Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry lausuntoon tai poikkeuslupaan

Puutteelliset hakuehdot

639/21.3.1983Osamaksukaupan liikevaihto

Lyhennelmä:

Osamaksukaupan hinnan lisäksi ostajalta erikseen veloitettavia korkokuluja ei sisällytetä liikevaihtoon. Välitetystä pääomasta saadut korkotuotot sisällytetään pääoman välitystä harjoittavan kirjanpitovelvollisen liikevaihtoon.

A Oy on hakemuksessaan lausunut, että se on vuoden 1982 alusta muuttanut osamaksusopimuksin myytävien tavaroiden laskutuskäytäntöään. Aikaisemmin veloitetun osamaksulisän sijasta hakija veloittaa ostajilta erikseen käyvän koron siltä ajalta, joka on sovittu osamaksusopimuksessa. Aikaisemman käytännön vallitessa osamaksulisät sisältyivät hakijan liikevaihtoon. Jatkuvuuden periaatteen noudattamiseksi liikevaihdon laskemisessa olisi hakijan mukaan toivottavaa, että yhtiö saisi tilinpäätöksissään sisällyttää kyseisten osamaksusopimusten perusteella saadut korot liikevaihtoonsa ja siten tältä osin poiketa kirjanpitolain määräyksistä, jotka koskevat korkotuottojen esittämistä tilinpäätöksessä.

Hakija on edelleen lausunut, että yhtiön pankkiiriosaston varsinaiseen toimintaan kuuluu myös pääomanvälitys, josta kertyy korkotuloja. Koska tämä toiminta on samassa asemassa osaston muun toiminnan eli arvopaperivälityksen ja valuuttakaupan kanssa, olisi hakijan mukaan tärkeää, että myös niiden tuotot asetettaisiin tilinpäätöksessä esitysteknisesti samaan asemaan. Hakija on pyytänyt kirjanpitolautakunnalta lausuntoa siitä, voidaanko edellä tarkoitetut korkotuotot lukea liikevaihtoon kuuluviin eriin vai tuleeko ne edelleen sisällyttää muiden tuottojen ryhmään.

Päätöksen perustelut

Kirjanpitolain 19 §:n 2 momentin mukaan tuloslaskelmaan on asetuksessa tarkemmin määrättävällä tavalla erikseen merkittävä mm. kokonaistuotot tai liikevaihto, ja siihen on merkittävä omina tuottoerinään mm. korot.

Kirjanpitolain 19 §:n 3 momentin nojalla kirjanpitoasetuksen 1 §:ssä annetun tuloslaskelmakaavan mukaan liiketuloksen jälkeen ”Muut tuotot ja kulut” -kohdassa on ilmoitettava erikseen mm. korkotuotot.

Kirjanpitolain 35 §:n 1 momentin mukaan voi kirjanpitolautakunta erityisistä syistä määräajaksi myöntää yksittäistapauksissa tai toimialoittain poikkeuksia mm. kirjanpitolain 19 §:n säännöksistä.

Ottaen huomioon, ettei hakija ole esittänyt riittäviä syitä kirjanpitoasetuksen 1 §:ssä annetusta tuloslaskelmakaavasta poikkeamiseen, ei ostajalta osamaksukauppahinnan lisäksi rahoituksen järjestämisestä perittynä korvauksena erikseen veloitetun koron sisällyttämistä liikevaihtoon voida sallia.

Kirjanpitoasetuksen 7 §:n 1 momentin mukaan tuloslaskelma ja tase on laadittava kaavoja yksityiskohtaisempina, mikäli se tilikauden tuloksen muodostumiseen vaikuttaneiden tekijöiden tai tase-erien selventämiseksi on tarpeen. Ottaen huomioon tämä säännös hakija voi tuloksen muodostumiseen vaikuttaneiden tekijöiden selventämiseksi esittää osamaksukaupan yhteydessä ostajilta veloitetut korot tuloslaskelman ”Muut tuotot ja kulut” -kohdan korkotuotoissa omana alaryhmänään.

Liikevaihtoon luetaan suoritteiden myyntitulot. Pääomanvälitystä harjoittavan kirjanpitovelvollisen varsinaisesta suoritetuotannosta saatuja tuloja ovat välitetystä pääomasta saadut korkotulot, joten ne sisällytetään tuloslaskelmassa liikevaihtoon.

Kirjanpitolautakunnan päätös

Hakemuksessa tarkoitetun, osamaksukauppahinnan lisäksi ostajalta erikseen veloitetun koron sisällyttäminen liikevaihtoon ei ole kirjanpitolain mukaan mahdollista.

Pääomanvälitystä harjoittavan kirjanpitovelvollisen liikevaihtoon luetaan välitetystä pääomasta saadut korkotuotot.

Toimiala:

Pankkiiritoiminta

Yhteisömuoto:

Osakeyhtiö

Lakiviittaus:

KPL 19 §

KPL 35 §

KPA 1 §

(KPA 7 §) KPA 11 §

Huomautus:

KPA 11 § vastaa nykyisin aiempaa KPA 7 §:ä.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.