Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2022/47Factoring – Rahoituspalvelu – Arvonlisävero

Diaarinumero:VH/3370/02.05.04/2022
Antopäivä:25.10.2022

A Oy tarjosi asiakkailleen sekä laskurahoitusmuotoista factoringpalvelua että kauppamuotoista factoringpalvelua. Laskurahoitusmuotoisessa factoringpalvelussa asiakkaan laskusaatavat olivat asiakkaalle myönnetyn luoton vakuutena eikä luottotappioriski siirtynyt A Oy:lle. Kauppamuotoisessa factoringpalvelussa A Oy osti asiakkaan laskusaatavat ja myös luottotappioriski siirtyi tällöin A Oy:lle.

Sekä laskurahoitusmuotoisessa factoringpalvelussa että kauppamuotoisessa factoringpalvelussa laskuasiakkaalle lähetetään siirtoilmoitus, jonka mukaan laskuasiakkaan on laskun erääntyessä maksettava laskun mukainen saatava A Oy:lle. Kummassakin factoringpalvelussa A Oy rahoitti asiakkaan laskusaatavia tietyn kokonaislimiitin puitteissa. Limiitin enimmäismäärä perustui A Oy:n arvioon asiakkaan liiketoiminnan riskisyydestä. Kummassakin factoringpalvelussa asiakkaalta veloitetut palkkiot määräytyivät samalla tavalla.

Kun laskusaatavat siirtyivät A Oy:lle joko luoton vakuutena tai A Oy:n ostettua laskusaatavat, A Oy hallinnoi laskusaatavia ja seurasi niille kertyviä suorituksia. A Oy suoritti myös laskusaatavien perintään liittyviä tehtäviä. Sekä laskumuotoisessa factoringpalvelussa että kauppamuotoisessa factoringpalvelussa oli tältä osin kyse arvonlisäverollisesta palvelusta. Esimerkiksi vuosi- ja kuukausimaksua sekä laskujen käsittelymaksua oli pidettävä vastikkeena tämän arvonlisäverollisen palvelun suorittamisesta.

Sen sijaan siltä osin kuin hakija tarjosi asiakkailleen rahoitusta asiakaskohtaisen limiitin puitteissa, sekä laskurahoitusmuotoisessa factoringpalvelussa että kauppamuotoisessa factoringpalvelussa oli kyse arvonlisäverottomasta luoton myöntämistä koskevasta palvelusta. Esimerkiksi rahoituskomissio ja limiittimaksu olivat vastiketta tämän palvelun suorittamisesta.

Kummassakin palvelussa veloitettu perustamismaksu oli korvausta järjestelyn perustamiseen ja aloittamiseen liittyvien palvelujen suorittamisesta. Perustamismaksu oli siten vastiketta sekä arvonlisäverollisen että arvonlisäverottoman palvelun suorittamisesta, jolloin se oli jaettava arvonlisäverolliseen ja arvonlisäverottomaan osaan.

Ennakkoratkaisu ajalle 25.10.2022-31.12.2023.

Arvonlisäverolaki 1 § 1 momentti 1 kohta, 18 § 2 momentti, 41 §, 42 § 1 momentti 2 ja 3 kohta; Arvonlisäverodirektiivi (2006/112/EY) 2 artikla 1 kohta c alakohta, 24 artikla 1 kohta, 135 artikla 1 kohta b ja d alakohta

EUT asiassa C-305/01, MKG-Kraftfahrzeuge-Factoring GmbH

EUT asiassa C-801/19, FRANCK d.d., Zagreb

(lainvoim. tarkistettava)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.