Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1724/27.1.2004Kirjanpitolautakunnan lausunto SIVA-työryhmän mietinnöstä (Valtiovarainministeriö)

Abstrakti / Lyhennelmä:

Valtionvarainministeriö on 17.12.2003 pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lausuntoa ns. SIVA -työryhmän muistiosta (VM/26/2003). Kirjanpitolautakunta toteaa etteivät SIVA- työryhmän ehdotukset välittömästi koske kirjanpitolainsäädäntöä tai - käytäntöä. Lautakunta pitää tarkoituksenmukaisena, että vastaisessa lainsäädäntötyössä tiivistetään rahoitus- ja vakuutustoimintaa koskevan sääntelyn yhteyttä yleiseen kirjanpitolainsäädäntöön.

1.Lausuntopyyntö

Valtiovarainministeriö on 17.12.2003 pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lausuntoa ns. SIVA-työryhmän työryhmän muistiosta (VM/26/2003), jossa arvioidaan lainsäädäntötarvetta Suomessa tarjottavien säästö-, sijoitus- ja henkivakuutustuotteiden keskinäisten kilpailuedellytysten tasapuolisuuden varmistamiseksi. Niin ikään lausuntoa pyydetään työryhmän alustavista säännösluonnoksista, jotka koskevat verotusta.

2.Lausunto

Kirjanpitolautakunta toteaa, etteivät SIVA-työryhmän ehdotukset välittömästi koske kirjanpitolainsäädäntöä tai -käytäntöä. Muistioon sisältyvässä liitteessä 3 (s. 104-105) kuitenkin kuvataan niitä eri tuotteiden välisiä kustannuseroja, jotka aiheutuvat kirjanpidon arvostussäännöksistä. Liite sisältää myös arvion IAS-standardien käyttöönoton vaikutuksista.

Työryhmä esittää johtopäätöksenään (s. 105) mm., että luottolaitosten ja henkivakuutusyhtiöiden tilinpäätösperiaatteiden lähentäminen on tarpeen erityisesti konserni-informaation johdonmukaistamiseksi ja selkeyttämiseksi finanssikonglomeraateissa.

Kirjanpitolautakunta pitää tätä tärkeänä näkökohtana. Tarkoituksenmukaista on, että vastaisessa lainsäädäntötyössä tiivistetään rahoitus- ja vakuutustoimintaa koskevan sääntelyn yhteyttä yleiseen kirjanpitolainsäädäntöön. Tämä turvaisi lautakunnan käsityksen mukaan niin käsitteistön kuin säädäntöratkaisujen yhdenmukaisuuden nykyistä paremmin.

Toimiala:

Vakuutustoiminta

Yhteisömuoto:

  • Yleinen

Lakiviittaus:

Huomautus:

SIVA-työryhmän muistio VM/26/2003

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.