Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry mietintöön

Puutteelliset hakuehdot

VaVM 22/2006 vp - HE 107/2006 vp
Hallituksen esitys tuloverotuksen siirtohinnoittelua koskevaksi lainsäädännöksi

JOHDANTO

Vireilletulo

Eduskunta on 6 päivänä syyskuuta 2006 lähet­tänyt valtiovarainvaliokuntaan valmistelevasti käsiteltäväksi hallituksen esityksen tuloverotuksen siirtohinnoittelua koskevaksi lainsäädännöksi ( HE 107/2006 vp ).

Jaostovalmistelu

Asia on valmisteltu valtiovarainvaliokunnan ­verojaostossa.

Asiantuntijat

Verojaostossa ovat olleet kuultavina

  • ylitarkastaja Tuomas Anttila , valtiovarain­ministeriö
  • ylitarkastaja Veli-Matti Tala , Verohallitus
  • ylitarkastaja Sami Laaksonen , Konserniverokeskus
  • johtava veroasiantuntija Tero Honkavaara , Elinkeinoelämän keskusliitto
  • tutkija Risto Waldén , Helsingin kauppa­korkeakoulu
  • johtaja Erkki Kontkanen , Suomen Pankki­yhdistys
  • veroasiantuntija Leena Romppainen , Suomen Yrittäjät ry
  • hallituksen puheenjohtaja Ola Saarinen , ­Suomen Veroasiantuntijat ry
  • lakiasiain johtaja Vesa Korpela , Veronmaksajain Keskusliitto ry
  • professori (emeritius) Edward Andersson

Kirjallisen lausunnon ovat toimittaneet:

  • kauppa- ja teollisuusministeriö
  • Keskuskauppakamari
  • Suomen Pankki
  • Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto ry
  • valtiovarainministeriö.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry on ilmoittanut, ettei sillä ole huomauttamista asiaan.

HALLITUKSEN ESITYS

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verotusmenettelystä annettua lakia ja rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annettua lakia.

Verotusmenettelystä annetussa laissa ehdo­tetaan säädettäväksi siirtohinnoitteluoikaisun ­tekemisestä etuyhteyssuhteessa tehdyn liiketoimen ehtojen poiketessa ehdoista, joita riippumattomien osapuolten välillä olisi käytetty. ­Lisäksi säädettäisiin verovelvollisen velvol­lisuudesta laatia ja esittää siirtohinnoittelua koskeva dokumentointi sekä dokumentointivelvol­lisuuden laiminlyönnin perusteella määrättävästä veronkorotuksesta. Rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annettuun lakiin ehdo­tetaan tehtäväksi verotusmenettelystä annettuun lakiin ehdotettua muutosta vastaava sanonnal­linen korjaus.

Ehdotetuilla muutoksilla tarkennettaisiin markkinaehtoperiaatteen soveltamista etuyhteydessä tehtyihin kotimaisiin ja rajat ylittäviin liiketoimiin ja velvoitettaisiin verovelvolliset tietyissä tapauksissa laatimaan dokumentointi sen osoittamiseksi, että käytetty siirtohinnoittelu vastaa markkinaehtoperiaatetta.

Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan vuoden 2007 alusta. Verotusmenettelystä annetun lain muutoksia sovellettaisiin ensimmäisen kerran verovuodelta 2007 toimitettavassa verotuksessa. Siirtohinnoitteludokumentointi olisi kuitenkin laadittava ensimmäisen kerran verovuodelta, joka alkaa 1 päivänä tammikuuta 2007 tai sen jälkeen.

VALIOKUNNAN KANNANOTOT

Perustelut

Valiokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä muuttamattomina.

Hallituksen esityksen tarkoituksena on omaksua Suomen sisäiseen lainsäädäntöön ajan­mukaiset ja kansainvälistä nykykäytäntöä vastaavat säännökset etuyhteydessä toisiinsa ole­vien yritysten välisten liiketoimien siirto­hinnoittelusta. Tämä merkitsee ennen kaikkea riittävän täsmällistä ja kattavaa sääntelyä siitä, miten hinnoittelun markkinaehtoisuus voidaan tarvittaessa osoittaa ja siitä poikkeaminen ­oikaista. Keskeisimmät ehdotukset koskevat ­siten siirtohinnoitteludokumentointia ja -oikaisua sekä velvoitteiden turvaamiseksi esitettyjä sanktioita. Markkinaehtoperiaate itsessään on jo omaksuttu Suomen lainsäädäntöön. Sitä sääte­levä verotusmenettelystä annetun lain (VML) 31 § koskee kuitenkin vain kansainvälisiä tilanteita. Nyt periaatteen voimassaolo on tarkoitus ulottaa säännöstasolla myös kotimaisiin etu­yhteystoimiin.

Hallituksen esityksestä ilmenee hyvin uusien säännösten merkitys ja tarpeellisuus; kysymys on ennen kaikkea Suomen yhteisöverotulojen turvaamisesta yhä kansainvälistyvässä toimintaympäristössä. Siirtohinnoittelua pidetään yleisesti tällä hetkellä yhtenä kansainvälisen verotuksen tärkeimmistä kysymyksistä maailmassa, koska konsernien sisäisellä hinnoittelulla voidaan vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mihin maahan yrityksen voitot kohdistetaan. Useat maat ovat uudistaneet sen vuoksi siirtohinnoittelua koskevaa sääntelyään aivan viime vuosina. ­Näitä ovat esimerkiksi Alankomaat, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Espanja, Portugali sekä EU:n uusista ­jäsenvaltioista Puola, Tsekki ja Unkari. Lisäksi Ruotsi on parhaillaan uudistamassa omia säännöksiään, ja niiden on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Tämä yleinen kansainvälinen kehitys on nyt siis tarkoitus ottaa huomioon myös Suomessa, jottei Suomi jää muita maita heikompaan asemaan. Ilman asianmukaisia siirtohinnoittelusäännöksiä yrityksille saattaisi muodostua painetta kohdistaa toiseen valtioon suurempi osa kertyneestä voitosta kuin Suomeen muualla noudatettavan tiukan siirtohinnoitteluvalvonnan vuoksi. Kysymys Suomen yritysveropohjan turvaamisesta on ajankohtainen myös sen vuoksi, ettei lainsäädäntöömme sisälly enää säännöksiä ­yhtiöiden vähimmäisverosta eikä täydennys­verovelvollisuudesta. Samanlaista taetta tulon yhdenkertaisen verotuksen varmistamiseksi kuin yhtiöveron hyvitysjärjestelmässä aikanaan ei siis enää ole. Kun lisäksi otetaan huomioon ­yhteisöveron tuotto Suomessa, vuonna 2004 yli viisi miljardia euroa, kansainvälisen siirto­hinnoittelun ja sitä koskevan sääntelyn merkitys on olennainen Suomen taloudelle. Esityksen merkitystä on kuvattu myös suomalaisten etu­yhteysyritysten kesken käydyn kaupan arvolla, joka on vuositasolla useita kymmeniä miljardeja euroja. Arvio on tehty tullin kansainvälistä tavara- ja palvelukauppaa koskevien tietojen poh­jalta. Lisäksi siinä on otettu huomioon OECD:n esittämä arvio, jonka mukaan maailmankaupasta yli puolet on nimenomaan konsernien sisäistä kauppaa.

Hallituksen esitys on varsin seikkaperäinen ja valiokunnan mielestä hyvin perusteltu. Sen taustalla oleva verotulojen turvaamistarkoitus on otettu lisäksi käytännön kannalta siten järkevällä tavalla huomioon, että ehdotettu dokumentointivelvoite on kohdistettu vain suurimpien yritysten rajat ylittäviin liiketoimiin. Ehdotettua dokumentointia ei siis edellytettäisi lainkaan puhtaasti kotimaisista toimista eikä pk-yritysten kansainvälisistä toimista. Lisäksi suurillekin yrityksille ehdotetaan säädettäväksi dokumentoinnin sisältöä koskevia helpotuksia, jos osapuolten välillä tehtyjen liiketoimien määrä verovuonna on enintään 500 000 euroa. Näillä perusteilla on arvioitu, että uusi sääntely tulisi koskemaan Suomessa yli tuhatta yritysryhmää. Osassa niistä noudatetaan jo nykyisin muualla voimassa olevia dokumentointivelvoitteita. Esityksen toimivuutta lisää myös se, että valmistelussa on otettu huomioon lausunnon anta­jien esittämiä käytännön näkökohtia. Tämä on heijastunut myös valiokunnan asiantuntijakuulemiseen, jossa esitykseen on suhtauduttu lähtökohdiltaan varsin myönteisesti. Esimerkiksi ­dokumentointivelvollisuutta tai dokumentoinnin sisältöä koskeviin keskeisiin ehdotuksiin ei ole kohdistunut muutosvaatimuksia. Myös markkinaehtoperiaate on hyväksytty kansain­välisissä etuyhteystoimissa nykyisen kansain­välistä voitonsiirtoa koskevan sääntelyn tapaan.

Asiantuntijakuulemisessa esitetyt päähavainnot ovat liittyneet voittopuolisesti esityksen pääasiallisen tarkoituksen kannalta vähämerkityksellisempiin yksityiskohtiin, kuten pk-yritysten määritelmän selkeyteen, uuden veronkorotussäännöksen soveltamiskäytäntöön tai tarpeeseen korostaa siirtohinnoitteluoikaisusta aiheutuvan vastaoikaisun suorittamisvelvollisuutta. Lisäksi on ehdotettu dokumentointivelvollisten määrittelyn selkeyttämistä eräiltä osin. Näitä ­kysymyksiä on tarkasteltu erikseen jäljempänä.

Omana erilliskysymyksenä on noussut lisäksi esiin markkinaehtoperiaatteen ulottaminen säännöstasolla myös kotimaisiin etuyhteystilanteisiin. Valiokunta käsittelee jäljempänä myös tätä kysymystä.

Valiokunnalla ei ole huomautettavaa esitykseen siltä osin kuin siinä on kysymys rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamista koskevaan ­lakiin tehtävästä sanonnallisesta tarkennuksesta.

Markkinaehtoperiaate

Kuten edellä on jo todettu, esitykseen ei ole kohdistunut kritiikkiä siltä osin kuin siinä on kysymys markkinaehtoperiaatteen noudattamisesta kansainvälisissä etuyhteystilanteissa. Samaa tarkoittava säännöshän on jo voimassa olevassa laissa. Se on lisäksi omaksuttu laajasti OECD:n ja EU:n siirtohinnoittelua koskevissa ohjeissa ja mm. Suomen tekemissä verosopimuksissa. ­Ehdotettu VML:n 31 § lähinnä tarkentaa voimassa olevaa säännöstä mm. siten, että siinä määritellään nykyistä yksityiskohtaisemmin, milloin yritykset ovat etuyhteydessä toisiinsa.

VML:n 31 § on tarkoitettu ennen kaikkea kansainvälisiä hinnoittelutilanteita varten, mutta hallitus ehdottaa, että sen soveltamisala laajennetaan myös kotimaisiin etuyhteydessä suoritettuihin toimiin. Vaatimus markkinaehtoisuudesta olisi lisäksi yleinen, joten se koskisi mm. pk-yrityksiä.

Laajennusta perustellaan ensinnäkin sillä, että kysymys on lähinnä verotuskäytännössä vallitsevana noudatetun periaatteen kirjaamisesta ­lakiin, ei siis laadullisesta sisältömuutoksesta. Suomen verojärjestelmä perustuu verovelvollisten erillisyyden periaatteelle myös konserneissa, minkä vuoksi konserniyhtiöiden tulot ja ­menot on tärkeä kohdentaa oikein asianomaiselle verovelvolliselle. Hallituksen esityksessä on viitattu lisäksi voimassa olevaan konserniavustusjärjestelmään sekä konsernituen vähennyskelvottomuutta ja peiteltyä osingonjakoa koskevaan sääntelyyn. Näiden säännösten ratio on ­tosiasiallisesti sidoksissa siihen, että etuyhteydessä tehdyt liiketoimet hinnoitellaan markkinaehtoisesti.

Valtiovarainministeriö on todennut lisäksi lausunnossaan, että markkinaehtoperiaatteen vastaisella siirtohinnoittelulla voidaan saavuttaa verotuksellisia etuja niin Suomen sisäisissä kuin rajatylittävissäkin liiketoimissa. Vero­viranomaisten mahdollisuudet puuttua tällaisiin järjestelyihin tulee sen vuoksi turvata riittävän kattavalla sääntelyllä. Ministeriö korostaa kuitenkin sitä, että ehdotetun säännöksen soveltamisen painopiste on tarkoitettu olemaan tilanteissa, joissa liiketoimen osapuolien yhteensä maksettavaksi tuleva Suomen vero on jäänyt markkinaehtoperiaatteen vastaisen hinnoittelun vuoksi pienemmäksi kuin se olisi markkina­ehtoista hinnoittelua noudatettaessa ollut. ­Tällaista rajausta ei ole kuitenkaan pidetty säännöksessä tarpeellisena tai tarkoituksenmukai­sena, sillä säännöksen lähtökohtana on vero­velvolliskohtainen tarkastelu.

Ehdotetulla sääntelyllä on haluttu lisäksi välttää ne yhteisöoikeudelliset riskit, jotka saattavat liittyä kotimaisten ja rajat ylittävien toimien erilaiseen kohteluun säännöstasolla. Koska kysymys on yhteisöverokertymän turvaamisen kannalta merkittävästä säännöksestä, sitä ei ole ministeriön mukaan syytä säätää riskialttiissa muodossa. Tämän näkökulman merkitystä tukee mm. se Konserniverokeskukselta saatu tieto, jonka mukaan verovelvolliset ovat jo nyt esittäneet joissakin tilanteissa syrjintää koskevia väitteitä. Niiden mukaan nykymuotoinen VML:n 31 § loukkaa EU:n perustamissopimuksessa taattua sijoittautumisvapautta syrjimällä yrityksiä niiden kansalaisuuden perusteella.

Valiokunta pitää edellä esitettyjä näkökohtia niin merkittävinä, ettei markkinaehtoperiaatetta ole syytä rajata säännöstasolla vain rajat ylit­täviin toimiin. Siihen ei ole perusteita myöskään yhtiöoikeudellisesta eikä kirjanpito-oikeudel­lisesta näkökulmasta. Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on huomautettu tältä osin mm. ­siitä, että vaatimus markkinaehtoisesta hinnoit­telusta etuyhteystilanteissa on sekä uuden osakeyhtiölain että IAS/IFRS laskentastandardien yleisten periaatteiden mukainen.

Eräät poikkeukset markkinaehtoperiaatteesta

Vaikka markkinaehtoinen hinnoittelu on esityksen lähtökohtana, se ei ole kuitenkaan poikkeukseton. Tästä on mainittu myös hallituksen esityksessä, jossa soveltamisalan ulkopuolelle on todettu jäävän voittoa tavoittelemattomien yritysten hinnoittelu. Esimerkkeinä on mainittu ­nimenomaisesti osuuskuntien jäsenilleen tar­joamat palvelut ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden osakkailtaan perimät vastikkeet. Hinnoitteluun voitaisiin puuttua vain erityistapauksissa, esimerkiksi jos yhteisöihin kanavoidaan tuloa veronvälttämistarkoituksessa.

Hinnoittelusta poikkeaminen voi perustua käytännössä myös eräiden alojen erityislain­säädännön asettamiin rajoituksiin. Valtiovarainministeriö on ottanut lausunnossaan tältä osin kantaa pankki- ja vakuutusalalla yleisesti noudatettuun kustannusten jakamisen periaatteeseen. Näillä aloilla hallinnolliset ja muut samaan ­intressipiiriin kuuluvien tahojen tarvitsemat palvelut hoidetaan yleensä omakustannusperiaatteella yhdessä yksikössä, joka veloittaa sitten muilta niiden osuudet. Menettely johtuu käytännössä siitä, ettei eläke-, vahinko- tai henkivakuutus­toimintaa voida harjoittaa samassa yhteisössä.

Valtiovarainministeriö on viitannut ensin­näkin OECD:n siirtohinnoitteluperiaatteita koskevaan raporttiin siltä osin kuin siinä käsitellään ryhmän sisäisiin palveluihin liittyviä erityis­näkökohtia (luvut 7.29—7.37). Lähtökohtana on raportin mukaisesti markkinaehtoperiaate myös ryhmän sisäisten palvelujen hinnoittelussa. ­Ministeriö on todennut kuitenkin lisäksi, että on tilanteita, joissa palveluja tarjoavalle yritykselle ei edellytetä kertyvän voittoa. Tilanne saattaa olla esimerkiksi sellainen, että ryhmän sisäisen palvelun markkina-arvo ei ole suurempi kuin palvelun suorittajan kustannukset. Yritysryhmä saattaa silti monien syiden, ehkä ryhmän muiden sisäisten etujen vuoksi päättää suorittaa palvelun mieluummin ryhmän sisäisenä kuin käyttää palvelun suorittamisessa kolmatta osapuolta. Lausunnoissa tarkoitettuja tilanteita voidaan siten arvioida joustavasti raportissa esitetyt ­näkökohdat huomioon ottaen.

Valiokunta pitää esitettyä tarkastelutapaa ­perusteltuna ja katsoo sen antavan riittävän joustavat toimintamahdollisuudet myös käytännössä.

Siirtohinnoitteluoikaisu

Siirtohinnoitteluoikaisusta ehdotetaan säädet­täväksi samassa VML:n 31 §:ssä, jossa edelly­tetään liiketoimien hinnoittelulta markkina­ehtoisuutta. Markkinaehtoisuus ja siitä poikkeamista koskeva oikaisumahdollisuus muodos­tavat siis yhden kokonaisuuden nykyiseen ­tapaan. Säännöksen otsikko ehdotetaan kuitenkin muutettavaksi yleiseen muotoon mm. edellä kuvatun sääntelyalan laajennuksen vuoksi.

Säännöksen soveltamisala on tarkoitettu lähtökohtaisesti laajaksi. Oikaisu voitaisiin siis tehdä aina, kun etuyhteydessä olevien osapuolten välisessä liiketoimessa on sovittu tai määrätty ehdoista, jotka poikkeavat siitä, mitä riippumattomien osapuolten välillä olisi sovittu. Lisäksi edellytetään, että verotettava tulo on jäänyt sen vuoksi pienemmäksi tai tappio muodostunut suuremmaksi kuin jos hinnoittelu olisi ollut markkinaehtoista. Verotus voidaan toimittaa tällöin niin kuin markkinaehtoperiaatetta olisi noudatettu. Jos oikaisu tehdään verotuksen päättymisen jälkeen, edellytyksenä on lisäksi se, että verovelvollisen vahingoksi tehtävää oikaisua koskevan VML:n 56 §:n yleiset edellytykset täyttyvät.

Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on ­ehdotettu eräitä lievennyksiä verovelvollistaholle. Oikaisun edellytykseksi on esitetty mm. sitä, että osapuolten maksettavaksi tulevat verot ovat yhteensä jääneet pienemmiksi kuin markkina­ehtoista hintaa käytettäessä. Lisäksi oikaisun edellytykseksi on haluttu asettaa se, että dokumentointi on osoitettu virheelliseksi tai puutteelliseksi. Muiden kuin dokumentointivelvollisten osalta on puolestaan vaadittu, että poikkea­minen markkinahinnasta olisi merkittävä ja että markkinahinta kyseiselle liiketoimelle on kohtuudella selvitettävissä.

Valiokunta ei pidä asiantuntijakuulemisessa ehdotettuja muutoksia perusteltuina. Markkinaehtoperiaatteesta poik­keavilla ehdoilla voidaan saavuttaa verotuksel­lisia etuja niin kotimaassa kuin rajat ylittävissä tilanteissa, kuten edellä on jo todettu. Keskeistä on niin ikään kohdistaa tulot ja menot oikeamääräisinä verovelvolliselle, jolle ne kuuluvat. Selvää on myös, ettei dokumentointi itsessään voi estää oikaisun tekemistä, vaan olennaista on voida varmistua sen perusteella siitä, että käytetty hinta on ollut markkinaehtoinen. Myöskään poikkeaman olennaisuutta ei tule asettaa valiokunnan mielestä oikaisun edellytykseksi, koska se loisi helposti uusia ­rajanveto-ongelmia ja epävarmuutta soveltamiskäytäntöön. Valiokunta toteaa kuitenkin tältä osin ministeriön lausuntoon viitaten, ettei ­vähäisten muutosten tekeminen ole käytännössä tarkoituksenmukaista. Tähän voidaan ottaa tarvittaessa parhaiten kantaa hallinnollisessa ­ohjeistuksessa.

Markkinaehtoisen hinnan selvittämisen kohtuullisuus ei voi sekään olla valiokunnan mielestä oikaisun kriteeri. Asian käsittelyn yhteydessä on käynyt selväksi se, että siirtohinnoittelu­dokumentointi vaatii käytännössä erityisasiantuntemusta ja on sen vuoksi yleensä kallista yrityksille. Lisäksi markkinaehtoisen hinnan osoitta­minen ei ole aina ongelmatonta. Tämä koskee erityisesti patentteja ja muita aineettomia ­oikeuksia, joiden käyttämiseen tai luovuttamiseen liittyvät tilanteet ovat kuitenkin eräitä kaikkein olennaisimpia siirtohinnoittelutilanteita. Sääntelyn varsinainen tarkoitus on kuitenkin pyrkiä turvaamaan oikea hinnoittelu ja sen myötä kohdentaa verotulot eri verovelvollisten ja valtioiden kesken mahdollisimman oikein. Tämä edellyttää riittävän kattavaa sääntelyä.

Vastaoikaisu

Esitykseen ei sisälly erityistä säännöstä siirtohintaoikaisua vastaavasta vastaoikaisuvelvol­lisuudesta, joka kohdistuisi hinnoittelutoimen toiseen osapuoleen. Tämä seuraa kuitenkin voimassa olevasta VML:n 75 §:stä, jossa säädetään ns. seurannaismuutoksesta. Säännöksessä edellytetään, että verovirasto muuttaa edellytysten täyttyessä toisen osapuolen verotusta. Tästä yleisestä velvollisuudesta voidaan poiketa vain, jos muutoksen tekeminen olisi erityisestä syystä kohtuutonta.

Eräissä lausunnoissa on esitetty VML:n 75 §:n tarkentamista niin, että vastaoikaisu tehtäisiin aina vähintään silloin, kun liiketoimen molemmat osapuolet ovat suomalaisia. Valtio­varain­­ministeriö ei ole pitänyt tätä kuitenkaan aiheel­lisena, vaan todennut, että säännös asettaa sel­keästi verovirastolle velvollisuuden tehdä vastaoikaisu säännöksessä tarkoitetuissa kotimaisissa tilanteissa.

Valiokunta yhtyy valtiovarainministeriön ­näkemykseen ja pitää nykysääntelyä verovelvollisten oikeusturvan kannalta riittävän velvoit­tavana. Asiasta ei ole siten tarvetta säätää erikseen.

Dokumentointivelvoite

Siirtohinnoittelun dokumentoinnista, dokumentoinnin sisällöstä ja esittämisvelvollisuudesta ehdotetaan säädettäväksi uusissa VML:n 14 a—c §:issä. Dokumentointivelvollisuus koskisi edellä kerrotuin tavoin vain suurimpien yritysten rajat ylittäviä toimia. Dokumentoinnin vaativinta osaa, toimintoarviointia, vertailuarviointia ja siirtohinnoittelumenetelmän kuvausta ei edellytettäisi edes niiltä silloin, kun etuyhteydessä suoritettujen liiketoimien määrä verovuoden aikana on vähäinen, yhteensä enintään 500 000 euroa.

Ehdotukset verovelvollisilta vaadittavien tietojen laajuudesta ja lajista perustuvat puolestaan OECD:n siirtohinnoitteluohjeissa kuvattuihin, kaikkiin siirtohinnoittelututkimuksiin soveltuviin yhteisiin piirteisiin. Lisäksi hallituksen esityksessä on otettu huomioon EU:n siirtohinnoitteludokumentointia koskevat käytännesäännöt.

Valiokunta pitää onnistuneina niitä perus­rajauksia, joita sääntelyyn ehdotetaan. Verotulojen turvaamistarkoituksen kannalta on riittävää, että dokumentointivelvollisuus koskee vain niitä tilanteita, joissa liiketoimen toinen osapuoli on ulkomaalainen. Ehdotus on tältä osin lievempi kuin esimerkiksi Tanskan tai Ison-Britannian vastaava sääntely.

Kevennetylle dokumentointivelvoitteelle ­ehdotettu raja 500 000 euroa on sekin valiokunnan mielestä perusteltu. Kysymys on siinäkin tilanteista, joihin ei liity merkittävää verotuksellista intressiä. Jos raja nostettaisiin esimerkiksi valiokunnan asiantuntijakuulemisessa ehdotettuun 5 miljoonaan euroon, voisi kevyemmin dokumentoitavien liiketoimien määrä nousta yksittäisen konsernin sisällä helposti kymmeniin miljooniin euroihin. Se olisi omiaan heikentämään dokumentoinnin kattavuutta ja toimisi vastoin sääntelyn perusideaa.

Valiokunta pitää samoin sääntelyn perimmäisen tarkoituksen kannalta hyväksyttävänä sitä, että pk-yritykset vapautettaisiin dokumentointivelvollisuudesta myös rajat ylittävissä tilanteissa. Valiokunta pitää lisäksi pk-yritysten määritelmää käytännön kannalta riittävän selvänä. Sen rakenne on sama kuin kehitysalueiden veronhuojennuslainsäädännössä, eikä soveltamis­ongelmia ole siltä osin ollut. Asetetut rajat, henkilöstö alle 250 henkilöä, liikevaihto 50 miljoonaa euroa ja taseen loppusumma 43 miljoonaa euroa vastaavat puolestaan komission asiasta antamaa suositusta. 14 a §:n 3 momentin 3 kohtaan sisältyvä viittaus komission suositukseen rajaa pk-yritysten käsitteen ulkopuolelle lähinnä konserneihin kuuluvat, edellä mainitut rajat muutoin täyttävät yritykset. Se on siis lähtökohdiltaan tarkoituksenmukainen ja vastaa kansain­välistä ja tunnettua määrittelyä. Valiokunta pitää ehdotusta myös tältä osin perusteltuna.

Ehdotetut rajaukset ovat onnistuneita myös hallinnon kannalta. Dokumentointivelvollisten joukon verotus toimitetaan käytännössä Konserniverokeskuksessa, jossa on arvioinnin edellyttämää riittävää asiantuntemusta. Se luo lisäksi hyvät edellytykset mahdollisimman ennustet­tavalle ja yhdenmukaiselle soveltamiskäytännölle.

Valiokunta katsoo lisäksi, ettei VML:n 14 b §:n 1 momentin 3 kohdan viittaus yrityksen ja sen kiinteän toimipaikan välisiin toimiin pitäisi ­aiheuttaa epäselvyyttä suhteessa 14 a §:ään. Säännösten keskinäinen suhde on sikäli selvä, että 14 a §:ssä säädetään kattavasti dokumentointivelvollisten piiri ja 14 b §:ssä vain kuvataan se, mitkä tiedot dokumentointiin tulee sisällyttää. Valtiovarainministeriö on myös nimenomaisesti todennut, ettei vähäinen ero säännösten sanamuodoissa voi johtaa siihen tulkintaan, että siirtohinnoitteludokumentointia edellytettäisiin säännöksen tarkoituksen vastaisesti myös suomalaisen yrityksen ja sen ulkomailla olevan kiinteän toimipaikan välisistä toimista.

Valiokunta ei pidä myöskään aiheellisena huolta siitä, että kotimaisten yritysten välisistä liiketoimista edellytettäisiin tosiasiallisesti samanlaista dokumentaatiota kuin rajat ylittäviltä toimilta. Veroviranomaisilla on esimerkiksi ­verotarkastusta koskevan VML:n 14 §:n nojalla mahdollisuus edellyttää liiketoimia koskevan ­aineiston esittämistä, mutta 14 b §:n kaltaisen kattavan dokumentaation edellyttämiselle kotimaisista liiketoimista ei poikkeustapauksia ­lukuun ottamatta olisi tarvetta tai perusteita. Myöskään siirtohinnoitteludokumentoinnin esittämiselle ehdotetut määräajat sen paremmin kuin dokumentoinnin laiminlyömisen perusteella määrättävää veronkorotusta koskeva säännös eivät tulisi sovellettavaksi silloin, kun aineistoa pyydetään 14 §:n nojalla.

Dokumentoinnin esittäminen ja täydentäminen

Siirtohinnoitteludokumentointia ei edellytettäisi laadittavaksi ajantasaisesti verovuoden aikana, joskin hinnoittelun seuranta saattaa olla käytännössä tarkoituksenmukaista jo verovuoden aikana. Dokumentointi tulisi esittää ehdotuksen mukaan 60 päivän kuluessa veroviranomaisen pyynnöstä, kuitenkin aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua tilikauden päättymiskuukauden lopusta lukien. Mahdolliset lisäselvitykset tulisi esittää 90 päivän kuluessa pyynnöstä.

Täsmäl­lisillä aikarajoilla on haluttu lähinnä selkeyttää eri osapuolten asemaa, ja viranomainen voisi pidentää määräaikoja tarpeen vaatiessa. Lisäselvitysmahdollisuus perustuu osaltaan ajatukseen siitä, ettei dokumentoinnilta edelly­tetä kaikilta osin kattavuutta, vaan perusdokumentointia laaja-alaisemmat tiedot voitaisiin pyytää erikseen. Tämä ajattelutapa on omaksuttu myös Euroopan unionin käytännesäännöissä. Sääntelyn tarkoituksena on edesauttaa sitä, että sekä verovelvollisten että veroviranomaisten voimavarat voidaan kohdentaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.

Valiokunta katsoo, että esitetyt periaatteet ­antavat mahdollisuuden joustavaan ja osapuolten kannalta hyväksyttävään menettelyyn.

Veronkorotus

Voimassa olevaa veronkorotussäännöstä ehdo­tetaan täydennettäväksi siten, että veronkorotus voitaisiin määrätä dokumentointivelvoitteiden laiminlyönnin vuoksi silloinkin, kun tutkinta ei johda siirtohinnoitteluoikaisuun. Veronkorotus olisi enintään 25 000 euroa, kuitenkin niin, että se voitaisiin määrätä kustakin laiminlyönnistä ja kullekin verovelvolliselle erikseen. Veronkorotusten yhteismäärä voisi siis olla suurempi kuin 25 000 euroa. Veronkorotus mahdollisen lisätyn tulon perusteella määräytyisi jatkossakin voimassa olevien korotusperusteiden eli verotus­menettelylain 32 §:n 1—3 momentin nojalla.

Valiokunta pitää ehdotettua uutta sääntelyä tarpeellisena, jotta koko siirtohintajärjestelmän toimivuus voidaan varmistaa. Voimassa olevan säännöksen tarjoama sanktiotaso, enintään 800 euroa, ei ole tähän nähden riittävä. Lisäksi hal­lituksen esityksessä on otettu huomioon mm. ne tilanteet, joissa dokumentoinnissa tarvittavia vertailukohteita ei ole tai niiden etsiminen vaatisi verovelvolliselta kohtuuttomia kustannuksia. Perusteluissa on todettu veronkorotuksen edellytyksistä näissä tilanteissa, ettei dokumentointia voisi pitää vertailukohteen puuttumisen vuoksi olennaisesti vaillinaisena tai virheel­lisenä.

Valiokunta pitää kuitenkin suotavana, että ­korotuskäytännössä noudatetaan kohtuullisuutta uusien säännösten voimaantulon jälkeen.

Lopuksi

Uudet säännökset ovat merkittäviä niin Suomen kansantaloudelle kuin sääntelyn piiriin joutuville yrityksille. Valiokunta pitää sen vuoksi ensiarvoisen tärkeänä sitä, että lain soveltamisessa löydetään yhtenäiset ja helposti ennakoitavat menettelytavat. Hallituksen esitys ja valiokunnan edellä esiin tuomat joustavaa tulkinta koskevat näkökannat antavat hyvän soveltamispohjan uusille säännöksille. Käytännön kannalta on kuitenkin tärkeää, että verohallinnolla on valvontaa varten riittävät ja asiantuntevat voimavarat.

Päätösehdotus

Edellä esitetyn perusteella valtiovarainvalio­kunta ehdottaa,

että lakiehdotukset hyväksytään muut­tamattomina.

Helsingissä 27 päivänä lokakuuta 2006

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

pj. Markku Koski /kesk
vpj. Matti Ahde /sd (osittain)
jäs. Kyösti Karjula /kesk
Jari Koskinen /kok
Pekka Kuosmanen /kok
Reijo Laitinen /sd (osittain)
Maija-Liisa Lindqvist /kesk
Pekka Nousiainen /kesk
Tuija Nurmi /kok
Pirkko Peltomo /sd
Iivo Polvi /vas
Virpa Puisto /sd
Markku Rossi /kesk (osittain)
Matti Saarinen /sd (osittain)
Kimmo Sasi /kok
Anni Sinnemäki /vihr
Irja Tulonen /kok
Jukka Vihriälä /kesk
vjäs. Arto Bryggare /sd (osittain)
Esko Kiviranta /kesk (osittain)
Mikko Kuoppa /vas
Aulis Ranta-Muotio /kesk
Pia Viitanen /sd (osittain)
Jaana Ylä-Mononen /kesk (osittain)

Valiokunnan sihteerinä jaostokäsittelyssä on toiminut

valiokuntaneuvos Maarit Pekkanen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.