Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1700/8.4.2003Poikkeuslupa ulkomailla olevan sivukonttorin tositeaineiston säilyttämiseen Intiassa ( - - - )

Abstrakti / Lyhennelmä:

Hakemuksessa on kyse Intiassa sijaitsevan sivukonttorin paikallisesti laaditun tositeaineiston säilyttämisestä Suomen ulkopuolella KTMp 49/1998 1 §:ssä määritellyllä tavalla. Koska Intia ei ole OECD -valtio, kyseisen päätöksen soveltaminen edellyttää kirjanpitolautakunnan poikkeuslupaa. Kirjanpitolautakunta myöntää hakijalle poikkeusluvan Intiassa laadittujen tositteiden sekä niihin perustuvien kirjanpitokirjojen ja muun kirjanpitoaineiston säilyttämiseen Intiassa tilapäisesti asianomaisen tilikauden aikana. Koska Intian verolainsäädäntö ei salli alkuperäisten tositteiden maastavientiä, on tositteiden oikeaksi todistetut jäljennökset kuitenkin toimitettava Suomeen KPL 3:6 §:n mukaisena kunkin tilinpäätöksen laatimisaikana.

1. Hakemus

Hakija ( - - - ) on suomalainen osakeyhtiö, joka on perustanut sivukonttorin Intiaan vuonna 1998 edistämään tuotteidensa myyntiä alueella. Sivukonttori on rekisteröitynyt Intiaan ns. Branch Officeksi 1.9.2001, josta lähtien se on ollut verovelvollinen ja siten joutunut säilyttämään paikallisten verolakien mukaisesti alkuperäiset kirjanpidon tositteet Intiassa.

Kirjanpitoaineiston tarkastettavuuden vuoksi alkuperäiset tositteet on lähetetty kuukausittain Suomeen. Nyt kuitenkin Intian veroviranomaiset ovat paikallisen verolainsäädännön perusteella vaatineet alkuperäisten tositteiden säilyttämistä Intiassa.

Edellä kuvatun perusteella hakija pyytää Kirjanpitolautakunnalta lupaa poikkeuslupaa säilyttää alkuperäiset tositteet Intiassa ja käyttää niiden valokopioita Suomessa kirjanpidon tositteena.

2.Päätöksen perustelut

2.1.Säännökset

Kirjanpitolain (1336/1997) 2:9.1 §:n ensimmäisessä virkkeessä säädetään, että "kirjanpitokirjat, tilikauden tositteet ja muu kirjanpitoaineisto saadaan kirjanpidon hoitamiseksi tai tilinpäätöksen laatimiseksi säilyttää tilapäisesti muualla kuin Suomessa." Saman momentin toisessa virkkeessä valtuutetaan kauppa- ja teollisuusministeriö päättämään tarkemmin ulkomailla säilyttämisen edellytyksistä. Ministeriö on antanut 26.1.1998 tätä koskevan päätöksen (49/1998), jossa säädetään yhtäältä ulkomailla laaditun tositteen ja muun kirjanpitoaineiston säilyttämisestä ja toisaalta kirjanpitoaineiston viemisestä ulkomaille kirjanpidon hoitamiseksi ja tilinpäätöksen laatimiseksi.

Mainitun ministeriöpäätöksen 1.1 §:n mukaan "kirjanpitovelvollisen tosite, joka on laadittu muussa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestöön kuuluvassa valtiossa kuin Suomessa (OECD-valtiossa), saadaan säilyttää tilapäisesti siinä valtiossa sijaitsevassa kirjanpitovelvollisen toimipaikassa." Saman pykälän 2 momentin perusteella on 1 momentissa tarkoitettu tosite "- - toimitettava Suomeen kirjanpitolain 3 luvun 6 §:n mukaisena tilinpäätöksen laatimisaikana." Päätöksen 1 §:n momentit 3 ja 4 sisältävät vaatimuksia tositteiden esittämisestä tilintarkastajille ja viranomaisille näiden sitä vaatiessa. Pykälän 5 momentissa säädetään, että "jos ulkomaisen sijaintivaltion laki kieltää alkuperäisen tositteen viemisen maasta, tositteesta on laadittava oikeaksi todistettu jäljennös, johon sovelletaan, mitä alkuperäisestä tositteesta säädetään."

Edellä todetut säännökset koskevat myös tositteeseen perustuvaa kirjanpitomerkintää ja muuta kirjanpitoaineistoa kuten kirjanpitokirjoja; ministeriöpäätöksen 1.7 § kuuluu: "Mitä tässä pykälässä säädetään tositteesta, sovelletaan myös tositteeseen perustuvaan kirjanpitomerkintään sekä muuhun kirjanpitoaineistoon." Säännös merkitsee, että ne kirjanpitokirjat, joihin tehdään ulkomailla laaditun tositteen perusteella merkinnät, saadaan säilyttää ulkomailla asianomaisen tositteen tavoin.

Ministeriöpäätöksen 1.6 §:n nojalla kirjanpitolautakunta voi kirjanpitovelvollisen hakemuksesta myöntää luvan tositteiden säilyttämiseen muussa kuin OECD-maassa. Kirjanpitolautakunnan on säännöksen mukaan pyydettävä verohallitukselta lausunto hakemuksesta.

Kirjanpitolautakunta on esittänyt asiassa lausuntopyynnön verohallitukselle 1.4.2003. Verohallitus ei 7.4.2003 päivätyssä lausunnossaan nähnyt luvan myöntämiselle estettä, mikäli hakijayhtiö noudattaa soveltuvin osin kirjanpitolain 9 §:n 2 momentin säännöksiä Suomessa laaditun tositteen ulkomaille viemisestä.

2.2.Kirjanpitolautakunnan kannanotto

Hakemuksessa on kyse Intiassa sijaitsevan sivukonttorin paikallisesti laaditun tositeaineiston säilyttämisestä Suomen ulkopuolella ministeriöpäätöksen 1 §:ssä määritetyllä tavalla. Koska Intia ei ole OECD-valtio, kyseisen päätöksen soveltaminen edellyttää kirjanpitolautakunnan poikkeuslupaa.

Tositteiden laatiminen ja säilyttäminen tapahtuvat samassa valtiossa, jossa hakijalla on toimipaikka, joten ministeriöpäätöksen 1.1 §:n yleisten edellytysten voidaan katsoa täyttyvän. Kirjanpitolautakunta katsoo siten tarkoituksenmukaiseksi myöntää hakijayhtiölle luvan Intiassa laadittujen tositteiden sekä niihin perustuvien kirjanpitokirjojen ja muun kirjanpitoaineiston säilyttämiseen Intiassa tilapäisesti asianomaisen tilikauden aikana.

Hakija pyytää edelleen lupaa käyttää alkuperäisten tositteiden valokopioita Suomessa kirjanpidon tositteena perustellen tätä sillä, että Intian verolainsäädäntö ei salli alkuperäisten tositteiden maastavientiä. Lautakunta toteaa, että sovellettaessa ministeriöpäätöksen 1:5 §:ää alkuperäisten tositteiden sijasta on käytettävä niiden oikeaksi todistettuja jäljennöksiä. Tällaiset jäljennökset on toimitettava Suomeen kirjanpitolain 3 luvun 6 §:n mukaisena tilinpäätöksen laatimisaikana.

3.Kirjanpitolautakunnan poikkeuslupa

Kirjanpitolautakunta myöntää hakijayhtiölle luvan Intiassa laadittujen tositteiden sekä niihin perustuvien kirjanpitokirjojen ja muun kirjanpitoaineiston säilyttämiseen Intiassa tilapäisesti asianomaisen tilikauden aikana.

Tositteiden oikeaksi todistetut jäljennökset on kuitenkin toimitettava Suomeen kirjanpitolain 3 luvun 6 §:n mukaisena tilinpäätöksen laatimisaikana. Tositteiden säilyttämisessä on muiltakin osin noudatettava kauppa- ja teollisuusministeriön päätöstä 49/1998.

Tämä poikkeuslupa koskee hakijayhtiön tilikausia, jotka päättyvät kalenterivuosien 2003-2007 aikana.

Tähän päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta (Kirjanpitolaki 8:2.2 §).

Toimiala:

  • Yleinen

Yhteisömuoto:

  • Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 2:9 §

KPL 3:6 §

Huomautus:

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös (49/1998) kirjanpitoaineiston tilapäisestä säilyttämisestä ulkomailla

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.