Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1676/19.3.2002Poikkeuslupa saman tilikauden vaatimuksesta konsernissa ( - - - )

Abstrakti / Lyhennelmä:

Kirjanpitolautakunta myöntää poikkeusluvan emo- ja tytäryritysten saman tilikauden vaatimuksesta siten, että hakijan liettualaisten tytäryritysten tilikaudet voivat poiketa emoyrityksen tilikaudesta ja, että emoyrityksen laatimaan konsernitilinpäätökseen yhdistellään tytäryritysten kolmea kuukautta aikaisemmin päättyneiltä tilikausilta laaditut tilinpäätökset vuonna 2002. Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.1 §:ssä tarkoitettuna erityisenä syynä voidaan pitää sitä, että vuonna 2000 hankittujen liettualaisten tytäryritysten tilikausien muuttaminen on vaatinut Liettuan veroviranomaisen luvan, joka on saatu vasta vuonna 2002 alkavasta tilikauden lukien. Poikkeusluvasta tulee antaa KPL 3:2.1 §:n mukainen liitetieto sekä hakija että tytäryritysten tilinpäätöksissä.

1. Hakemus

Hakija ( - - - ) on konsernin emoyhtiö, jolla on aiemmin ollut kaksi kotimaista ja kaksi ulkomaista tytäryhtiötä. Edellisellä tilikaudella 28.9.2000 hakija perusti Liettuaan ( - - - ) -nimisen tytäryhtiön (jäljempänä A), josta se omistaa 51 %. A osti 10.11.2000 ( - - - ) -nimisen liettualaisen yhtiön (jäljempänä B) koko osakekannan.

Kaikkien tytäryhtiöiden tilikausi on sama kuin emoyhtiöllä eli 1.4.-31.3. Liettuan veroviranomaisten vaatimuksesta joudutaan kuitenkin siellä rekisteröidylle tytäryhtiö A:lle ja tämän tytäryhtiölle B:lle laatimaan tilinpäätös per 31.12.2001. Liettuan veroviranomaiset ovat hyväksyneet A:n ja B:n tilikauden muutokset, mutta lupa tilinpäätöksen laatimiseen per 31.3 on voimassa vasta vuonna 2002 alkavasta tilikaudesta lukien.

Edellä mainitun perusteella hakija hakee poikkeuslupaa kirjanpitolain vaatimuksesta, jonka mukaan konserniyhtiöillä on oltava sama tilikausi. Edelleen hakija pyytää saada yhdistää A:n ja B:n 31.12.2001 laaditut erillistilinpäätökset hakijan tilikauden päättymispäivälle 31.3.2002 laadittavaan konsernitilinpäätökseen. Poikkeuslupahakemus koskee vain yhtä tilinpäätöstä.

2. Päätöksen perustelut

Kirjanpitolain (1336/1997, jäljempänä KPL) 6:5 §:n mukaan konsernitilinpäätökseen yhdisteltävällä tytäryrityksellä tulee olla sama tilikausi kuin emoyrityksellä, jollei kirjanpitolautakunta myönnä tästä KPL 8:2.2 §:ssä tarkoitettua poikkeusta. Jos konsernitilinpäätökseen yhdisteltävän tytäryrityksen tilikausi päättyy yli kolme kuukautta ennen emoyrityksen tilikauden päättymistä, tai yli kolme kuukautta emoyhtiön tilikauden päättymisen jälkeen, on konsernitilinpäätökseen yhdisteltävä tytäryrityksen välitilinpäätös, joka laaditaan emoyrityksen tilikauden päättymispäivälle.

Poikkeus voidaan myöntää KPL 8:2.2 §:n nojalla vain erityisestä syystä ja määräajaksi. Poikkeuksen myöntämisen edellytyksenä on, ettei se ole Euroopan yhteisöjen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä annettujen sääntöjen vastainen.

Kirjanpitolautakunta on katsonut päätöksessään 1380/1996 erityiseksi syyksi poiketa konserniyritysten saman tilikauden vaatimuksesta muun muassa tilanteen, jossa tytäryrityksellä on emoyrityksestä poikkeava tilikausi hankittaessa. Sanottu koskee kuitenkin ainoastaan tytäryhtiön ensimmäistä tilikautta tytäryrityksenä.

Hakijan konserniin kuuluvien liettualaisten tytäryhtiöiden A:n ja B :n tilikausi on kalenterivuosi, joka poikkeaa muiden konserniyhtiöiden tilikaudesta. Yhtiöt ovat tulleet osaksi konsernia jo aikaisemmalla tilikaudella. Hakijan antaman selvityksen mukaan A:n ja B:n tilikausien muuttaminen vastaamaan muiden konserniyhtiöiden tilikautta on vaatinut Liettuan veroviranomaisten luvan, joka on nyttemmin saatu. Hakija on oheistanut hakemukseensa mainitun luvan, joka on kuitenkin voimassa vasta vuonna 2002 alkavasta tilikaudesta lukien.

Kirjanpitolautakunta katsoo, että hakijan molempien tytäryritysten A ja B kohdalla on olemassa erityinen syy poiketa kuluvan tilikauden osalta konserniyritysten yhteisen tilikauden vaatimuksesta.

Koska tytäryritysten A ja B tilikaudet päättyvät 31.12.2001 eli tasan kolme kuukautta ennen emoyrityksen tilikauden päättymistä, ne voidaan KPL 6:5 §:n ja seitsemännen yhtiöoikeudellisen direktiivin 83/349/ETY eli ns. konsernitilinpäätösdirektiivin 27.3 artiklan nojalla yhdistellä konsernitilinpäätökseen ilman erillisen välitilinpäätöksen laatimista. Tämän johdosta ne voidaan yhdistellä hakijan tilikauden päättymispäivälle 31.12.2001 laadittavien tilinpäätösten perusteella.

KPL 3:2.1 §:n perusteella tilinpäätöksen liitetiedoissa on annettava tarpeelliset lisätiedot, jollei tilinpäätös muuten anna oikeita ja riittäviä tietoja kirjanpitovelvollisen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.2 §:ssä tarkoitetusta poikkeusluvasta tulee antaa mainitun lain 3.2.1 §:n mukainen lisätieto sekä hakijan että niiden tytäryritysten, joita mainittu poikkeuslupa koskee, tilinpäätösten liitetietona.

3. Kirjanpitolautakunnan päätös

Hakijan ja hakemuksessa tarkoitettujen tytäryhtiöiden tilikaudet voivat poiketa toisistaan siten, että tytäryhtiöiden tilikaudet päättyvät 31.12.2001. Tästä poikkeusluvasta on annettava lisätieto sekä hakijan että mainittujen tytäryritysten tilinpäätösten liitetiedoissa.

Hakijan tytäryritykset voidaan yhdistellä konsernitilinpäätökseen tytäryhtiöiden tilikauden päättymispäivälle 31.12.2001 laadittavien tilinpäätösten perusteella.

Tähän päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta (Kirjanpitolaki 1336/1997, 8 luku 2 § 8 mom.).

Toimiala:

Yleinen

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 3:2.1 §

KPL 6:5.1 §

KPL 8:2.1 §

Huomautus:

Kirjanpitolautakunnan lausunto 1380/1996

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.