Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1132/10.12.1990Poikkeuslupa tuloslaskelmakaavaan

Lyhennelmä:

Rahoitustoimintaa harjoittava hakija saa 10 tilinpäätöksessä poiketa KPA 1 §:n tuloslaskelmakaavasta siten, että rahoitustoiminnan korkokulut ja muut vieraan pääoman kulut vähennetään liikevaihdosta ensimäisinä erinä ja jäävä kate esitetään nimikkeellä 'rahoituskate'.

Hakija on lausunut olevansa luottokorttitoimintaa ja siihen liittyvää rahoitustoimintaa harjoittava osakeyhtiö. Hakija on viitannut kirjanpitolautakunnan päätökseen nro 795/27.9.1985, jolla hakijalle on myönnetty määräajaksi lupa kirjanpitoasetuksen 1 §:n mukaisesta tuloslaskelmakaavasta poiketen vähentää rahoitustoiminnan korkokulut ensimmäisenä eränä liikevaihdosta. Hakija on pyytänyt lupaa jatkaa mainittua poikkeusmenettelyä esittäen hakemuksensa perusteluna yrityksen luonteen rahoitustoimintaa harjoittavana yhtiönä sekä sen tuloksen muodostumisen.

Hakija on liittänyt hakemukseen ehdotuksen tuloslaskelmansa kaavaksi. Hakijan ehdottama tuloslaskelma poikkeaisi kirjanpitoasetuksen 1 §:n mukaisesta kaavasta edellä mainitun lisäksi siten, että liikevaihdon rahoitustoiminnan korkokulujen erotus esitettäisiin erikseen nimikkeellä ”Rahoituskate” ja että sen jälkeen tuloslaskelmaan merkittäisiin ennen muuttuvia ja kiinteitä kuluja erä ”Muut tuotot”.

Päätöksen perustelut

Kirjanpitolain 19 §:n 2 momentin mukaan tuloslaskelma on laadittava siten, että siitä käy selville, miten tilikauden tulos on syntynyt.

Kirjanpitolain 19 §:n 2 momentin mukaan tuloslaskelmaan on asetuksessa tarkemmin määrättävällä tavalla erikseen merkittävä kokonaistuotot tai liikevaihto sekä kulut riittävästi eriteltyinä. Siihen on merkittävä omina tuottoerinään osingot ja korot sekä omana kulueränään muun muassa korot.

Kirjanpitolain 19 §:n 3 momentin nojalla kirjanpitoasetuksen 1 §:ssä (905/85) annetun tuloslaskelmakaavan mukaan ”Voitto (Tappio)/Ylijäämä (Alijäämä) ennen korkokuluja, varauksia ja veroja” -kohdan jälkeen ”Vieraan pääoman kulut” -pääryhmässä ilmoitetaan erikseen korkokulut ja muut vieraan pääoman kulut.

Hakemus tarkoittaa rahoitustoiminnan korkokulujen esittämisen osalta kirjanpitolautakunnan aikaisemmin myöntämän luvan voimassaoloajan jatkamista. Kun ei ole ilmennyt estettä luvan jatkamiseen, voidaan poikkeaminen tuloslaskeman esittämisestä korkokulujen ja vieraan pääoman muiden kulujen osalta määräajaksi kirjanpitolain 35 §:n nojalla sallia.

Kirjanpitoasetuksen 7 §:n 1 momentin mukaan on tuloslaskelma ja tase laadittava kirjanpitoasetuksen 1, 2, 3, 4 ja 5 §:ien mukaisia kaavoja yksityiskohtaisempina, mikäli se tilikauden tuloksen muodostumiseen vaikuttaneiden tekijöiden tai tase-erien selventämiseksi on tarpeen. Tämän johdosta hakija voi laatia tuloslaskelmansa siten, että liikevaihdosta vieraan pääoman kulujen vähentämisen jälkeen jäävä kate esitetään ”Rahoituskate” -nimikkeellä.

Kirjanpitoasetuksen 1 §:ssä annetun tuloslaskelmakaavan mukaan liikevaihdosta muuttuvien ja kiinteiden kulujen sekä poistojen vähentämisen jälkeen jäävä ”Liikevoitto (-tappio)/Liikeylijäämä (-alijäämä)” -kohtaa seuraavana pääryhmänä esitetään ”Muut tuotot ja kulut”. Hakija ei ole esittänyt erityisiä syitä siihen, että muut tuotot merkittäisiin tuloslaskelmaan ennen muuttuvia ja kiinteitä kuluja, joten tältä osin hakijalle ei voida myöntää lupaa tuloslaskelmakaavasta poikkeamiseen.

Kirjanpitolautakunnan päätös

Hakija saa kymmenessä tämän päätöksen jälkeen ensiksi laadittavassa tilinpäätöksessään poiketa kirjanpitoasetuksen 1 §:n mukaisesta tuloslaskelmakaavasta siten, että rahoitustoiminnan korkokulut ja muut vieraan pääoman kulut vähennetään liikevaihdosta ensimmäisinä erinä, joiden jälkeen jäävä kate esitetään nimikkeellä ”Rahoituskate”. Muiden tuottojen merkitsemistä tuloslaskelmaan rahoituskatteen jälkeen ennen muuttuvia ja kiinteitä kuluja sekä poistoja ei sitä vastoin voida sallia.

Toimiala:

Rahoitustoiminta

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 19 §

KPA 1 §

(KPA 7 §) KPA 11 §

Huomautus:

Ks. esimerkkitapauksena 1132/1990

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.