Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Handelsregisterlag 23.3.2023/564

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 kap

Handelsregister

1 §

Handelsregistrets syfte och förvaltning

Denna lag innehåller bestämmelser om förande av handelsregister i syfte att tillhandahålla aktuell och tillförlitlig information om företag och sammanslutningar samt personer som är verksamma inom dessa. Personuppgiftsansvarig för registret är Patent- och registerstyrelsen, nedan registermyndigheten.

Registermyndigheten gör anteckningar i handelsregistret på det sätt som föreskrivs i denna eller någon annan lag. Registermyndigheten för i sitt datasystem offentligt diarium över anmälningar, ansökningar och meddelanden som kommer in till handelsregistret samt en akt över de handlingar som gäller varje anmälningsskyldig. Bestämmelser om ärendehantering finns dessutom i lagen om informationshantering inom den offentliga förvaltningen (906/2019) och arkivlagen (831/1994).

Närmare bestämmelser om förande av handelsregistret, anteckningssättet samt stödjande anteckningar eller kataloger får utfärdas genom förordning av statsrådet. Tekniska frågor kan avgöras genom beslut av registermyndigheten.

Se SRf om handelsregistret 641/2023 1 och 4 §.

2 §

Handelsregistrets offentlighet och utlämnande av uppgifter

Var och en har rätt att få uppgifter, utdrag och intyg om anteckningar i handelsregistret och handlingar som registermyndigheten innehar. Oberoende av bestämmelserna i 16 § 3 mom. i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), nedan offentlighetslagen, får registermyndigheten lämna ut uppgifter om fysiska personers namn, födelsetid, medborgarskap, hemkommun och bosättningsland för dem som bor utomlands i form av ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.