Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry

Puutteelliset hakuehdot

Ajantasainen säädös - seurattu säädökseen 68/2020 saakka.

Valtiopäiväjärjestys (kumottu) 13.1.1928/7

Tämä laki on kumottu L:lla 11.6.1999/731, joka on voimassa 1.3.2000 alkaen..

Koska 17 päivänä heinäkuuta 1919 vahvistetun hallitusmuodon johdosta sekä saavutetun kokemuksen perustuksella erinäiset muutokset 20 päivänä heinäkuuta 1906 annettuun valtiopäiväjärjestykseen ovat katsotut tarpeellisiksi, vahvistetaan täten eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty sanotun valtiopäiväjärjestyksen 60 §:ssä määrätyllä tavalla, seuraava valtiopäiväjärjestys Suomen tasavallalle:

1 luku

Yleisiä perusteita

1 §

Valapäiville kokoontunut Eduskunta edustaa Suomen kansaa.

2 §

Eduskunta on yksikamarinen; siihen kuuluu kaksisataa edustajaa.

3 § (30.6.1955/335)

Kansanedustajain vaalit toimitetaan joka neljäs vuosi samaan aikaan koko maassa. Lailla säädetään ulkomailla olevien Suomen kansalaisten osallistumisesta kansanedustajain vaaleihin.

Jos tasavallan presidentti on hallitusmuodon nojalla määrännyt uudet vaalit toimitettaviksi, lähinnä seuraavat vaalit toimitetaan säännönmukaisen vaalikauden samalla päättyessä neljäntenä vuonna niiden jälkeen, jollei eduskuntaa sitä ennen uudelleen hajoteta. (22.7.1991/1075)

Edustajan toimivalta alkaa silloin, kun hänet on julistettu valituksi, ja jatkuu, kunnes sen jälkeiset vaalit on toimitettu.

4 §

Edustajat valitaan välittömillä ja suhteellisilla vaaleilla; sellaisia vaaleja varten tulee maan olla jaettuna vähintään kahteentoista ja enintään kahdeksaantoista vaalipiiriin.

Missä paikallisolot vaativat poikkeusta suhteellisesta vaalitavasta, voidaan kuitenkin mainittujen vaalipiirien lisäksi muodostaa jokin tahi joitakin...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.