Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om pantlåneinrättningar 18.12.1992/1353

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 kap

Allmänna stadganden

1 § (15.8.1997/769)

En pantlåneinrättning är ett aktiebolag som har bildats för att bedriva pantlånerörelse och som har fått koncession för rörelsen. Med pantlånerörelse avses i denna lag utgivande av penninglån till fysiska personer mot pant i lös egendom. En pantlåneinrättning får inte av allmänheten ta emot depositioner eller andra medel som skall återbetalas.

Låntagaren är inte personligen ansvarig för lånet. Panten, som bara kan vara en handfången pant, är den enda säkerheten för lånet.

2 §

Pantlånerörelse får endast bedrivas av pantlåneinrättningar.

Denna lag tillämpas inte på sådan långivning mot pant i lös egendom om vilken stadgas särskilt.

3 § (22.12.2009/1430)

Regionförvaltningsverket i Södra Finland (regionförvaltningsverket) utövar i egenskap av central förvaltningsmyndighet tillsyn över efterlevnaden av denna lag.

3 a § (27.8.2010/748)

Avtalsvillkor som avviker från bestämmelserna i denna lag till nackdel för låntagaren är ogiltiga.

2 kap

Grundande

4 § (22.12.2009/1430)

För pantlånerörelse ska ansökas om koncession hos regionförvaltningsverket. Koncession kan beviljas också för en ny pantlåneinrättning innan den registreras.

I koncessionsansökan ska lämnas tillräckliga uppgifter om pantlåneinrättningens ägare och deras ägarandelar, om förvaltningen och om de personer som sköter förvaltningen. Till ansökan ska stiftelseurkunden fogas. Regionförvaltningsverket har rätt att kräva också andra upplysningar som det anser vara behövliga. Polisen på den berörda orten ska ombes ge ett yttrande om pantlåneinrättningens koncessionsansökan.

Koncession beviljas även ett europabolag som...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.