Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1538/31.8.1998Kirjanpitolautakunnan lausunto kirjanpitolain soveltamisesta asunto-osakeyhtiöön ja keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön [- -].

Abstrakti/Lyhennelmä:

Kirjanpitolain 3:9.1 §:n mukainen rekisteröintivelvollisuus ei koske asunto-osakeyhtiöitä eikä keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä. Nämä ovat kuitenkin velvollisia pyynnöstä antamaan tilinpäätöksestään jäljennöksen. Niiden tulee soveltaa uutta kirjanpitolakia viimeistään tilikausilta, jotka päättyvät 1.1.2000 tai sen jälkeen. Nämä yhteisöt voivat esittää liitetietonsa suppeina kirjanpitoasetuksen 2:11.2 §:n mukaisesti, jos ne ovat pieniä kirjapitovelvollisia, jollei asunto-osakeyhtiölaista muuta johdu.

1Hakemus

Hakija [- -] on 6.8.1998 pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lausuntoa uuden kirjanpitolain (30.12.1997/1336, jäljempänä myös KPL) soveltamisesta asunto-osakeyhtiöön ja keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön. Hakijan kysymykset koskevat erityisesti:

  1. velvollisuutta tilinpäätöksen rekisteröimiseen KPL 3:9.1 §:n mukaisesti;

  2. lyhennettyjen liitetietojen laatimismahdollisuutta kirjanpitoasetuksen (30.12. 1997/1339, jäljempänä myös KPA) 2:11 §:n nojalla; ja

  3. kirjanpitolain soveltamisaikaa.

2Lausunnon perustelut

2.1Tilinpäätöksen rekisteröinti- ja julkistamisvelvollisuus

Tilinpäätöksen rekisteröinti- ja julkistamisvelvollisuus ei koske kaikkia kirjanpitovelvollisia. Kirjanpitolain 3:11.1 §:n esitöistä (HE 173/1997 vp., s. 18) ilmenee välillisesti, että rekisteröintivelvollisuudesta ovat vapautettuja asumisoikeusyhdistykset, asunto-osuuskunnat, asunto-osakeyhtiöt ja asunto-osakeyhtiölain (17.5.1991/809) 2 §:ssä tarkoitetut osakeyhtiöt eli keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt. Lainuudistuksen tarkoituksena ei ollut muuttaa oikeustilaa tältä osin; vapautus rekisteröintivelvollisuudesta todetaan nimenomaisesti vuoden 1973 kirjanpitolain 33.3 §:ssä (28.11.1994/1074). Vapautuksen perusta on ensisijaisesti käytännöllinen, sillä näiden yhteisöjen - lukuisuudestaan huolimatta - taloudellinen merkitys on vähäinen liiketoimintaa harjoittaviin yhteisöihin verrattuna. Asuntoyhteisöt ovat kuitenkin velvollisia pyynnöstä antamaan tilinpäätöksestään jäljennöksen; vastaava velvoite on myös aikaisemmassa vuoden 1973 laissa (33.3 §).

2.2Lyhennetyt liitetiedot

Kirjanpitoasetuksen 2:11 §:ssä säädetään lyhennettyjen liitetietojen esittämisestä. Asetuksen 2:2-10 §:ssä säädettyjen (laajojen) liitetietojen sijasta riittäisi, että kirjanpitovelvollinen ilmoittaa vain vakuudet ja vastuusitoumukset sekä valuuttamääräisten saamisten ja sitoumusten muuntamisessa käytetyn kurssin.

Asetuksen 2:11.1 §:ssä poissuljetaan mahdollisuus suppeiden liitetietojen esittämiseen osakeyhtiöltä, osuuskunnalta ja eräiltä muilta yhteisöiltä; sitä vastoin asunto-osakeyhtiötä ja keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä ei mainita erikseen. Jos kirjanpitovelvollinen ei täytä säännöksessä mainittuja kokorajoja, on laajat liitetiedot kuitenkin aina esitettävä yhteisömuodosta riippumatta. Toisin sanoen suppeiden liitetietojen esittämismahdollisuus koskee vain pieniä kirjanpitovelvollisia.

Kirjanpitoasetuksen laajemmat liitetietovaatimukset perustuvat pääosin neljänteen yhtiöoikeudelliseen direktiiviin (78/660/ETY), jonka kohteena ovat ensisijaisesti liiketoimintaa harjoittavat osakeyhtiöt. Tämän vuoksi kirjanpitolautakunta katsoo, että asunto-osakeyhtiöt ja keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt voivat esittää liitetietonsa suppeina KPA 2:11.2 §:n mukaisesti, jollei asunto-osakeyhtiölaista muuta johdu. Edellytyksenä kuitenkin on, että ne ovat KPA 2:11.1 §:ssä määritellyllä tavalla pieniä kirjanpitovelvollisia.

2.3Kirjanpitolain soveltamisaika

Kirjanpitolain 9:2.1 §:n siirtymäsäännös on ankarampi osakeyhtiöille ja säännöksessä tarkoitetuille henkilöyhtiöille kuin muille kirjanpitovelvollisille. Tämä johtuu direktiivien voimaansaattamisen kiireellisyydestä. Koska neljännen yhtiöoikeudellinen direktiivi koskee ensisijaisesti liiketoimintaa harjoittavia osakeyhtiöitä, kirjanpitolautakunta katsoo, että asunto-osakeyhtiöt ja keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt voivat soveltaa muita kirjanpitovelvollisia koskevaa pidempää siirtymäaikaa. Tosin sanoen näiden yhteisöjen tulee soveltaa uutta kirjanpitolakia viimeistään tilikausilta, jotka päättyvät 1.1.2000 tai sen jälkeen.

3Kirjanpitolautakunnan lausunto

Kirjanpitolain 3:9.1 §:n mukainen rekisteröintivelvollisuus ei koske asunto-osakeyhtiötä eikä keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä. Niiden tulee soveltaa uutta kirjanpitolakia viimeistään tilikausilta, jotka päättyvät 1.1. 2000 tai sen jälkeen.

Nämä yhteisöt voivat myös laatia ja julkistaa liitetietonsa KPA 2:11 §:ssä tarkoitetulla tavalla suppeina, jollei asunto-osakeyhtiölaista muuta johdu.

Toimiala:

kiinteistön hallinta

Yhteisömuoto:

Asunto-osakeyhtiö

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 3:9.1 §

KPA 2:11 §

AsOyl 2 §

Huomautus:

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.