Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

648/9.5.1983Vuokrien kirjaaminen tilinpäätöksessä

Lyhennelmä:

Vuokralleotetun aluksen vuokrat vähennetään sen tilikauden vuokrakuluina, jolta ne suoritetaan.

A Oy on hakemuksessaan pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lausuntoa vuokralleottamansa aluksen vuokrien kirjaamisesta tilinpäätöksessä. Hakemukseen liitetyn vuokrasopimuksen mukaan hakija on vuokrannut aluksen B Oy:ltä tasasuuruisilla kuukausivuokrilla seitsemäksi vuodeksi. Varsinaisen vuokrakauden jälkeen vuokrasopimus jatkuu alennetulla kuukausivuokralla vuoden kerrallaan, mikäli hakija ei ole ilmoittanut vuokranantajalle, että hakija ei halua jatkaa sopimusta. Hakijalla on oikeus purkaa sopimus sen voimassaoloaikana, mikäli hakija osoittaa vuokranantajalle ostajan, joka maksaa aluksesta sopimukseen liitettyyn taulukkoon perustuvan käteishinnan. Taulukosta käy ilmi vuokranantajan kulloinkin edellyttämä alin mahdollinen myyntihinta prosentteina aluksen vuokrasopimuksessa mainitusta hankintahinnasta. Mikäli aluksesta saatava myyntihinta ylittää edellä tarkoitetun, vuokranantajan hyväksymän alimman kauppahinnan, jää ylimenevä osa sopimuksen mukaan hakijalle. Hakija voi myös itse ostaa aluksen sopimuksen mukaisella käteishinnalla.

Hakija on tiedustellut, voiko aluksen vuokrasopimuksen käsitellä kirjanpidossa

1.osamaksusopimuksen tavoin,

2.pelkkänä rahoitussopimuksena tai

3.vuokrasopimuksena siten, että rahoituskustannuksia vastaava osa vuokrista esitetään tilinpäätöksessä erikseen kohdistettuna sopimuskauden kuukausille yhtä suuriksi eriksi.

Hakijan mielestä kysymyksessä ei ole tavallinen vuokrasopimus, vaan hakija suorittaa vuokriin sisältyviä aluksen osamaksuja ja hakijalle aiheutuu projektista selvästi määritellyt rahoitusmenot.

Lisäksi hakija on pyytänyt lisäaikaa tilinpäätöksensä laatimiseen 31.12.1982 päättyneeltä tilikaudelta siihen saakka, kunnes hakija on saanut kirjanpitolautakunnalta vastauksen edellä mainittuihin kysymyksiin.

Päätöksen perustelut

Kirjanpitolain 16 §:n 1 momentin mukaan tilinpäätöksessä kirjataan tilikauden tulot tuotoiksi. Tuotoista vähennetään kuluina ne menot, joista ei todennäköisesti enää kerry niitä vastaavaa tuloa. Muut menot saadaan aktivoida sen mukaan kuin jäljempänä säännöksessä säädetään.

Hakemuksessa tarkoitetut vuokrat ovat kuukausittain aluksen vuokraoikeudesta suoritettuja korvauksia. Hakijan suorittamia alusvuokria ei voida merkitä kirjanpitoon aluksen osamaksuina, ennakkomaksuina tai rahoitusmenoina sen perusteella, että vuokrasopimukseen sisältyy ehto hakijan oikeudesta purkaa sopimus sen voimassaoloaikana ja että hakijalla on sen vuoksi mahdollisuus ostaa vuokraamansa alus sopimuksessa määriteltyyn vuokrauskauden kulumisen myötä alenevaan hintaan. Hyvän kirjanpitotavan mukaan aluksen vuokrat vähennetään kuluina sen tilikauden tilinpäätöksessä, jolta ne suoritetaan.

Kirjanpitolain 9 §:n 2 momentin mukaan tilinpäätös on laadittava kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Kirjanpitolain 35 §:n 1 momentin mukaan kirjanpitolautakunta voi erityisistä syistä määräajaksi myöntää poikkeuksia 9 §:n 2 momentin säännöksestä.

Koska hakemus on saapunut kauppa- ja teollisuusministeriöön 14.4.1983 eli niin myöhään, että päätöstä poikkeuksesta kirjanpitolain 9 §:n 2 momentin säännöksestä ei ole voitu antaa ennen kuin tilinpäätös edellä mainitun säännöksen mukaan olisi tullut laatia, ei lisäaikaa kirjanpitolain 35 §:n ja kirjanpitolautakunnasta annetun asetuksen 3 §:n nojalla voida myöntää.

Kirjanpitolautakunnan päätös

Hakemuksessa tarkoitetut aluksen vuokrat vähennetään vuokrakuluina sen tilikauden tilinpäätöksessä, jolta ne suoritetaan.

A Oy:lle ei voida perusteluissa esitetyn syyn vuoksi myöntää lisäaikaa tilinpäätöksen laatimiseen 31.12.1982 päättyneeltä tilikaudelta.

Toimiala:

Yleinen

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 9 §

KPL 16 §

KPL 35 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.