Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

1036/16.4.1989Palvelupalkkiot liikevaihtona

Lyhennelmä:

Toisten kuljetussuoritteita välittäen kuljetuksia hoitavan yrityksen liikevaihtoon luetaan toimeksiantajilta perityt palvelupalkkiot ja kuljetuspalvelusten suorittajilta saadut provisiot kuljetusten järjestämisestä.

Hakija on lausunut, että sen toimialana on meri-, maa- ja ilmakuljetusten hoitaminen sekä muu kuljetukseen liittyvä liiketoiminta.

Hakijayhtiön toiminnan tuotot koostuvat muun muassa palvelupalkkioista toimeksiantajilta, jolloin toimeksiantajan puolesta maksetut kuljetuskulut on veloitettu näiltä samanmääräisinä kuin kuljetusten tuottajat ovat hakijayhtiötä veloittaneet. Mikäli kuljetusten tuottajilta on saatu kuljetusten niille järjestämisestä provisiota, joka yleisesti lasketaan kuljetuksen kokonaismäärän perusteella ja jonka laskelman laatii kuljetusten tuottaja, on myös tämä provisio käsitelty liikevaihtona. Samasta kuljetuksesta on mahdollista saada paitsi palvelupalkkiota toimeksiantajalta, joka saadaan aina, myös kuljetuksen tuottajalta provisiota (ns. address fee, commission, brokerage fee). Palvelupalkkiot veloitetaan normaalina laskuna. Provisioiden veloitus tapahtuu kuljetusten tuottajien laskelmien perusteella ns. clearing-menettelyssä.

Edellä esitetyn perusteella hakija on pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lausuntoa siitä, onko hyvän kirjanpitotavan mukaista muodostaa yhtiön liikevaihto esitetyn liiketoiminnan osalta seuraavasti:

Myyntinä käsitellään kaikki veloitukset sisältäen sekä toimeksiantajilta että kuljetusten tuottajilta saatavat palkkiot ja provisiot samoin kuin edelleen samansuuruisina perityt kuljetuskulut. Viimeksi mainitut kuljetuskulut käsitellään myynnin oikaisuerinä, joten liikevaihdoksi muodostuu palvelupalkkioiden ja provisioiden yhteismäärä.

Lausunnon perustelut

Liikevaihtoon luetaan suoritteiden myyntitulot. Myyntituottoihin ja liikevaihtoon eivät kuulu sellaiset erät, jotka eivät välittömästi vaikuta tulonmuodostukseen, mutta jotka pelkästään laskutus- ym. muista teknisistä syistä kulkevat kirjanpidon kautta.

Hakemuksessa tarkoitetussa tapauksessa kirjanpitovelvollinen välittää toisten kuljetuspalveluksia toimeksiantajilleen laskuttaen toimeksiantajan puolesta maksamansa rahdin samanmääräisenä, kuin kuljetuspalveluksen suorittaja on hakijaa laskuttanut, sekä palvelupalkkion kuljetuksen hoitamisesta. Hakijan liikevaihtoon luetaan palvelupalkkio muun osan laskutuksesta siirtyessä myynnin oikaisueriin kirjattavana tulonsiirtona kuljetuspalvelusten suorittajille. Hakijan myyntituottoihin ja liikevaihtoon luetaan myös kuljetuspalvelusten suorittajilta kuljetusten järjestämisestä saadut provisiot.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Hakemuksessa tarkoitetun, toisten kuljetussuoritteita välittäen kuljetuksia hoitavan yrityksen liikevaihtoon luetaan toimeksiantajilta perityt palvelupalkkiot ja kuljetuspalvelusten suorittajilta kuljetusten järjestämisestä saadut provisiot.

Toimiala:

Kuljetusala

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

-

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.