keskitytään siviilioikeudelliseen vastuuseen ja sen ulkopuolelle on rajattu konsultin rikosoikeudellinen vastuu.

Koska kyseessä on konsulttiyhtiölle toimeksiantona tehty tutkielma, on siihen otettu mukaan myös hieman käytännönläheisempää näkökulmaa. Käytännöllisempi näkökulma on otettu sen takia että tutkielmasta olisi toimeksiantajalle ja myös muille konsulttina toimiville tahoille, mahdollisimman suuri hyöty. Konsulttitoimelle on tyypillistä omanlaisensa vastuunrajoitukset sekä vastuuperiaatteet, jotka poikkeavat normaalista sopimuskäytännöstä muun muassa huolellisuusstandardien ja konsulttitoiminnassa yleisesti käytettyjen vastuunrajoituslausekkeiden puolesta. Konsultin vastuusta ei ole olemassa paljon suomalaista oikeuskirjallisuutta. Konsulttitoiminta on yleistyvä toimintamuoto ja eri aloilla on alettu enenevissä määrin käyttää konsultteja suorittamaan erityisalaan kuuluvia toimeksiantoja.

Konsultin ja tilaajan välille solmitaan konsulttisopimus, jonka pohjana toimivat Konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot (KSE 2013 RT 13 11143). Konsulttisopimus on erityissopimus, johon liittyy paljon normaalista kahden tasavertaisen sopimuskumppanin välisestä sopimuksesta poikkeavaa. Konsultin ja tilaajan välisestä tiedollisesta epätasapainosta johtuen konsultin vastuun on pääsääntöisesti katsottu olevan ankarampaa kuin tilaajan tai muun hankkeessa toimivan. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.