Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

995/7.11.1988Osakepääoman korotuksena vastaanotetun investointivarauksen kirjaaminen

Lyhennelmä:

Investointivarausta käyttäen suoritettu osakepääoman korotus kirjataan korotuksen vastaanottaneen yhtiön kirjanpidossa sidottuun omaan pääomaan osakepääomatilille. Osakepääoman korotuksella rahoitetun käyttöomaisuusinvestoinnin koko hankintameno kirjataan vaikutusaikanaan poistoina kuluiksi.

Kehitysyhtiön omistukseen kuuluu sekä enemmistö- että vähemmistöosakkuuksia eri alojen yrityksistä. Hakijan omistuspohjaa on olennaisesti laajennettu osakepääoman korotuksella, ja omistuspohjaa on tarkoitus edelleen laajentaa muun muassa tarjoamalla eräille yrityksille mahdollisuutta merkitä osakepääoman korotus investointivarausta käyttäen.

Valtiovarainministeriö on antamallaan päätöksellä katsonut, että hakijayhtiön toimintaa on pidettävä investointivarauslain (1094/78) 10 §:n 1 momentissa tarkoitettuna teollisuuden kilpailukyvyn parantamisen ja kansantalouden rakennemuutoksen kannalta tärkeänä toimintana. Tämän nojalla hakijalla on mahdollisuus edellä mainitun säännöksen mukaisesti ottaa osakepääoman korotuksena suorituksia vastaan sellaisilta yrityksiltä, jotka käyttävät investointivarauksiaan osakepääoman korotuksen merkitsemiseen. Investointivarauslaissa on säännöksiä edellä mainitun menettelyn veroseuraamuksista. Niiden tarkoituksena on, ettei investointivarauksen tehneessä yrityksessä investointivarauksen käyttämisellä ole tulosvaikutusta, vaan tämä vaikutus syntyy osakepääoman korotuksen vastaanottavassa yrityksessä siten, että investointivarausta käyttäen suoritetulla osakepääoman korotuksella on katettava hankitun käyttöomaisuuden hankintamenoa, joka tältä osin ei ole tuloverotuksessa vähennyskelpoinen.

Koska asian kirjanpidollinen käsittely on hakijayhtiölle epäselvä, hakija on pyytänyt kirjanpitolautakunnan lausuntoa siitä, onko kyseisten investointien kirjaukset suoritettava investointivarauslain periaatteita noudattaen siten, että suoritettavan investoinnin hankintamenosta vähennetään investointivarausta käyttäen suoritettu osakepääoman korotuksen nimellismäärä, jolloin näin katetun investoinnin osalta hakijayhtiö ei voisi tehdä poistoja, vai onko kirjaukset vastaanotetun osakepääoman korotuksen ja sitä vastaavalla määrällä suoritetun käyttöomaisuusinvestoinnin osalta suoritettava toisistaan riippumatta siten, että poistot tehdään investoinnin kokonaishankintamenon perusteella.

Hakija on pyytänyt lisäksi lausuntoa siitä, mikä vaikutus edellä mainituilla kirjaustavoilla on hakijayhtiön vapaaseen omaan pääomaan.

Lausunnon perustelut

Kirjanpitolain 4 §:n mukaan kirjanpitoon merkitään liiketapahtumina menot, tulot, rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät. Osakeyhtiön uusmerkinnässä kirjataan merkityistä osakkeista maksettava määrä osakeantitilin hyvityspuolelle. Kun osakepääoman korottaminen on rekisteröity, siirretään uusien osakkeiden nimellisarvoa vastaava määrä osakepääomatilille. Osakeyhtiölain 12 luvun 3 §:n 1 momentin ensimmäisen lauseen mukaan vararahastoon on siirrettävä osakemerkinnässä ja vaihtovelkakirjojen vaihdossa osakkeista saatu nimellisarvon ylittävä määrä ja määrä, joka 4 luvun 14 §:n mukaisesti on tullut yhtiölle sekä määrä, joka yhtiöjärjestyksen mukaan on siirrettävä vararahastoon. Sillä, että osakeyhtiön osakas on suorittanut sen osakepääomaa investointivaraustaan käyttäen ei ole vaikutusta osakkeista maksettavan määrän kirjaamiseen.

Kirjanpitolain 16 §:n 3 momentin mukaan käyttöomaisuuden hankintameno aktivoidaan ja kirjataan vaikutusaikanaan poistoina kuluiksi.

Käyttöomaisuuden koko hankintameno kirjataan vaikutusaikanaan poistoina kuluiksi myös siinä tapauksessa, että osakeyhtiön on käytettävä sille osakepääomana suoritettu määrä investointivarauslain 13 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla käyttöomaisuuden hankintamenon kattamiseen.

Osakeyhtiölain 11 luvun 6 §:n 3 momentin mukaan osakeyhtiön oma pääoma on taseessa jaoteltava sidottuun omaan pääomaan ja vapaaseen omaan pääomaan. Sidottua omaa pääomaa ovat osakepääoma, vararahasto ja arvonkorotusrahasto. Muut rahastot ovat vapaata omaa pääomaa. Tilikauden voitto ja voitto edellisiltä tilikausilta ilmoitetaan erikseen vapaan oman pääoman lisäyksenä, tilikauden tappio ja tappio edellisiltä tilikausilta sen vähennyksenä.

Sillä, että osakeyhtiön osakas on suorittanut sen osakepääomaa investointivaraustaan käyttäen, ei ole vaikutusta osakeyhtiön vapaaseen omaan pääomaan.

Investointivarauslain 13 §:n 3 momentissa tarkoitetusta käyttöomaisuusinvestoinnista tehdyt poistot pienentävät tilikauden voittoa, joka on ilmoitettava osakeyhtiön vapaan oman pääoman lisäyksenä.

Kirjanpitolautakunnan lausunto

Osakeyhtiön osakkaan investointivaraustaan käyttäen osakepääoman korotuksena suorittama määrä kirjataan perusteluissa selostetulla tavalla osakeyhtiön sidotun oman pääoman ryhmään kuuluvalle osakepääomatilille. Osakepääomalla rahoitetun käyttöomaisuusinvestoinnin koko hankintameno poistetaan vaikutusaikanaan tilikauden tulosta laskettaessa.

Toimiala:

Kehitystoiminta

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 4 §

KPL 16 §

OYL 2 luku 12 §

OYL 4 luku 14 §

OYL 11 luku 6 §

OYL 12 luku 3 §

InvestointivarausL 10 §

InvestointivarausL 13 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.