Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä perjantaina 3.5.2024 klo 7.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä n. klo 8.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Hyvä perintätapa kuluttajasaatavien perinnässä – mitä hyvä perintätapa tarkoittaa ja kuinka uusi lainsäädäntö vaikuttaa käsitteen sisältöön?

Hurmerinta, Anna

4.7.2014, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielman tavoitteet ovat perintälain ja erityisesti käsitteen ”hyvä perintätapa” sisällön tulkinta, saatavien perinnässä esiintyvien ongelmakohtien selvittäminen, uuden perintälain arvioiminen siltä kannalta, vastaako uudistus saatavien perinnässä esiintyviin ongelmiin sekä lopuksi lainsäädännön kehittämissuositusten esittäminen saadun tutkimustiedon perusteella. Yksityisoikeudellisten kuluttajasaatavien perintää koskeva tutkimus on tarpeen, sillä asiaa ei ole tutkittu kovinkaan paljon kansallisesti eikä kansainvälisesti.

Hyvää perintätapaa koskeva perintälain yleissäännös on sisällöltään laaja. Perintälain voimaantulosta alkaen sen sisältöä on entisestään laajennettu, ja yleislausekkeen lisäksi perintälakiin on sisällytetty erinäisiä hyvän perintätavan sisältöä selventäviä säännöksiä.Yksityiskohtaisen sääntelyn etuja on, että sääntely on selkeää ja ymmärrettävää, eikä sääntelyn kohteille jää juuri tulkinnan varaa säännösten sisällöstä. Kuluttajatajien näkökulmasta perintätoiminnassa suurimpana ongelmana ovat perinnästä aiheutuvat kulut, joihin uudessa perintälaissa puututaankin.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.