Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om försiktighetsåtgärder för förebyggande av överföringen av aviär influensa från vilda djur till pälsdjur 11.1.2024/14

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 17 § 3 mom. i lagen om djursjukdomar (76/2021):

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om de förbud och åtgärder som är förpliktande för aktörer som håller pälsdjur och som syftar till att förebygga överföringen av eventuell aviär influensa av subtyp H5 från vilda fåglar och andra vilda djur till djur som farmas för pälsproduktion.

2 §

Definitioner

I denna förordning avses med

1) aviär influensa av subtyp H5 infektion orsakad av influensavirus A av subtyp H5

2) pälsdjur för pälsproduktion farmade minkar, mårdhundar, soblar, rävar av arterna Vulpes vulpes eller Vulpes lagopus och hybrider mellan dessa.

3 §

Krav som gäller skötseln av pälsdjur samt dricksvatten och utfodring

Pälsdjurens tillgång till foder och dricksvatten ska ordnas på ett sådant ställe dit vilda fåglar och andra skadedjur inte har tillträde. Pälsdjurens vattennipplar och vattenkoppar samt vattenbehållare och vattenanordningar ska skyddas mot fåglar och deras avföring.

Det vatten som ges åt pälsdjuren får inte vara obehandlat ytvatten.

Lagring och transport av pälsdjurens foder och vatten samt utdelningen till djuren ska ske så att fodret och vattnet är skyddade mot vilda fåglar och andra skadedjur.

Utfodringsvagnar ska förvaras skyddade mot fåglar och rengöras dagligen. Det vatten som utfodringsvagnar tvättats med får inte släppas orenat ut i miljön.

4 §

Djurstallar ska skyddas mot fåglar

Fåglars möjlighet att komma in i pälsdjurens skugghus, hallar och andra byggnader och konstruk...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.