Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1714/11.11.2003Poikkeuslupa tilinpäätöksen laatimisajan pidentämiseen.

Abstrakti / Lyhennelmä:

KPL 3:6 §:n mukaan tilinpäätös on laadittava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjanpitolautakunta voi myöntää poikkeuksia laatimisaikaa koskevasta säännöksestä erityisestä syystä määräajaksi. Tilinpäätöksen laatimisessa tulee ottaa huomioon OYL:n varsinaista yhtiökokousta, tilinpäätöksen nähtävillä oloa ja tilintarkastusta koskevat määräaikaissäännökset sekä yhtiöjärjestyksen sisältämät määräykset tilintarkastuksesta ja yhtiökokouksesta. Kirjanpitolautakunta myöntää hakijalle poikkeusluvan laatia tilinpäätöksensä 30.6.2003 päättyneeltä tilikaudelta 30.11.2003.

1. Hakemus

Hakija (- -) on osakeyhtiö, jonka tilikausi on päättynyt 30.6.2003. Hakija pyytää poikkeuslupaa tilinpäätöksen laatimisajan pidentämistä 31.12.2003 asti.

Hakija perustelee pyyntöään yhtiön hakeutumisella velkasaneeraukseen. Turun käräjäoikeus on päättänyt aloittaa saneerausmenettelyn lokakuussa 2003 ja antanut yrityksen saneerauksesta annetun lain 22 §:ssä tarkoitetun väliaikaisen kiellon. Niin ikään hakija kiinnittää huomiota yhtiössä pidetyn verotarkastuksen vaikutukseen kirjanpidon hoitamisessa: kesäkuun 2003 kausikirjanpito on laadittu 4.9.2003, jonka jälkeen on suoritettu verotarkastus lokakuussa; tällöin kaikki kirjanpitoaineisto lähetettiin Seinäjoella sijaitsevasta tilitoimistosta yhtiön pääkonttoriin Turkuun.

2.Päätöksen perustelut

2.1.Säännökset

Kirjanpitolain (1336/1997) 3 luvun 6 §:n mukaan tilinpäätös on laadittava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjanpitolautakunta voi myöntää poikkeuksia tästä velvollisuudesta erityisestä syystä määräajaksi yksittäistapauksissa tai toimialoittain. Poikkeuksen myöntämisen edellytyksenä on, ettei se ole Euroopan yhteisöjen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä antamien säädösten vastainen (KPL 8:2.2 §).

Euroopan yhteisöjen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä antamat säädökset eivät sisällä tilinpäätöksen laatimisaikaa koskevia säännöksiä.

Kirjanpitolautakunnasta annetun asetuksen 3 §:n 1 momentin (810/1995) toisessa virkkeessä säädetään poikkeuslupahakemukselle asetetuista määräajoista. Säännöksen mukaan poikkeusta tilinpäätöstä koskeviin säännöksiin on haettava niin ajoissa, että päätös siitä voidaan tehdä ennen kuin tilinpäätös kirjanpitolain mukaan on tehtävä. Hakemus on toimitettu kirjanpitolautakunnalle 30.10.2003, joten tämä edellytys poikkeusluvalle on olemassa.

Osakeyhtiölain (734/1978) säännökset tilinpäätöksen julkaisemisesta rajoittavat poikkeusluvan enimmäisaikaa. Osakeyhtiölain 9:5.1 §:n ensimmäisen virkkeen mukaan varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymistä. Tilinpäätöstä koskevat asiakirjat tai niiden jäljennökset on pidettävä nähtävillä vähintään viikon ajan ennen yhtiökokousta (osakeyhtiölaki 9:9.4 §). Osakeyhtiölain 11:2 §:n nojalla tilinpäätös on annettava tilintarkastajille vähintään kuukautta ennen varsinaista yhtiökokousta. Koska hakijan tilikausi on päättynyt 30.6.2003, varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuluvan vuoden joulukuun loppuun mennessä ja tilinpäätös on asetettava nähtäville viikkoa ennen mainittua ajankohtaa. Tilinpäätöksen laatimisessa on myös otettava huomioon yhtiöjärjestyksen mahdollisesti sisältämät edellä mainittuihin asioihin liittyvät määräykset.

Poikkeuslupa voidaan myöntää erityisestä syystä. Kirjanpitolautakunta katsoo hakijan esittämän syyn riittävän poikkeusluvan myöntämiseen.

3.Kirjanpitolautakunnan poikkeuslupa

Edellyttäen, että osakeyhtiölain säännökset ja hakijan yhtiöjärjestyksen mahdolliset määräykset tilintarkastuksesta ja yhtiökokouksesta täyttyvät, hakija saa laatia tilinpäätöksensä 30.6.2003 päättyneeltä tilikaudelta 30.11.2003 mennessä.

Tähän päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta (KPL 8 luku 2 § 8 mom.).

Toimiala:

Yleinen

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 3:6 §

KPL 8:2.2 §

OYL 9:5.1 §

OYL 9:9.4 §

OYL 11:2 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.