Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Matkustusasiakirjavaatimusta ja muukalaispassin myöntämistä koskeva selvitys

Sisäministeriön julkaisuja 2022:15

Ministeriöiden julkaisut 21.2.2022
Alkuperäinen julkaisupäivä: 10.2.2022

Tiivistelmä

Selvityksen taustalla on hallitusohjelmakirjaus, jonka mukaan lainsäädäntöä ja soveltamis­käytäntöä kehitetään sen edistämiseksi, että työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voivat joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella. Yksi oleskeluluvan edellytyksistä on voimassa oleva matkustusasiakirja. Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaisessa toimintaohjelmassa vuosille 2021–2024 esitetään, että laaditaan selvitys lainsäädäntömuutoksesta, joka koskisi muukalaispassin ja tilapäisen oleskeluluvan myöntämistä rajoitetuksi ajaksi, ja tehdään tarvittavat lainsäädäntömuutokset.

Selvityksessä esitetään lainsäädännöllistä ratkaisua hallitusohjelmakirjaukseen. Suomessa oleskelee kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole noudattaneet maastapoistamispäätöstä, eikä heitä myöskään ole kyetty poistamaan maasta viranomaistoimin. Lain nojalla he voivat hakea oleskelulupaa Suomesta käsin, mutta matkustusasiakirjavaatimuksen täyttäminen voi olla vaikeaa. Ehdotuksella edesautettaisiin muut luvan edellytykset täyttävän henkilön mahdollisuutta hankkia kansallinen passi ja osoittaa henkilöllisyytensä.

Selvitys on valmisteltu virkatyönä sisäministeriön maahanmuutto-osastolla. Se on osa Ilman oleskeluoikeutta maassa olevat -hanketta (24.5.2021–31.12.2022). Valmistelussa on kuultu keskeisiä viranomaistahoja, asiantuntijoita ja muita toimijoita.

    Lisätiedot
  • Sisäministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.