Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om behörig pensionsanstalt (upphävd) 10.11.2016/956

Denna förordning har upphävts genom F 30.12.2019/1551, som gäller fr.o.m. 1.1.2020.

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 111 § 3 mom. i lagen om pension för arbetstagare (395/2006) och 121 § 1 mom. i pensionslagen för den offentliga sektorn (81/2016), av dem 111 § 3 mom. i lagen om pension för arbetstagare sådant det lyder i lag 634/2009:

1 §

Tvåårig granskningstid och behörig pensionsanstalt i ärenden som gäller ålderspension

I ärenden som gäller ålderspension är den avgörande pensionsanstalten inom den privata sektorn enligt 106 § 1 mom. och 107 a § 2 mom. i lagen om pension för arbetstagare (395/2006) den pensionsanstalt i vilken arbetstagarens arbetsinkomster har försäkrats till det största beloppet under de sista två kalenderåren före det år pensionsansökan blivit anhängig. Som de sista två kalenderåren betraktas det år under vilket arbetstagaren senast har haft försäkrade arbetsinkomster före det år ålderspensionsansökan blivit anhängig samt det år som omedelbart föregår det året.

Om den som ansöker om ålderspension får deltidspension som beviljats både enligt en sådan arbetspensionslag för den privata sektorn som avses i 3 § 1 mom. i lagen om pension för arbetstagare och enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (81/2016), är den behöriga pensionsanstalten i ålderspensionsärendet den av de pensionsanstalter som betalar ut deltidspension från vilken ålderspensionen börjar betalas ut tidigare. Om ålderspensionen börjar samtidigt med stöd av en arbetspensionslag för den privata sektorn och en pensionslag för den offentliga sektorn, är det Keva som är behörig pensionsanstalt.

Det som i 1 mom. föreskrivs om den grans...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.