Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tietojenvaihdon parantaminen kansallisessa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistoiminnassa: Työryhmämuistio

Valtiovarainministeriön julkaisuja 2023:53

Ministeriöiden julkaisut 16.10.2023
Alkuperäinen julkaisupäivä: 30.6.2023

Tiivistelmä

Työryhmä on laatinut toimintasuunnitelman ja luonnoksen hallituksen esitykseksi tietojenvaihdon tehostamiseksi kansallisessa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistoiminnassa. Työryhmä on ottanut työssään huomioon Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitteet viranomaisten tietojenvaihdon parantamisesta sekä Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelman vuosille 2020–2023. Työryhmän työskentely pohjautui valtiovarainministeriön 1.4.2022 julkaisemaan selvitykseen tietojenvaihdon parantamisesta kansallisessa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistoiminnassa.

Työryhmä ehdottaa muutoksia ja täsmennyksiä tosiasiallisia edunsaajia koskevien rekisteritietojen sekä rahanpesurekisteritietojen käsittelyä koskeviin säännöksiin rekisteritietojen oikeellisuuden, ajantasaisuuden ja tietosuojasääntelyn vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi. Lisäksi työryhmä ehdottaa korjattavaksi suojelupoliisin tiedonsaannin puutteita, joita erityislainsäädäntöihin jäi suojelupoliisin tehtävien muututtua esitutkintaviranomaisesta tiedusteluviranomaiseksi. Myös työ- ja elinkeinoministeriön tiedonsaantia ehdotetaan tehostettavaksi lisäämällä työ- ja elinkeinoministeriölle oikeus saada tietoja rahanpesurekisteristä kansallisen turvallisuuden suojaamisen tarkoituksessa.

Sääntelymuutosten lisäksi työryhmä ehdottaa myös käytännön toimintaan muutoksia, jotka tehostaisivat viranomaisten ja rahanpesulain mukaisten valvojien tietojenvaihtoa.

    Lisätiedot
  • Valtiovarainministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.