Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2018/8Osaketalletustodistukset – Sulautuminen

Diaarinumero:A2/8210/2018
Antopäivä:9.2.2018

Hakija oli Suomessa yleisesti verovelvollinen luonnollinen henkilö, joka oli sijoittanut osakkeisiin, jotka olivat osaketalletustodistusten muodossa. Jokainen osaketalletustodistus oikeutti yhteen A yhtiön osakkeeseen, joka oli talletettu hakijan lukuun. A yhtiön osakkeet olivat osaketalletustodistusten kautta kaupankäynnin kohteena pörssissä. Pörssissä käytiin kauppaa A yhtiön osaketalletustodistuksilla sen osakkeiden sijaan.

Osaketalletustodistusten haltijoilla oli samat oikeudet kuin A yhtiön muilla osakkeenomistajilla, ja osaketalletustodistuksen haltijaa pidettiin A yhtiön osakkeenomistajana. Haltijat olivat samalla tavalla oikeutettuja osallistumaan yhtiökokoukseen ja käyttämään siellä äänioikeuttaan sekä saamaan yhtiöltä osinkoa. Osaketalletustodistusten arvo vastasi suoraan A yhtiön osakkeen arvoa. Osaketalletustodistukset voitiin muuntaa A yhtiön osakkeiksi.

Kun asiassa otettiin huomioon hakemuksessa kuvattujen A yhtiön osaketalletustodistusten tarkoitus ja niihin liittyvät oikeudet ja velvoitteet, katsottiin niiden vastaavan tuloverolain 28 §:ää ja elinkeinotulon verottamisesta annetun lain (EVL) 52 b §:n 4 momenttia sovellettaessa A yhtiön osakkeita. Kun hakija sai hakemuksessa esitetyssä EVL 52 a §:n mukaisessa sulautumisessa sulautumisvastikkeena B Oy:n liikkeeseen laskemia uusia osakkeita välittömästi omistamiensa A yhtiön osaketalletustodistusten perusteella, osakkeiden vaihtumista ei pidetty hakijan verotuksessa luovutuksena. Siten kyseessä ei ollut veronalainen luovutus ja vastikkeena saatujen B Oy:n osakkeiden hankinta-ajankohta ja -meno säilyvät hakijan verotuksessa samoina kuin A yhtiön osaketalletustodistusten hankinta-ajankohta ja -meno.

Verovuodet 2018–2019.

Laki elinkeinotulon verottamisesta 52 b §; Tuloverolaki 28 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.