Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1658/13.8.2001Kirjanpitolautakunnan lausunto vakuutusyhtiön sijoituspääomaan kohdistettavasta arvonkorotuksesta (Keskusverolautakunta)

Abstrakti / Lyhennelmä:

Kirjanpitolautakunnalla ei ole toimivaltaa antaa lausuntoa hakemusta koskevassa asiassa.

1.Hakemus

Keskusverolautakunta (jäljempänä hakija) on hakemuksessaan pyytänyt lausuntoa sille tulleesta vakuutusyhtiö - - - :n (jäljempänä A Oy) ennakkoratkaisuhakemuksesta. Hakija pyytää kirjanpitolautakunnalta lausuntoa siitä, onko A Oy:n omassa hakemuksessaan esittämä sijoitusomaisuuden arvonkorotusta koskeva menettely hyvän kirjanpitotavan mukainen. A Oy on kohdistanut vuoden 2000 tilinpäätöksessään tekemänsä sijoitusomaisuuden arvonkorotuksen vain siihen erään sijoitusomaisuuteensa kuuluneita B Oy:n osakkeita, jotka se on myynyt vain vähän ennen tilinpäätöksen allekirjoittamista vuoden 2001 puolella.

2.Lausunnon perustelut

2.1.Kirjanpitolaki

Kirjanpitolain (1336/1997, jäljempänä KPL) 8:2 §:n 1 ja 2 momentissa annetaan kirjanpitolautakunnalle yleinen toimivalta antaa lausuntoja kirjanpitolain soveltamisesta. Saman pykälän 3 momentissa kirjanpitolautakunnan toimivaltaa ja tehtäviä kuitenkin rajataan tietyntyyppisten yhteisöjen osalta. Viimeksi mainitusta lainkohdasta ilmenee muun muassa, että kirjanpitolautakunnan toimivallan ulkopuolelle jäävät vakuutus- ja eläkelaitokset sekä muut vakuutustoimintaa harjoittavat yhteisöt.

2.2.Vakuutusyhtiölaki

Vakuutusyhtiölain (1062/1979, jäljempänä VYL) 10 luvussa säädetään vakuutusyhtiön tilinpäätöksestä. VYL 10:14 §:n 3 momentissa säädetään vakuutusvalvontaviraston tehtäväksi antaa ohjeita ja lausuntoja paitsi kyseisen luvun, myös kirjanpitolain ja -asetuksen soveltamisesta vakuutusyhtiöihin.

2.3.Kirjanpitolautakunnan kannanotto

A Oy, jonka tilinpäätösmenettelystä pyydetään lausuntoa, on vakuutusyhtiö. Vakuutuslaitokset ja muut vakuutustoimintaa harjoittavat yhteisöt on kuitenkin KPL 8:2:3 §:n nojalla jätetty kirjanpitolautakunnan lausunnonantotoimivallan ulkopuolelle. Vakuutusyhtiöitä koskeva tilinpäätössääntely on toteutettu kattavasti VYL 10 luvussa, joka sisältää yleisen viittauksen kirjanpitolakiin sekä tämän lisäksi omia vakuutustoiminnan erityisluonteesta johtuvia, näistä poikkeavia säännöksiä. VYL 10:14.3 §:ssä säädetään vakuutusyhtiöiden osalta paitsi luvun erityissäännösten, myös kirjanpitolain ja -asetuksen soveltamista koskevien ohjeiden ja lausuntojen antamista koskevan toimivalta kuuluvaksi vakuutusvalvontavirastolle. Koska kirjanpitolautakunnalla ei siten hakemusta koskevassa asiassa ole toimivaltaa, se jättää hakemuksen tutkimatta.

3.Kirjanpitolautakunnan lausunto

Koska kirjanpitolautakunnalla ei ole hakemusta koskevassa asiassa toimivaltaa antaa lausuntoa, lautakunta jättää hakemuksen tutkimatta.

Toimiala:

Vakuutustoiminta

Yhteisömuoto:

Vakuutusyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 8:2.1-3 §

VYL 10:14.3 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.