Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kuntien yhteistyön oikeudelliset reunaehdot – erityisesti demokratian näkökulmasta

Huttunen, Antti

3.9.2013, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Kuntien yhteistyö on monille kunnille tärkeä keino vahvistaa toimintakykyään palvelujen järjestämiseksi. Kuntien välinen yhteistyö ei ole uusi ilmiö, mutta se on noussut korostetusti esille etenkin kunta- ja palvelurakenneuudistuksen myötä. Yhteistoiminnan harjoittaminen ei ole ongelmatonta perustuslain edellyttämän kunnallisen itsehallinnon kansanvaltaisuusperiaatteen kannalta, sillä se siirtää kunnan päätösvaltaa valtuustolta yhteistoimintaorganisaatioihin ja vaikuttaminen muuttuu välilliseksi. Ongelmallisena on pidetty yhteistoimintaelimen tehtävien lisäämistä siinä määrin, että se vaikuttaisi oleellisesti jäsenkuntien hallintoon ja vaarantaisi kunnalliseen itsehallintoon sisältyvän periaatteen kunnan päätösvallan kuulumisesta kuntalaisten valitsemille toimielimille.

Tutkielman tarkoituksena on kartoittaa sitä, minkälaisia oikeudellisia reunaehtoja lainsäädäntö ja etenkin eduskunnan perustuslakivaliokunnan tulkintakäytäntö asettavat kuntien väliselle yhteistyölle. Reunaehdot muodostavat kehykset sille, millainen ja miten laaja yhteistoiminta kuntien välillä on hyväksyttävää. Tarkastelu on rajattu kuntalain mukaiseen julkisoikeudelliseen yhteistyöhön. Keskeisimmät yhteistyömuodot ovat tällöin kuntayhtymä ja ns. isäntäkunta- eli vastuukuntamalli. Kirjoituksessa tarkastellaan myös näiden yhteistyömuotojen demokraattisuutta.

Kirjoittajan mukaan tutkimus puoltaa näkemystä, jonka mukaan kunnan päätöksentekojärjestelmän kansanvaltaisuusvaatimus estää päätösvallan merkittävän siirtämisen ulkopuolisille yhteistyöelimille, joita ei ole valittu demokraattisesti suorilla vaaleilla. Kirjoituksen mukaan kuntayhtymää voi pitää demokraattisempana yhteistyömuotona suhteessa vastuukuntamalliin, sillä kunnat ovat siinä tasavertaisemmassa asemassa toisiinsa nähden. Kuntayhtymä soveltuu etenkin laajempaan, alueelliseen yhteistyöhön. Vastuukuntamalli puolestaan sopii paremmin paikalliseen ja merkitykseltään vähäisempään yhteistyöhön.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.