Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om näringsidkares rätt att sälja saker som inte har hämtats 15.7.1988/688

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 §

En näringsidkare som i sin näringsverksamhet har tagit emot en annans sak för att utföra arbete på saken eller för att förvara den får, om saken inte har hämtats, sälja den enligt denna lag. Detsamma gäller en sak som näringsidkaren har tillverkat, om beställaren har tillhandahållit en väsentlig del av materialet.

Om ägaren till saken har försatts i konkurs, tillämpas bestämmelserna i 17 kap. konkurslagen (120/2004). (20.2.2004/131)

Se L om den ordning i vilken borgenärer skall få betalning 1578/1992 3 §.

2 §

Ett villkor som avviker från denna lag till nackdel för en konsument som har beställt arbetet eller förvaringen är utan verkan.

3 §

En sak som inte har hämtats får säljas, om

1) uppdraget har slutförts eller avtalet har upphört att gälla,

2) den som har beställt arbetet eller förvaringen därefter har underrättats om att saken kan komma att säljas om den inte hämtas inom en viss tid, minst tre månader från underrättelsen, och

3) den tid som har angivits i underrättelsen har löpt ut.

Har näringsidkaren en förfallen fordran på beställaren för arbetet eller förvaringen, skall fordrans belopp uppges i underrättelsen.

En sak som förfars snabbt får säljas utan att den tid iakttas som nämns i 1 mom. 2 punkten.

4 §

Känner näringsidkaren till att någon annan än beställaren är ägare till saken eller att någon har panträtt i eller besittningsrätt till den, får saken säljas endast om ägaren eller pant- eller besittningsrättshavaren i god tid före försäljningen har underrättats om försäljningen och det eventuella fordringsbeloppet. Om någon myndighet för register över ägande- eller...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.