Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1667/3.12.2001Kirjanpitolautakunnan poikkeuslupa kirjanpitolain 6:5.1 §:n mukaisesta saman tilikauden vaatimuksesta (- - - Oy)

Abstrakti / Lyhennelmä:

Kirjanpitolautakunta myöntää poikkeusluvan emo- ja tytäryritysten saman tilikauden vaatimuksesta siten, että tytäryrityksen tilikausi voi poiketa emoyrityksen tilikaudesta ja, että emoyrityksen laatimaan konsernitilinpäätökseen yhdistellään tytäryrityksen kaksi kuukautta aikaisemmin päättyvältä tilikaudelta laadittu tilinpäätös vuonna 2002. Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.1 §:ssä tarkoitettuna erityisenä syynä voidaan pitää sitä, että tytäryrityksellä on emoyrityksestä poikkeava tilikausi sitä hankittaessa. Hakijan edellytykset poikkeusluvan myöntämiselle täyttyvät, kun otetaan huomioon hakijan edellisen, poikkeavan pituisen tilikauden lisäksi seikat, ettei hakijan ruotsalaisen tytäryhtiön tilikautta ole mahdollista muuttaa Ruotsin kirjanpitolainsäädännön takia ja että hakijan oman tilikauden muuttamisesta tytäryhtiön tavoin päättyväksi aiheuttaisi hakijan liiketoiminnalle huomattavia vaikeuksia. Poikkeusluvasta tulee antaa KPL 3:2.1 §:n mukainen liitetieto sekä hakijan että sen emoyrityksen tilinpäätöksessä.

1.Hakemus

Hakija ( - - - ) on suomalainen osakeyhtiö, joka harjoittaa rauta-alan vähittäiskauppaa Ylitorniossa. Hakijalla on ruotsalainen tytäryhtiö ( - - - AB) (jäljempänä tytäryhtiö), joka ryhtyi harjoittamaan rauta-alan vähittäiskauppaa Luulajassa maaliskuussa 2001. Tytäryhtiö oli ostettu ns. valmisyhtiönä 12.10.2000. Tytäryhtiön tilikausi on kalenterivuosi ja hakijan nyt meneillään oleva tilikausi 1.3 - 28.2.2002. Hakija on 15.11.2001 päivätyllä hakemuksellaan pyytänyt lupaa poiketa kirjanpitolain (1336/1997) 6:5.1 §:ssä tarkoitetusta saman tilikauden vaatimuksesta tilikaudella 2001-2002 siten, että tytäryhtiön tilikausi saisi päättyä 31.12.2001, vaikka emoyhtiön tilikausi päättyy 28.2.2002.

Hakija kertoo Ruotsin kirjanpitolainsäädännön edellyttävän, että ruotsalaisen yhtiön tilikausi voi olla joko 1.1-31.12., 1.5.-30.4., 1.7.-30.6. tai 1.9.-31.8., joten tytäryhtiön tilikautta ei voida muuttaa vastaamaan hakijan tilikautta. Hakijan kirjanpitoa hoitaa suomalaisen keskusliikkeen konserniin kuuluva yhtiö, jossa konserniyhtiöiden yhteneväisten tilikausien vaatimus osattiin ottaa huomioon vasta marraskuussa 2001.

Hakija ilmoittaa tarkoituksenaan olevan muuttaa oma tilikautensa vastaamaan tytäryhtiön tilikautta vuoden 2002 aikana. Teknisesti muutos olisi mahdollista toteuttaa vielä kuluvankin kalenterivuoden aikana, mutta euroon siirtyminen ja yrityksen kassajärjestelmän konversio estävät hakijan mukaan käytännössä tilikauden lyhentämisen tässä vaiheessa. Yrityksen käyttämä kassajärjestelmä edellyttää vuodenvaihteen tilinpäätöksen inventointia jo 30.11.2001, joka on käytännössä mahdotonta. Lisäksi hakijan tilinpäätöksen aikaistamisen tekee vieläkin hankalammaksi se, että hakija ottaa 1.12.2001 Tornion talousalueella hoidettavakseen toisenkin liikkeen, jonka myynti tulee kirjattavaksi hakijan kirjanpitoon 1.12.2001 alkaen.

2.2. Perustelut

2.2Liitetieto

KPL 3:2.1 §:n perusteella liitetietona on ilmoitettava tarpeelliset lisätiedot, jollei tilinpäätös muuten anna oikeita ja riittäviä tietoja kirjanpitovelvollisen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.2 §:ssä tarkoitetusta poikkeusluvasta tulee antaa KPL 3:2.1 §:n mukainen liitetieto sekä hakijan että sen emoyrityksen tilinpäätöksessä.

2.3Välitilinpäätöksen laatimisvelvollisuus

KPL 6:5.1 §:n toisessa virkkeessä lausutaan, että "jos konsernitilinpäätökseen yhdisteltävän tytäryrityksen tilikausi päättyy yli kolme kuukautta ennen emoyrityksen tilikauden päättymistä, on konsernitilinpäätökseen yhdisteltävä tytäryrityksen välitilinpäätös, joka laaditaan emoyrityksen tilikauden päättymispäivälle." Säännöksen perustana on konsernitilinpäätösdirektiivin (83/349/ETY) artikla 27(3).

Hakemuksen mukaan hakijan ja sen tytäryrityksen tilikausien päättymispäivien välinen ero on kaksi kuukautta. Siten kirjanpitolaki ei aseta velvoitetta laatia konsernitilinpäätöksen yhteydessä yhdistelemistä varten tytäryrityksen välitilinpäätöstä per 28.2.2002.

2.1.Samatilikautisuus

Kirjanpitolain (jäljempänä KPL) 6:5.1 §:n ensimmäisen virkkeen mukaan "konsernitilinpäätökseen yhdisteltävällä tytäryrityksellä tulee olla sama tilikausi kuin emoyrityksellä, jollei kirjanpitolautakunta myönnä tästä - - poikkeusta." Tällainen poikkeus edellyttää erityistä syytä ja poikkeus voidaan myöntää vain määräajaksi (KPL 8:2.2 §).

Kirjanpitolautakunta on noudattamassaan poikkeuslupakäytännössä katsonut, että KPL 8:2.1 §:ssä tarkoitettuna erityisenä syynä voidaan pitää sitä, että tytäryrityksellä on emoyrityksestä poikkeava tilikausi sitä hankittaessa. Sanottu on koskenut ensimmäistä tilikautta tytäryrityksenä. Nyt käsiteltävässä tapauksessa tytäryhtiöllä on hakijan ilmoituksen mukaan kulumassa konserniyhtiönä ensimmäinen, pituudeltaan jatkettu tilikausi.

Hakija on todennut oman tilikautensa muuttamisen tytäryhtiön tavoin päättymään kuluvana kalenterivuonna olevan teknisesti mahdollista, mutta muutoksen toteuttamisesta koituisi hakijan liiketoiminnalle huomattavia vaikeuksia. Ottaen myös huomioon kyseiset hakijan esittämät käytännön ongelmat kirjanpitolautakunta katsoo, että edellytykset poikkeusluvan myöntämiselle täyttyvät.

3.Kirjanpitolautakunnan poikkeuslupa

Hakijan ja hakemuksessa tarkoitetun tytäryhtiön tilikaudet voivat poiketa toisistaan siten, että hakijan tilikausi päättyy 28.2.2002 ja sen tytäryrityksen tilikausi 31.12.2001. Tästä poikkeusluvasta on annettava liitetieto sekä hakijan että tytäryrityksen tilinpäätöksessä.

Tähän päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta (KPL 8:2.8 §).

Toimiala:

Yleinen

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 3:2.1 §

KPL 6:5.1 §

KPL 8:2.1 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.