Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry mietintöön

Puutteelliset hakuehdot

SiVM 1/2000 vp - HE 3/2000 vp
Hallituksen esitys laeiksi taiteen edistämisen järjestelystä annetun lain, taiteilijaprofessorin viroista ja valtion taiteilija-apurahoista annetun lain sekä eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista annetun lain muuttamisesta

JOHDANTO

Vireilletulo

Eduskunta on 8 päivänä helmikuuta 2000 lähettänyt sivistysvaliokuntaan valmistelevasti käsiteltäväksi hallituksen esityksen laeiksi taiteen edistämisen järjestelystä annetun lain, taiteilijaprofessorin viroista ja valtion taiteilija-apurahoista annetun lain sekä eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista annetun lain muuttamisesta ( HE 3/2000 vp ).

Asiantuntijat

Valiokunnassa ovat olleet kuultavina

  • kulttuuriministeri Suvi Lindén , ylijohtaja Kalevi Kivistö , hallitusneuvos Erkki Norbäck , opetusministeriö
  • puheenjohtaja Risto Ruohonen , pääsihteeri Jarmo Malkavaara , Taiteen Keskustoimikunta
  • pääsihteeri Ulla Kuukasjärvi , Oulun läänin taidetoimikunta
  • pääsihteeri Tuomo Sirkiä , Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry
  • puheenjohtaja Alf Hemming , Suomen Elokuva- ja Videotyöntekijäin Liitto SET ry
  • puheenjohtaja Jarkko Laine , Suomen Kirjailijaliitto
  • puheenjohtaja Tarja Teva , ent. puheenjohtaja Kristiina Rikman , Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto
  • talouspäällikkö Jouni Nieminen , Suomen Muusikkojen liitto ry
  • puheenjohtaja Saara Kesävuori , toiminnanjohtaja Pirjo Westman , Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry
  • lakimies Anna Maria Brandt , Suomen Näyttelijäliitto ry
  • säveltäjä, johtokunnan jäsen Kalevi Aho , toiminnanjohtaja Annu Mikkonen , Suomen Säveltäjät ry
  • puheenjohtaja Kari Jylhä , pääsihteeri Piia Rantala , Suomen Taiteilijaseura
  • puheenjohtaja Susanna Ringbom , Finlands Svenska Skådespelarförbund rf
  • toiminnanjohtaja Raimo Söder , Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry
  • puheenjohtaja Harri Wessman , sihteeri Jorma Hakola , Forum Artis ry

HALLITUKSEN ESITYS

Hallituksen esitys

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taiteen edistämisen järjestelystä annettua lakia, taiteilijaprofessorin viroista ja valtion taiteilija-apurahoista annettua lakia sekä eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista annettua lakia.

Taiteen edistämisen järjestelyistä annettua lakia muutettaisiin siten, että taiteen keskustoimikunnan jäsenmäärää lisättäisiin kahdella ja että taiteen keskustoimikunnan yhteydessä olisi kirjastoapurahojen ja -avustusten jakamista varten opetusministeriön asettama lautakunta sekä että valtion taideteollisuustoimikunnan nimi muutettaisiin valtion muotoilutoimikunnaksi. Taiteilijaprofessorin viroista ja valtion taiteilija-apurahoista annettua lakia muutettaisiin siten, että apurahat eivät enää jakautuisi kiinteästi yksi-, kolme- ja viisivuotisiin apurahoihin ja että apurahojen asetuksella säädetystä kiintiöinnistä eri taiteenaloille luovuttaisiin. Eräistä kirjailijoil­le ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista annettuun lakiin lisättäisiin säännökset lautakunnasta, joka jakaa kirjastoapurahat ja  -avustukset.

Lisäksi lakeihin lisättäisiin nykyisin asetuksessa olevat säännökset, joilla kielletään valittaminen taiteen keskustoimikunnan ja valtion taidetoimikuntien sekä keskustoimikunnan yhteydessä olevan lautakunnan palkintoja, apurahoja ja avustuksia koskevista päätöksistä.

Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun ne on hyväksytty ja vahvistettu.

VALIOKUNNAN KANNANOTOT

Perustelut

Hallituksen esityksen perusteluista ilmenevistä syistä valiokunta pitää esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena. Myös valiokunnan ­asiantuntijakuulemisessa on laajasti kannatettu hallituksen esityksessä olevia muutosehdotuksia. Näin ollen valiokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä seuraavin huomautuksin.

Kyseessä on taidehallinnon uudistus, joka noudattaa hallintopolitiikan suuntalinjoista 16.4.1998 tehdyn valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaista linjaa. Lähtökohtana on, että valtioneuvoston asemaa politiikan johtajana lujitetaan ja että ministeriön hoitamissa tehtävissä korostuvat poliittinen ohjaus ja päätöksenteko. Päätöksentekoa yksittäisissä asioissa pyritään delegoimaan alemmille hallinnon tasoille. Valiokunta pitää perusteltuna taiteen keskustoimikunnan tehtävien laajentamista ja taidehallinnon joustavuuden ja reagointiherkkyyden lisäämistä. Joustavuutta lisäämällä voidaan parantaa taiteilijakentän dynaamisen kehityksen huo­mioon ottamista.

Valiokunta yhtyy hallituksen esityksessä todettuun siitä, että taiteen keskustoimikunta käsittelisi nykyistä laajemmin myös taide- ja kulttuuripoliittista suunnittelua. Keskustoimikunnan toiminnassa tulisi muutoinkin korostua laaja-alainen taide-elämän edistäminen. Tärkeää on myös laajentaa entisestään taiteen keskustoimikunnan asiantuntemusta.

Hallitus ehdottaa muutettavaksi lakia taiteilijaprofessorin viroista ja valtion taiteilija-apurahoista siten, että taiteen keskustoimikunnalla ja valtion taidetoimikunnilla olisi mahdollisuus apurahaa myöntäessään määritellä apurahakausi vapaasti siten, että vähimmäispituus olisi kuusi kuukautta ja enimmäispituus viisi vuotta. Valiokunta pitää tärkeänä sitä, että kullekin taiteenalalle myönnettäisiin vastaisuudessakin vähintään nykyisin asetuksessa säädetyn tason mukainen apurahavuosien kokonaismäärä. Tämä on tärkeää siksi, että valiokunnan mielestä uudistuksen jälkeenkin tulee ottaa apurahoja myönnettäessä huomioon perinteisten taiteenalojen tarve apurahoihin, vaikkakin jatkossa on mahdollisuus suunnata apurahoja myös uusille  alueille.Valiokunta pitää myös tarkoituksenmukaisena, ettei keskimääräinen apurahakausi uudistuksen vuoksi olennaisesti lyhene nykyisestään.

Hallitus ehdottaa lisättäväksi eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista annettuun lakiin säännökset lautakunnasta, joka jakaa kirjastoapurahoja ja -avustuksia. Valiokunnalla on ollut käytössään asetusluonnos, jossa on tarkemmat säännökset lautakunnasta. Asetusluonnoksen 3 §:n mukaan kirjastoapurahalautakuntaan kuuluisivat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja seitsemän muuta jäsentä. Jäsenet ja heidän varajäsenensä opetusministeriö määräisi molempia kieliryhmiä edustavien kirjailijoiden ja kääntäjien valtakunnallisia järjestöjä kuultuaan. Valiokunta pitää tätä menettelyä tarkoituksenmukaisena.

Päätösehdotus

Edellä esitetyn perusteella sivistysvaliokunta kunnioittavasti ehdottaa,

että lakiehdotukset hyväksytään muuttamattomina.

Helsingissä 10 päivänä maaliskuuta 2000

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

pj. Kaarina Dromberg /kok
vpj. Jukka Gustafsson /sd
jäs. Tapio Karjalainen /sd
Jyrki Katainen /kok
Inkeri Kerola /kesk
Ossi Korteniemi /kesk
Irina Krohn /vihr
Markku Markkula /kok
Osmo Puhakka /kesk
Leena Rauhala /skl
Säde Tahvanainen /sd
Ilkka Taipale /sd
Irja Tulonen /kok
Unto Valpas /vas
Pia Viitanen /sd
vjäs. Raija Vahasalo /kok.

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

valiokuntaneuvos Marjo Hakkila.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.