Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1665/5.11.2001Poikkeuslupa kirjanpitolain 6:5.1 §:n mukaisesta saman tilikauden vaatimuksesta

Abstrakti / Lyhennelmä:

Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.1 §:ssä tarkoitettuna erityisenä syynä voidaan pitää sitä, että tytäryrityksellä on emoyrityksestä poikkeava tilikausi sitä hankittaessa. Ottaen myös huomioon hakijaan kohdistuvan konsernirakenteen suunnittelun sekä hakijan edellisen, poikkeavan pituisen tilikauden kirjanpitolautakunta katsoo, että edellytykset poikkeusluvan myöntämiselle täyttyvät. Kirjanpitolautakunta myöntää poikkeusluvan emo- ja tytäryritysten saman tilikauden vaatimuksesta siten, että tytäryrityksen tilikausi voi poiketa emoyrityksen tilikaudesta ja, että emoyrityksen laatimaan konsernitilinpäätökseen yhdistellään tytäryrityksen kolmea kuukautta myöhemmin päättyvältä tilikaudelta laadittu tilinpäätös vuonna 2001. Poikkeusluvasta tulee antaa KPL 3:2.1 §:n mukainen liitetieto sekä hakijan että sen emoyrityksen tilinpäätöksessä.

1.Hakemus

Hakija ( - - ) on suomalainen osakeyhtiö, joka on toisen suomalaisen osakeyhtiön (- - , jäljempänä emoyhtiö) tytäryritys. Hakija on 25.10.2001 päivätyllä hakemuksellaan pyytänyt lupaa poiketa kirjanpitolain (1336/1997) 6:5.1 §:ssä tarkoitetusta saman tilikauden vaatimuksesta vuosina 2001-2002 ja laatia seuraava tilinpäätöksensä emoyrityksen tilikaudesta poiketen yhtiöjärjestyksensä mukaisesti 31.3.2002. Hakijan emoyhtiön tilikausi päättyy 31.12.2001. Hakija ilmoittaa laativansa 31.12.2001 välitilinpäätöksen, joka tullaan yhdistelemään konsernitilinpäätökseen.

Hakijayhtiö perustettiin vuonna 1997 omistamaan erään teollisuusyrityksen osakkeita. Tässä yhteydessä yhtiön enemmistöomistajaksi muodostettiin kommandiittiyhtiö, jolta nykyinen emoyhtiö osti hakijan osakekannan 2.4.2001. Hakijan edellinen, 31.3.2001 päättynyt tilikausi oli poikkeuksellisesti vain 9 kuukauden pituinen.

Hakija kertoo toimintansa edelleen liittyvän yksinomaan edellä viitatun yrityksen osakkeiden vähemmistöerän omistamiseen. Hakijan emokonsernissa on parhaillaan käynnissä konsernirakenteen suunnittelu, jonka on määrä valmistua vuodenvaihteessa 2001-2002. Tuolloin tehtävien päätösten perusteella hakija tullaan purkamaan, sulattamaan toiseen konserniyhtiöön tai säilyttämään itsenäisenä yhtiönä joko nykyisessä muodossaan tai jopa liiketoimintaa harjoittavana yhtiönä. Myös kuluvalla tilikaudella tapahtuneen hakijaa koskeneen osakekaupan vastuiden johdosta olisi hakijan mielestä perustellumpaa, ettei samana kalenterivuonna pääty kahta tilikautta.

2.Perustelut

2.1Samatilikautisuus.

Kirjanpitolain (jäljempänä KPL) 6:5.1 §:n ensimmäisen virkkeen mukaan "konsernitilinpäätökseen yhdisteltävällä tytäryrityksellä tulee olla sama tilikausi kuin emoyrityksellä, jollei kirjanpitolautakunta myönnä tästä - - poikkeusta." Tällainen poikkeus edellyttää "erityistä syytä" ja poikkeus voidaan myöntää vain määräajaksi (KPL 8:2.2 §).

Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.1 §:ssä tarkoitettuna erityisenä syynä voidaan pitää sitä, että tytäryrityksellä on emoyrityksestä poikkeava tilikausi sitä hankittaessa. Sanottu koskee ensimmäistä tilikautta tytäryrityksenä. Ottaen myös huomioon hakijaan kohdistuvan konsernirakenteen suunnittelun sekä hakijan edellisen, poikkeavan pituisen tilikauden kirjanpitolautakunta katsoo, että edellytykset poikkeusluvan myöntämiselle täyttyvät.

2.2Liitetieto.

KPL 3:2.1 §:n perusteella liitetietona on ilmoitettava tarpeelliset lisätiedot, jollei tilinpäätös muuten anna oikeita ja riittäviä tietoja kirjanpitovelvollisen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Kirjanpitolautakunta katsoo, että KPL 8:2.2 §:ssä tarkoitetusta poikkeusluvasta tulee antaa KPL 3:2.1 §:n mukainen liitetieto sekä hakijan että sen emoyrityksen tilinpäätöksessä.

2.3Välitilinpäätöksen laatimisvelvollisuus.

KPL 6:5.1 §:n toisessa virkkeessä lausutaan, että "jos konsernitilinpäätökseen yhdisteltävän tytäryrityksen tilikausi päättyy yli kolme kuukautta ennen emoyrityksen tilikauden päättymistä, on konsernitilinpäätökseen yhdisteltävä tytäryrityksen välitilinpäätös, joka laaditaan emoyrityksen tilikauden päättymispäivälle." Säännöksen perustana on konsernitilinpäätösdirektiivin (83/349/ETY) artikla 27(3).

Edellä mainittua lainkohtaa on täsmennetty kirjanpitolain muutoksella (L 629/2001) siten, että siinä otetaan huomioon myös tilanteet, joissa tytäryhtiön tilikausi päättyy emoyhtiön tilikauden päättymisen jälkeen. Lakia sovelletaan sen voimaantulosäännöksen mukaisesti 1.1.2002 tai sen jälkeen alkaviin tilikausiin. Sitä voidaan kuitenkin soveltaa jo tilikauteen, joka on kulumassa silloin, kun laki tulee voimaan eli 31.12.2001. Hakijayrityksen osalta nämä soveltamisedellytykset täyttyvät.

Hakemuksen mukaan hakijan ja sen emoyrityksen tilikausien päättymispäivien välinen ero on tarkalleen kolme kuukautta. Siten hakija ei ole velvollinen laatimaan konsernitilinpäätökseen yhdistelemistä varten välitilinpäätöstä per 31.12.2001, mutta voi näin luonnollisesti ilmoituksensa mukaisesti tehdä.

3.Kirjanpitolautakunnan poikkeuslupa

Hakijan ja sen emoyrityksen tilikaudet voivat poiketa toisistaan siten, että hakijan tilikausi päättyy 31.3.2002 ja sen emoyrityksen tilikausi 31.12.2001. Tästä poikkeusluvasta on annettava liitetieto sekä hakijan että sen emoyrityksen tilinpäätöksessä.

Tähän päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta (KPL 8:2.8 §).

Toimiala:

Yleinen

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 3:2.1 §

KPL 6:5.1 §

KPL 8:2.1 §

Huomautus:

Kirjanpitolautakunnan lausunto 1336/1997

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.