Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om andelsbanker och andra kreditinstitut i andelslagsform 14.6.2013/423

Se L om temporär avvikelse från aktiebolagslagen, lagen om bostadsaktiebolag, lagen om andelslag, föreningslagen och vissa andra sammanslutningslagar 375/2021 6 § 2 mom., som gäller temporärt 8.5.2021–30.6.2022.

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 kap

Allmänna bestämmelser

1 §

Denna lag tillämpas på följande kreditinstitut:

1) inlåningsbanker i andelslagsform (andelsbank),

2) andra kreditinstitut i andelslagsform än de som avses i 1 punkten.

Denna lag tillämpas dessutom på andelsbanksaktiebolag enligt vad som föreskrivs i 5 kap.

På kreditinstitut tillämpas lagen om andelslag (421/2013), om det inte föreskrivs något annat nedan i denna lag eller i kreditinstitutslagen (610/2014). (8.8.2014/615)

2 §

Minst en av kreditinstitutets stiftare och minst en styrelseledamot samt verkställande direktören ska vara bosatta i eller, om stiftaren är en juridisk person, ha sin hemort inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte Finansinspektionen beviljar undantag. Undantag får beviljas om det inte äventyrar en effektiv tillsyn över kreditinstitutet eller skötseln av det.

Kreditinstitutets styrelse ska ha minst tre ledamöter.

3 §

Ett kreditinstitut kan ombildas till ett kreditinstitut i aktiebolagsform med iakttagande av vad som föreskrivs i 22 kap. i lagen om andelslag. På en ändring av företagsformen tillämpas dessutom vad som i 9 § 1 mom. i denna lag föreskrivs om fusion.

2 kap

Medelsanvändning och bundet eget kapital

4 §

Bestämmelser om begränsning av kreditinstituts utdelningsbara överskott finns i 12 kap. 1 § och 16 kap. 2 och 6 § i lagen om andelslag. Dessutom tillämpas på överskottet vad som i 11 ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.