Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Onko eläin esine? Eläimen oikeudellisesta asemasta

Kurki, Visa

Lakimies 6/2020 s. 845–871
11.11.2020
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Mikä on eläimen oikeudellinen asema? Yritän tässä kirjoituksessa vastata tähän hyvin yleisluontoiseen kysymykseen. Toisaalta pyrin samalla kyseenalaistamaan itse kysymystä. Mitä yleispätevää voimme mielekkäästi sanoa eläimen asemasta? Kirjoitus keskittyy ennen kaikkea analysoimaan vallalla olevaa ajattelutapaa, jonka mukaan eläimet ovat esineitä – lyhyesti esineparadigmaa. Perinteisesti on ajateltu, että eläin on katsottava joko kaikissa suhteissa esineeksi tai ei esineeksi lainkaan. Haastan tämän lähtökohdan: vaikka eläin on esine, se on paljon muutakin kuin esine. Jo irtaimena omaisuutena eläinten asema on poikkeuksellinen, eikä kaikkea eläimiä koskevaa sääntelyä voi palauttaa esineen asemaan lainkaan. Kirjoitus kuuluu eläinoikeuden alaan. Sillä, että puhutaan eläinoikeudesta eikä eläinsuojeluoikeudesta, viestitään yleisesti ottaen perspektiivin laajentamista.

Pyrin kontekstualisoimaan ja analysoimaan eläinten asemaa yleisellä tasolla, tarkoituksena tarjota välineitä ihmisten ja muiden eläinten välisen laajan ja monipolvisen normiston hahmottamiselle. Kirjoitus voitaneen lukea myös teoreettisen lainopin piiriin. Keskityn kotimaisen oikeuden analysointiin – EU-oikeutta sivutaan, mutta se ei ole keskeisessä roolissa.

Kirjoituksen rakenne on seuraava. Käsittelen jaksossa 2 sitä, miten eläin voidaan hahmottaa monesta eri näkökulmasta. Kun eläimiä katsotaan eri ”linssien” läpi, korostuvat eläinten eri ominaisuudet ja erityyppinen sääntely, joka pyrkii vastaamaan näistä ominaisuuksista seuraaviin sääntelytarpeisiin. Osa näistä näkökulmista on selvästi erillisiä eläimen asemasta esineenä. Jaksossa 3 keskityn tarkemmin siihen, mitä eläimen asema esineenä merkitsee. Jaksossa 4 esittelen kehityskulkuja, jotka voisivat haastaa esineparadigman. Yhteenvetojaksossa vedän keskustelun yhteen.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.