Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Vuoden 2014 tilintarkastusdirektiivin muutos ja tilintarkastusasetus

Tilintarkastuslain muutokset -työryhmä, Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 66/2015

Ministeriöiden julkaisut 19.11.2015

Tiivistelmä

Työryhmän tehtävänä oli ehdottaa, miten EU:n tilintarkastusdirektiivin muutosdirektiivi (2014/56/EU) ja tilintarkastusasetus (EU N:o 537/2014) pannaan täytäntöön Suomen lainsäädännössä. Muutosehdotukset tilintarkastuslainsäädäntöön ja muut tarvittavat lainsäädäntöehdotukset tuli tehdä hallituksen esityksen muotoon.

Keskeiset muutostilintarkastusdirektiiviin perustuvat ehdotukset tilintarkastuslakiin (1141/2015) liittyvät säännöksiin tilintarkastajan esteellisyydestä, seuraamuksista ja pienyrityksille myönnettävistä helpotuksista. Tilintarkastajan riippumattomuusvaatimusta ehdotetaan täsmennettäväksi siten, että tilintarkastaja olisi riippumaton tilintarkastuskohteesta koko tarkastettavan tilinpäätöksen kattaman ajan. Lisäksi eräiden riippumattomuutta uhkaavien tekijöiden torjumiselle asetetaan 3 kuukauden määräaika. Seuraamuksiin ehdotetaan lisättäväksi nykyjärjestelmän huomautuksen, varoituksen ja hyväksymisen peruuttamisen lisäksi direktiiviin perustuvat kielto toimia yhteisön hallintoelimissä sekä hallinnollinen seuraamusmaksu, jota ehdotetaan kahta tyyppiä: rikemaksu sekä seuraamusmaksu.

Työryhmä tutki myös mahdollisten pienyrityshelpotusten käyttöönottoa. Todettiin, että kaikki mahdolliset helpotukset tulee ottaa käyttöön. Näitä pienyrityshelpotuksia on muun muassa Euroopan unionissa sovellettavaksi hyväksyttyjen kansainvälisten tilintarkastusstandardien soveltaminen tarkoituksenmukaisessa laajuudessa noudattaen hyvää tilintarkastustapaa. Tämä mahdollistaa pienyrityksen joustavan tilintarkastuksen. Pienyrityksiä koskevia muita helpotuksia on säännelty luonnoksessa työ- ja elinkeinoministeriön asetukseksi tilintarkastajan toiminnan järjestämisestä. Helpotukset koskevat esimerkiksi laadunvalvontaa ja resurssien riittävyysvaatimuksia. Pienyritysten tilintarkastuksissa ei myöskään tarvita resurssien ja henkilökunnan toimeksiantokohtaista dokumentaatiota.

    Lisätiedot
  • Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.